Само преди осем месеца се очакваше китайската икономика да се

...
Само преди осем месеца се очакваше китайската икономика да се
Коментари Харесай

Какво означават икономическите проблеми на Китай за света

Само преди осем месеца се очакваше китайската стопанска система да се възвърне. Политиката на нулев коронавирус беше изоставена, а на купувачите и туристите в страната им беше разрешено да се движат свободно. Въпреки това възобновяване се забави, а резултатът е слаб напредък и дефлация. Това няма да засегне единствено популацията на страната. Случващото се във втората по величина стопанска система в света има значение и отвън нейните граници.

Тъй като Китай е толкоз огромен, изменящото му се икономическо положение може да повлияе на общия световен напредък. Но забавянето на Китай се отразява директно и на вероятностите на други страни. Неговите семейства и компании ще купуват по-малко артикули и услуги, в сравнение с биха купували в противоположен случай, което ще има последствия както за производителите на тези артикули, по този начин и за другите им консуматори. На някои места усложненията на Китай ще бъдат източник на проблеми. В други обаче те ще донесат облекчение.
Ефект върху експортьорите на първични материали
Износителите на първични материали са изключително уязвими към китайското закъснение. Страната употребява съвсем една пета от международния нефт, половината от модифицираните мед, никел и цинк, както и повече от три пети от желязната руда. Проблемите на китайския бранш за недвижими парцели ще значат, че той се нуждае от по-малко такива доставки. Това ще бъде удар за страни като Замбия, където износът на мед и други метали за Китай съставлява 20% от Брутният вътрешен продукт, и Австралия, огромен снабдител на въглища и желязо.
Реклама
На 22 август шефът на BHP, най-голямата добивна компания в света, заяви за най-ниската годишна облага за австралийската група от три години насам и предизвести, че напъните на Китай за стимулиране не водят до действителни промени.

Сред уязвимите места на Запада е Германия. Отслабващото търсене от страна на Китай е една от аргументите за свиването или стагнацията на стопанската система на страната през последните три тримесечия. А някои западни компании са изложени на риск заради зависимостта на приходите им от Китай. През 2021 година 200-та най-големи мултинационални компании в Америка, Европа и Япония са осъществили 13% от продажбите си в страната, печелейки 700 милиарда $. Tesla е още по-изложена, реализирайки към една пета от продажбите си в Китай; производителят на чипове Qualcomm прави зашеметяващите две трети.

Стига забавянето да не прерасне в пълномащабна рецесия, усложненията ще останат относително съсредоточени. Продажбите в Китай съставляват единствено 4 - 8% от бизнеса на всички листнати компании в Америка, Европа и Япония. Износът от Америка, Англия, Франция и Испания възлиза на 1 - 2% от съответната стопанска система. Дори в Германия, чийто дял в износа за азиатската страна е близо 4%, Китай би трябвало да се срине, с цел да нанесе забележителен удар върху стопанската система на страната.

Освен това китайските усложнения се случват в миг, когато останалата част от света се развива по-добре от предстоящото. През юли МВФ увеличи прогнозата си за международния напредък спрямо предвижданията от април. Най-забележително е положителното здраве на най-големия вносител на света и геополитически противник на Китай - Америка, която съгласно някои изследвания пораства с бързия ритъм от близо 6%.
Реклама Облекчение за потребителите по света
На този декор забавянето на Китай би трябвало даже да донесе облекчение на международните консуматори, защото ще значи по-малко търсене на артикули и ще докара до намаление на цените и разноските за импорт. Това на собствен ред ще улесни задачата на Федералния запас и другите централни банки. Много от тях към този момент са повишили лихвените проценти до най-високата си стойност от десетилетия и не биха се радвали, в случай че им се наложи да продължат.

Но какво ще стане, в случай че нещата в Китай се объркат? При най-лошия сюжет сривът в бранша на недвижимите парцели може да се отрази на международните финансови пазари.

Проучване, оповестено от Английската централна банка през 2018 година, откри, че едно " твърдо приземяване " в Китай, при което икономическият напредък спадне от 7% на -1%, ще докара до спад на цените на активите в международен мащаб и до повишаване на валутите на богатите страни, защото вложителите ще се насочат към по-безопасните активи. Общото понижение на английския БВП би било 1.2%. Въпреки че множеството западни финансови институции имат относително дребна експозиция към Китай, има и изключения като английските банки HSBC и Standard Chartered.

Едно по-дълго закъснение може да накара Китай да се преориентира към вътрешната стопанска система, като понижи вложенията и заемите си от чужбина. След като през 2017 година Китай стана най-големият двустранен заемодател в света, той към този момент понижи заемите си, защото плановете се провалят. Официалните лица могат да станат още по-нервни, в случай че би трябвало да се борят с проблемите вкъщи. Наблюдателите ще наблюдават идните празнувания на десетилетието на самодейността " Един пояс, веднъж " - името, под което Китай финансира мостове в Мозамбик и пристанища в Пакистан - за сигнали за желанията на управляващите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР