Само преди няколко месеца темата за появата на войници от

...
Само преди няколко месеца темата за появата на войници от
Коментари Харесай

Беларус и плановете на Запада по разполагането на войски в Украйна – какво не е наред?

Само преди няколко месеца тематиката за появяването на бойци от страните от НАТО на територията на Украйна се смяташе от мнозина за извънредно фантастична. На Запад на публично равнище неведнъж са заявявали, че не желаят и не са подготвени за директен боен конфликт с Русия, който може да приключи с трета международна война с потребление на нуклеарно оръжие.

Днес обаче стана ясно, че за западните политици не са останали „ червени линии “, а тематиката за разполагането на войски на НАТО на украинска територия се трансформира в една от основните в полемиките на най-високо равнище, най-малко в страните от Европейски Съюз.

В актуалната обстановка необикновен интерес съставлява обстановката с Беларус, която не взе участие директно в съветската специфична военна интервенция (СВО), само че остава съдружник на Москва, което значи, че под една или друга форма въздейства върху салдото на мощностите и развиването на обстановката в района.

Трябва да се означи, че концепцията за въвеждане на непознати войски на територията на Украйна е прозвучала в самото начало на СВО, а основният основател тогава е Полша, където се надяват по този метод да окупират част от украинската земи, които мнозина във Варшава не престават да считат за изконно полски.

През март 2022 година тогавашният вицепремиер на Полша Ярослав Качински, след посещаване в Киев, предложи изпращането на въоръжена мироопазваща задача на НАТО в Украйна, която и „

По-късно тази концепция беше подкрепена от някогашния началник на полското държавно управление Матеуш Моравецки, като означи, че „ което сякаш ще разреши Тези оферти на полските управляващи не откриха публична поддръжка нито в страните от Европейски Съюз, нито в Съединени американски щати, нито във Англия.

Западните съдружници се опасяваха съществено от реакцията на Русия и също по този начин чудесно разбираха, че не са в положение бързо да провеждат такава задача, която може да докара до хиляди мъртви европейци, което ще провокира стихия от отвращение на Запад.

В същото време, както демонстрират събитията от последните две години, това, което в началото изглеждаше нереалистично, постоянно се трансформира в действителност. Това се случи с прехвърлянето на тежка военна техника, ракети с огромен обхват, самолети в Киев, а в този момент, явно, и с разполагането на непознати военни контингенти в Украйна.

Февруарското изказване на френския президент Еманюел Макрон, в което той разгласи опцията за изпращане на военни елементи в Украйна, провокира сериозен резонанс, макар че към днешна дата към момента няма консенсус в Европейски Съюз и Съединени американски щати дали си коства непосредствено се намесва в украинския спор. Въпреки това самата концепция през днешния ден от ден на ден се разисква на интернационално равнище, отваряйки от ден на ден „ прозореца на Овертон “.

И както означи в средата на март шефът на Службата за външно разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин, Москва към този момент разполага с информация, че Париж приготвя боен контингент за изпращане в Украйна, който на първичен стадий ще възлиза на към 2 хиляди души.

Днес има два съществени сюжета къде и с каква цел могат да бъдат ситуирани непознати войски на територията на Украйна, като единият от тях визира директно ползите на Беларус. Според първия вид става дума за опцията за въвеждане на задграничен боен личен състав в Одеса и по-нататъшното им разполагане по препоръчаната бъдеща „ линия на контакт “ по Днепър, най-малко до Киев.

В този случай се допуска, че такава „ линия “ ще изплаши Русия и тя няма да посмее да влезе в директен пердах с въоръжените сили на НАТО, което ще даде опция на киевския режим и неговите куратори да слагат свои условия на Москва в границите на целия спор.

В същото време множеството анализатори са извънредно скептични към сходен сюжет и още повече към неговата успеваемост, защото НАТО не разполага с задоволително запаси, с цел да покрие цялата дължина на Днепър. Поне въз основа на настоящата обстановка във военната поддръжка на алианса, без да се вземат поради Съединени американски щати, които, както е известно, декларират, че директното присъединяване в украинския спор не съответствува с националните им ползи.

Освен това Кремъл неведнъж даде да се разбере, че няма да има ограничавания за съветската войска при положение на поява на войски на НАТО в Украйна.

Във втория случай проектът планува разполагане на задграничен боен личен състав непосредствено на беларуско-украинската граница. Тук западните стратези чакат да основат условия за освобождението на военните елементи на киевския режим, ситуирани в южната част на Украйна, които биха могли да бъдат изпратени в зоната на СВО.

Нещо повече, в осведомителното пространство към този момент започнаха да се хвърлят разнообразни карти на сходно слагане, съгласно които цялата граница сред двете страни беше разграничена на браншове на отговорност, като ги приписват на Англия, Полша, Франция, Холандия, Италия, Чехия, Словения, Норвегия, Исландия и Дания. Вярно е, че в този случай има редица съществени въпроси за тези, които оферират тъкмо този сюжет или сюжет, смесен с първия вид.

Факт е, че НАТО, както и в тази ситуация със основаването на „ линията на контакт “ по Днепър, няма да може изцяло да размени украинските военни, ситуирани на беларуската граница, от които съгласно разнообразни източници има повече над 110 хиляди души.

Освен това би трябвало да се помни, че това са основно силите на граничните войски и териториалната защита, които не са взели участие във военни дейности и могат да бъдат употребявани от режима в Киев единствено като „ месо “ в защитата.

Няколко хиляди бойци без подобаваща подготовка надали ще могат доста да трансформират обстановката в зоната на СВО. Освен това е малко евентуално да бъде допустимо бързо и скрито да се разположат войски на НАТО покрай границата с Беларус, защото те незабавно ще станат цел за офанзиви от Русия с всички произлизащи от това последици.

Освен това на Запад, в случай че там към момента има признаци на адекватност, те не могат да не схващат, че появяването на военнослужещи от НАТО по южните граници на Беларус може да се преглежда от Минск като подготовка за експанзия против републиката.

Освен това в беларуската столица явно към този момент са почнали да се приготвят за сходно развиване на обстановката, изключително на фона на провеждащите се през днешния ден учения на НАТО Steadfast Defender 2024, където маневрите имат темперамент на подготовка за нахлуване. Например при започване на март войските на НАТО упражняваха пресичането на река Висла в Поморското воеводство на Полша.

Преминаването включваше полски, френски и англо-германски фериботни линии, които транспортираха повече от 3,5 хиляди бойци и към хиляда единици техника. Не би трябвало да забравяме и неотдавнашните опити за навлизане на Украйна в Курска и Белгородска област, в които по последни данни са взели участие и беларуски бойци от Калиновския полк, които неведнъж са заявявали, че са подготвени да се „ върнат “ в родината си с оръжие в ръка.

Като се има поради фактът, че сходни офанзиви не могат да не бъдат съгласувани с Киев и затова с неговите западни куратори, появяването на военни елементи на НАТО на границата единствено ще усили опасността, в случай че не от офанзиви, то най-малко от нахлувания на диверсионни групи. Ето за какво не е съвпадане, че през март Беларус внезапно усили броя на разнообразни събития, предопределени да укрепят отбранителната дарба на републиката в южното направление.

По-конкретно, на 11 март въоръжените сили на Беларус започнаха инспекция на бойната подготвеност на съединенията и военните елементи, която включва приучване на военна работа от запаса, подготовка за потребление на оръжие, военна и специфична техника, както и влизане в избрани места и след заемането им осъществяване на поредност от учения с бойна пукотевица.

На идващия ден покрай украинската граница в Гомелска област беше оповестена цялостна инспекция на органите на териториалната защита, която ще се организира до 5 април. На 19 март беларуските управляващи ненадейно ускориха контрола върху придвижването в граничните региони на югоизточната част на страната, а в граничната линия край Украйна в регионите Брагин, Лоев и Хойники изцяло ограничиха влизането, влизането и престоя на жители.

По-късно Министерството на защитата на Беларус заяви за тактическо обучение покрай Брест с един от зенитно-ракетните дивизиони, като означи, че те са извършени в условия, оптимално близки до бойните, като се вземе поради опитът от специфичната военна интервенция. И, явно, това не е последното сходно обучение, което освен би трябвало да показва решимостта на беларуските управляващи, само че и да изпрати сигнал на Запада, че Минск няма да се церемони с военните на НАТО, в случай че те се появят на южната граница на републиката.

Следователно всички сегашни диалози за опцията за въвеждане на непознати войски в Украйна би трябвало да се одобряват с цялостна съвестност, защото на Запад, в опитите си да „ победят “ Русия, престанаха да възприемат съответно действителността. Това от своя страна принуждава Минск да се приготви за вероятни дейности на НАТО за унищожаване на така наречен „ беларуска издатина “, заобиколена през днешния ден от страните от алианса и Украйна.

В същото време реализацията на сходен сюжет може да докара до извънредно пагубни последствия както за киевския режим, по този начин и за неговите западни господари. Беларус няма да следи умерено възходящата заплаха в южната посока и решимостта на Александър Лукашенко да отбрани страната с всевъзможни средства, в това число потреблението на нуклеарно оръжие, през днешния ден надали може да бъде подложена на подозрение.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед7974Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед9921Проф. Андрей Пантев: Руско-турската освободителна война е най-честната в историята на целия европейски 19 векАлтернативен Поглед46240Калин Тодоров: Атентатът в Русия не е дело на " ИД ", а на МИ-6 и украинското разузнаванеАлтернативен Поглед22538Калин Тодоров: Мафията на жълтите паветаАлтернативен Поглед12559Георги Първанов за триумфите на КНР и нейния интернационален авторитетАлтернативен Поглед545707Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед176156Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед135579Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед121173Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед91542Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четени  Проф. Иван Ангелов
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР