Само няколко месеца след смъртта на , аукционната къща Сотбис“

...
Само няколко месеца след смъртта на , аукционната къща Сотбис“
Коментари Харесай

„Обади се на Анди Уорхол“ – из личните бележници на Кристо

Само няколко месеца след гибелта на, аукционната къща „ Сотбис “ провежда търг, на който ще бъде продадена част от персоналната сбирка на известния актьор, пишат от The Guardian. Той ще бъде съпроводен и от специфична галерия, на която ще бъдат показани за първи път част от персоналните бележници на Христо Явашев, в които той си е записвал уговорките. Те разкриват част от „ тайния живот “ на актьора и в годините, в които двамата се откриват в Ню Йорк през 60-те години на предишния век.

Дневниците са от интервала 1964 – 1968 година и демонстрират приятелския им кръг в Голямата ябълка, включващ имена като Рой Лихтеншайн, и Марсел Дюшан, като измежду ежедневните задания, записани на страниците им, се виждат и бележки като:  „ Обади се на Анди Уорхол “ . „ Кристо и Жан-Клод прекарваха много време с него. Имаха общи другари и постоянно обядваха, вечеряха или ходеха на кино дружно “, споделя Лоренца Джованели, управител на студиото на Кристо, допълвайки че те са казвали за Уорхол, че е доста приветлив, само че много свенлив.



Със самия Дюшан Кристо и Жан-Клод пък се срещат още през 1963 година в Милано и за него са споделяли, че не обичал да приказва за изкуство. Затова пък се наслаждавал на приятната и занимателна компания на Жан-Клод.

Сред нещата, които „ Сотбис “ включват в търга, озаглавен „ Разопакован: Тайният свят на Кристо и Жан-Клод “, са картина на Уорхол, изобразяваща Джаки Кенеди, както и няколко негови литографии, подписани от художника, скулптура на Хуан Миро, миниатюра на Марсел Дюшан, както и рисунки от плана за пакетирането на Пон Ньоф в Париж.

Именно в Париж Кристо среща любовта на живота си – Жан-Клод, с която остават дружно до нейната гибел през 2009 г. През 1964 година двамата се местят в Ню Йорк и прекарват първите си три години като незаконни имигранти. Когато идват в космополитния град, двамата имат единствено два матрака и един стол на дизайнера Ритвелд, на който Кристо се възхищавал, и който получил в подмяна на своя творба.

Артистичната двойка наема два етажа от изоставена фабрика на улица „ Хауърд “, като по-късно купуват цялата постройка и в нея прекарват 56 години, трансформирайки я и в дом, и в студио. Именно там се раждат някои от на Кристо и Жан-Клод.



Малко преди преместването им в Ню Йорк се ражда концепцията за пакетирането на Триумфалната арка в. Инсталацията трябваше да бъде осъществена предходната година, само че епидемията отсрочи случването й за септември 2021. За страдание, в края на май 2020 Кристо ни напусна вечно и нито той, нито Жан-Клод ще видят пакетирането, само че техният племенник Владо Явашев е решил да довърши делото им до дъно. И нека следващия нов локдаун не осуети неговите проекти.

 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР