Съкровищата на испанския галеон Консепсион са издирвани от много векове.

...
Съкровищата на испанския галеон Консепсион са издирвани от много векове.
Коментари Харесай

Съкровищата на испанския галеон Консепсион

Съкровищата на испанския галеон Консепсион са търсени от доста епохи. Галеонът, който транспортирал доста скъпоценности на борда си, се разрушил в риф край Хаити.

Тропическият вихър, който се развихрил по тове време, потопил галеона дружно с 300 индивида от общо 514, които били на борда му. За разлика от други потънали съкровища, съкровищата на испанския галеон Консепсион са били частично извлечени от дълбините на океана.

Корабът, чието цялостно име било Нуестра Сеньора каузи Пура и Ламлиа Консепсион ”, се трансформирал в легенда, примамлива за търсачи на съкровища. Според данни за това, което се намирало на борда му, това бил най-богатият товар, който пътувал с испански транспортен съд.

 Тайнствен транспортен съд

Консепсион бил издигнат през 1620 година и постоянно прекосявал през Атлантическия океан, с цел да транспортира заграбени съкровища.

През 1641 година той потеглил за финален път. Във Веракрус екипажът чакал дълго време, до момента в който се натоварят монетите и скъпоценностите, само че те не могли да се поберат в трюмовете на кораба.

Затова част от сандъците били качени на горната палуба. Капитанът на галеона споделил, че това ще утежни ръководството на галеона, само че наместникът на испанския крал отказал да се съгласи.

 Съкровище

Заради съвсем един месец очакване във Веракрус били изпуснати периодите за безвредно корабоплаване, преди да стартират тропическите урагани.

В началото на септември ескадра от над 20 галеона под командването на адмирал Хуан де Виля Винсенсио потеглила, само че край Флорида ги настигнала стихия.

Консепсион останал без мачти. След това бил комплициран курсът и корабът се разрушил в риф. Адмиралът, който пътувал на борда на Консепсион, заповядал да бъдат изхвърлени в океана всички сандъци от палубата. Но тропическият вихър потопил кораба.

През 1977 година американците Бър Уебър и Джим Хаскинс разкрили съкровищата на Консепсион. Те съумели да извлекат от дъното 32 тона сребро, златни декорации и антикварен порцелан.

Съкровищата, които те извлекли от дъното, били оценени на 14 милиона $. Смята се, че това е единствено една пета от съкровищата на Консепсион. Останалите към момента чакат да бъдат открити.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР