Съкровището, което Петя и Нели откриха в корените на джанка

...
Съкровището, което Петя и Нели откриха в корените на джанка
Коментари Харесай

Имането, което Петя и Нели изровиха под корените на джанката си в Мездра, се оказа по-уникално от очакваното! Показаха СНИМКИ и ВИДЕО от съкровището

Съкровището, което Петя и Нели откриха в корените на джанка в двора си в Мездра, беше показано за първи път пред аудитория. Всяка една от монетите към този момент е разпозната.



Според археолозите находката е извънредно скъпа. Става въпрос за римски сребърни монети, които са били в послание повече от два века.



Някои от монетите са извънредно редки, има и такива, сечени на територията на днешна Сирия.



Предполага се, че съкровището е заровено в средата на 3-ти век.



" Находката от антични римски монети, която бе открита инцидентно преди месец в Мездра, демонстрира значимостта на Калето в урбанизираната територия към него в днешна Мездра. Това е било кръстопътно място в Римската империя, в което е имало мощно развити търговски и стопански връзки ", заяви шефът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски.

" По първичната обработка на находката съдим, че това са римски императорски денари, които датират от средата на I доникъде на III век. Констатирана е забавна поредност на императорските излъчвания, което демонстрира, че тези монети не са събирани инцидентно. Те са циркулирали в Римската империя в продължение на 200 години. Не знаем каква е била тъкмо задачата на това събиране, само че това, което сигурно можем да заявим е, че заравянето на монетите е било към средата на III век. Тази дата се маркира от последния император, който е показан в тази сбирка - Север Александър ", сподели Ганецовски.

Той разясни, че става дума за извънредно редки излъчвания на императори, най-ранната от които е на Нерон, от 54-68 год. В съкровището има и монети на императори като Виталий, Дионисий, Тит, Нерва и други, датиращи от втората половина на I век.

" Има монети, сечени на територията на днешна Сирия, което приказва за доста сериозна комерсиална циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в послание и това проличава от положението им. Друга част от тях обаче са добре непокътнати и очевидно не са употребявани, а са събирани като сбирка “, разясни Ганецовски и опроверга слуховете, че до музея са достигнали по-незначимите.

" Впечатляващо за нас е този 200-годишен интервал на събиране на монетите. Тепърва има да изясним куп въпроси, само че това демонстрира смисъла на Калето в урбанизираната територия на тогавашния римски град. Името на обитаемото място към момента не е известно, само че е бил добре развъртян търговски център и там са живеели извънредно богати хора ", сподели археологът Пламен Иванов. Може да се каже, че античното населено място е било самобитен трезор, обобщиха на срещата археолозите.

Стойността на всяка една от монетите занапред ще се дефинира. Не е ясно още и по какъв начин ще бъдат обезвъзмездени стопаните на парцела, където е открита находката, тъй като част от нея към момента липсва.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: Нова телевизия, konkurent.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР