Сакраменто/София. Както вече е известно, второ силно земетресение – магнитуд

...
Сакраменто/София. Както вече е известно, второ силно земетресение – магнитуд
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: Серията земетресения в Калифорния продължава

Сакраменто/София. Както към този момент е известно, второ мощно земетресение – магнитуд 7.1 – удари в петък вечер (20:19 локално време) Южна Калифорния. По сведение на сеизмолози от Калифорнийския софтуерен институт, това мощно земетресение раздра още към 30 км от земната корав на север от огнището на земетресението с магнитуд 6.4, станало на 4 юли. Така, земетресението от 4 юли се оказа форшок в интензивността на региона край Риджкрест, написа Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) .
Още по време на развиване на форшоковата серия, в съседство с мястото ( ”начална точка ” в пространството, наричана от експертите хипоцентър) на бъдещото мощно земетресение с магнитуд 7.1, се демонстрира източник на трус с магнитуд 5.4 – 16 чáса по-рано; за информация, времето сред земетресенията с магнитуд 6.4 и 7.1 е близо 34 чáса.
Според решението на американския център, епицентърът на второто мощно земетресение (магнитуд 7.1) е на 2.5 км западно от оптималния афтершок (магнитуд 5.4, в 04:07 на 5 юли) на началното мощно земетресение (магнитуд 6.4); източникът е на същата дълбочина. Следователно, този афтершок на първия мощен трус е “белязал ” мястото на бъдещия още по-мощен трус. Разстоянието сред хипоцентрите на земетресенията с магнитуд 6.4 и 7.1 е към 11 км.
От медиите се узнава, че макар доста огромната земетръсна интензивност и огромно количество отделена сеизмична сила, жертви няма, нито тежко ранени. Щетите, обаче, в Риджкрест и Трона са основни – спирания на електроподаването, нарушавания в газови съоръжения и пожари вследствие приключване на газ, къщи изместени от основата си до 20-30 см и преобърнати предмети от бита, разрушени прозорци и други стъклени обекти, дефицит на вода, голям брой скални срутища и напуквания по съществени пътни артерии (налага се CalTrans да затвори сектори от шосе 178 и автомагистрали 127 и 190).
Въз основа на развиването на земетръсния развой до момента, американски сеизмолози изричат съмнение, че земетресенията се генерират по два свързани разлома. Те се засичат под прав ъгъл, който се очерта от епицентрите на трусовете във форшоковата серия [авторска дописка от 5 юли]. От разпределението на епицентрите с течение на времето проличава, че земетресението-форшок от четвъртък (магнитуд 6.4) е артикул на разломния бранш с ориентировка североизток-югозапад и основният, към този момент, удар (магнитуд 7.1) е задействал система разломи със северозапад-югоизток направление. Земетръсната серия, която стартира на 4 юли, продължава с голямо количество земетресения. По мнение на калифорнийската сеизмоложка Луси Джоунс от 6 юли, 11:25 локално време, “през идващите седем дни съществува 3% късмет в задействания регион да се появи земетресение с магнитуд по-голям от 7.1. Шансът е дребен, само че въпреки всичко не е нула. Ако това не стане, ще има още доста усетени трусове с магнитуд 3.0 и по-голям, сред 240 и 410. ”
И по този начин, почналата серия от трусове към момента има капацитет да продължи. Към север-северозапад от оптималния трус прави усещане съществуване на неактивирана област. Тя е оградена от дейни пространства, т.е. там съществуват напрежения и има капацитет за генериране на земетресения. Линейният размер на региона без осъществена сеизмична активност е 10-12 км. А дълбочините на близките източници са по-малки от 10 км под земната повърхнина. В тези условия точно там не е изключена поява на афтершок с магнитуд 5.5-6.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР