Санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще

...
Санкциите в Закона за местното самоуправление и местната администрация ще
Коментари Харесай

Вдигат санкциите за кметове, които не изпълняват закона

Санкциите в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация ще бъдат повишени. Това сподели ръководителят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова след среща на кметовете на дребни обитаеми места с премиераБойко Борисов, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Ще има текстове, които ще подсигуряват, когато се приема бюджетът на съответната община, той да бъде съпроводен с финансова рамка за идната година. Ще има и засилен надзор по осъществяването на решенията на Общинския съвет от кмета във връзка с бюджетните сметки на кметствата. Разбрахме се, че е належащо да има текстове в закона, че кметът има опция да взе участие в осъществяването на обекти на неговата територия. Това ще се подсигурява с втори автограф при приемането на обектите от кметовете. Бяха ни предоставени доста случаи, при които кметовете не изптълняват наредбите, заложени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация. Затова ще завишим глобите в Закона, разгласи Стоянова.

Не би могло да се изисква от изпълнителната власт да се намесва във вземането на решения какви политики да се извършват в локалната власт. Изпълнителната власт може да реализира единствено надзор. Кметовете на общините имат законови отговорности, написани в закона. Там, където не го извършват, ще има повишени наказания, с цел да извършват закона подобен, какъвто е, акцентира шефката на бюджетната комисия в Народното събрание.

Към момента няма да стачкуваме. Доволни сме – това, което искахме, го постигнахме, съобщи кметът на Калофер Румен Стоянов.

Трябва да има едно размахване с пръст, тъй като не можем да задължим кметовете да си правят работата. Някои неща в закона би трябвало да се трансформират, тъй като сега, в случай че кметът не си свърши работата, с нищо не можем да го задължим, уточни Стоянов.

Нямаме политически претенции. До този миг в сдружението не сме си разрешили да попитаме кметовете кой от коя партия е, посочи той.

Постигнахме сделки за увеличение на контрола върху кметовете на кметства, както и общините да разпишат финансова рамка за всяко едно кметство. Да слагаме под подозрение Общинския съвет e все едно да сложим под подозрение Конституцията, сподели министърът на финансите Владислав Горанов.

Той изясни, че е реализирана сделка да бъде нараснала отчетността на обособените кметства, без да се лишават пълномощията им.

Финансовата рамка на общините сред двете четения на държавния бюджет за следващата година не е поставяна като тематика през днешния ден. Парите остават същите и те са с близо 500 млн. лв. от предходната година, посочи финансовият министър.

Той също удостовери, че ще има промени в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация, защото в настоящия му тип в него няма задоволително наказания. Санкциите няма да са 100 тояги на голо на площада – ще бъдат имуществени и административни, съобщи още Владислав Горанов.

 



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР