Само няколко дни преди да стартира ракетата на Илон Мъск

...
Само няколко дни преди да стартира ракетата на Илон Мъск
Коментари Харесай

Popular Мechanics: Русия ще разработва своя свръхтежка космическа ракета

Само няколко дни преди да започва ракетата на Илон Мъск Falcon Heavy, Владимир Путин подписа декрет,с който Роскосмос получава опция да създаде ракета, известна като „ Свръхтежка ”, отбелязва американското издание Popular Мechanics в обявата на Анатоли Зак „ Russia Is Now Working on a Super Heavy Rocket of Its Own ”. Основен разработващ на ракетата ще стане компанията „ Енергия”, а един от най-важните подизпълнители на плана ще е ракетнокосмическият център „ Прогрес” в Самара. Това са фирмите, отговарящи за неосъществената ракета-носител Н-1 и за изпълнилата едвам два полета „ Енергия” (1987 и 1988 г.) Именно с „ Енергия” е изведен в орбита корабът-совалка „ Буран”.

Руските инженери от дълго време мечтаеха да възстановят „ Енергия”. Появи се късмет при започване на 2014 година, когато амбициозната стратегия за проучване на Луната трябваше да стане нова национална цел. Само след няколко седмици стартира спорът в източна Украйна, падна курсът на рублата и пристигнаха западните наказания. Кризата в съветската космонавтика продължи.

Докато Русия се намираше в безтегловност, светът не заставам на едно място. Индия усвои забележителен пазарен сегмент в международната космонавтика. Американската компания SpaceX създаде ракетата-носител от свръхтежък клас Falcon Heavy и възнамерява да построи още по-голямата BFR. НАСА продължава създаването на своята свръхтежка ракета SLS. Китай също демонстрира все по-голям интерес към огромните ракети.

В тази обстановка Кремъл реши, че е настанало време да преразгледа своите „ огромни ракетни амбиции”, с цел да спре възходящото закъснение и да взе участие в галактическата конкуренция. Този „ самоуверен и скъпоструващ” ход на Путин идва обаче в не най-успешния интервал на съветската галактическа стратегия с дългата поредност от несполуки и многогодишни забавяния на плановете. Строителството на свръх тежката ракета е противоречив метод да се реши казусът.

Проектът безспорно би оживил проблематичния бранш, само че неговата припряност не дава гаранция за сполучлив свършек даже с отчитане на огромния опит на Русия в усвояването на космоса.

Стратегията планува последователно претворяването на фантазията в живота. Първо, към 2022 година би трябвало да бъде създадена ракета-носител междинен клас „ Союз-5” с потребление на подготвени мотори. След това ще бъдат обединени няколко степени на „ Союз-5”, с цел да се образува основата на ракетата. Ако всичко върви по проект, свръхтежката ракета би трябвало да бъде основана почти към 2029 година

Очаква се ракетата да извежда 90 тона в орбита към Земята и минимум 20 тона на лунна орбита. По обществени данни, SLS на НАСА ще може да изведе до 70 тона, а в случай че бъде усъвършенствана, ще може да се разчита на 130 тона.

Авторът на обявата Анатоли Зак резонно пита какво ще прави Русия с това „ чудовище”. Според него, ракетата ще е прекомерно огромна, с цел да извършва търговски или военни функционалности, по тази причина без упорит и скъпо струващ полет на човек в космоса тя може да показа ориста на своите руски прародители.

Сега обаче съветските инженери се занимават с планиране на лунна база, а интернационалното съдействие може да помогне да се разпределят разноските сред сътрудниците.

Очаква се, че новата ракета ще кацне на лунната повърхнина към 2030 година, оповестява Popular Мechanics.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР