Съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници ЕС увеличи целта

...
Съгласно Директивата за енергията от възобновяеми източници ЕС увеличи целта
Коментари Харесай

Кои страни от ЕС използват най-много и най-малко ВЕИ?

Съгласно Директивата за силата от възобновими източници Европейски Съюз усили задачата си за 2030 година от 32% на 42,5%.

На този декор съгласно неотдавнашен отчет количеството на ВЕИ, употребена в страните от Европейски Съюз, се усилва.

Eurostat установи, че делът на възобновимите източници в брутното ползване на сила е достигнал 23% през 2022 година Това е повече спрямо 2021 година, когато е бил 21,9 %.

Kак се показват другите европейски страни

Възобновяемите енергийни източници включват вятърна сила, слънчева сила (топлинна, фотоволтаична и концентрирана), водна сила, сила от приливите и отливите, геотермална, топлота от околната среда, уловена посредством термопомпи, биогорива и възобновимата част на отпадъците.

Според отчета на Eurostat през 2022 година Швеция е била страната от Европейски Съюз, която е употребила най-вече ВЕИ.

Близо две трети от брутното ѝ извънредно ползване е получено от възобновими източници. Страната е разчитала най-вече на водни, вятърни, твърди и течни биогорива, както и на термопомпи.

Финландия заема второ място, като 47,9% от силата ѝ идва от възобновими източници. Скандинавската страна също разчита на водни, вятърни и твърди биогорива.

След нея се подрежда Латвия с 43,3%, която разчита най-вече на водни технологии.

Дания (41,6%) и Естония (38,5%) получават по-голямата част от възобновимата си сила от вятър и твърди биогорива.

Португалия (34,7%) разчита на твърди биогорива, вятър, вода и термопомпи, а Австрия (33,8%) следва същия образец.

Най-нисък дял е регистриран в Ирландия (13,1%), Малта (13,4%), Белгия (13,8%) и Люксембург (14,4%).

Като цяло 17 от 27-те страни членки на Европейски Съюз регистрират дялове под междинния за Европейски Съюз от 23% през 2022 година

Новите цели

" Страните от блока би трябвало да усилят напъните си, с цел да изпълнят групово новата цел за 2030 година, която изисква увеличение на каузи на възобновимите енергийни източници в брутното извънредно ползване на сила с съвсем 20%. ", се показва в отчета на Eurostat.

Освен това Европа има за цел да стане първият в света континент с безпристрастен климат до 2050 година

Този упорит пакет от ограничения следва да помогне на европейските жители и предприятия да се възползват от резистентен зелен преход, показва Euronews.

Използването на сила от възобновими източници спомага за понижаване на излъчванията на парникови газове, диверсифициране на енергийните доставки и понижаване на зависимостта от пазарите на изкопаеми горива.

Растежът на зелената сила може също по този начин да подтиква заетостта в Европейски Съюз посредством основаване на работни места в региона на новите екологични технологии.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР