Съгласно наредбата за медицинските и психологическите изисквания към персонала, който

...
Съгласно наредбата за медицинските и психологическите изисквания към персонала, който
Коментари Харесай

Никой не проверява машинистите за наркотици

Съгласно наредбата за медицинските и психическите условия към личния състав, който реализира железопътни транспорти на пасажери и товари, всеки ватман предстои на инспекция с дрегер за алкохол или друго упойващо вещество преди застъпване на дежурство, обясниха за Дир.бг от Изпълнителна организация "Железопътна администрация ".

Проверката дали машинистът и помощникът му са годни за работа се прави 30 минути преди те да се качат в локомотива. При свидетелствуване за съществуване на централизация на алкохол над 0,3 промила, машинистите не се позволяват до работа.

При оборване на показанията от дрегера пък се дава кръвна проба.

Оказва се обаче, че макар записаното в наредбата, че инспекцията би трябвало да е за алкохол или друго упойващо вещество, нито БДЖ, нито частните жп превозвачи ревизират чиновниците си за приложимост на опиати . Такава инспекция може да бъде направена единствено, в случай че чиновниците на отдел "Безопасност " се усъмнят в държанието на машиниста или след случай.

До момента ИА „ Железопътна администрация “ е направила 1221 инспекции за съществуване на алкохол на служащи и чиновници, заемащи длъжности, свързани с сигурността на транспортите с железопътен превоз, допълват от организацията. От всички направени инспекции има оспорени две проби и са взети кръвни проби. В единия от случаите кръвната проба също е била позитивна, а във втория – негативна.

От БДЖ пък допълниха, че от началото на годината с изключение на наложителните проби преди застъпване на промяна, са били направени над 500 инспекции за алкохол на машинисти. От тях единствено в три случая е открита приложимост на алкохол.

Какви са глобите за алкохол

Ако дрегерът и кръвната проба са позитивни и откритият алкохол е над 0,3 промила, машинистът се отстранява от работа и се санкционира с санкция от 150 до 250 лева и с краткотрайна възбрана за практикуване на активността за период от 6 месеца до 1 година. След приключването на този период, машинистът е задължен да се яви на проверовъчен изпит по разпоредбите за техническа употреба и сигурност на транспортите. От националния жп транспортьор обаче прецизираха, че е допустимо и налагане на най-тежката дисциплинарна мярка - уволняване.

От началото на година на територията на страната са станали 159 железопътни катастрофи и произшествия.

От жп администрацията са направили планови одити на всички превозвачи с годен документ за сигурност, като за установените нередности съответно са издадени рекомендации. Извършвани са и целеви изключителни инспекции по отношение на транспорта на рискови товари, успеваемостта на службите по сигурност, съблюдаване на допустимите скорости на придвижване, проблеми с незадоволително покритие на застраховката гражданска отговорност и други.

Давани са наставления и на НКЖИ за възстановяване на сигурността и обезпечаване достъп на лица с понижена пъргавина, допълниха от "Железопътна администрация ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР