Съединените щати се надяват, че могат да разрешат търговския си

...
Съединените щати се надяват, че могат да разрешат търговския си
Коментари Харесай

САЩ се надяват на сделка с ЕС относно тарифите за стомана до края на октомври



Съединените щати се надяват, че могат да разрешат комерсиалния си спор с Европейския съюз по отношение на цените за стомана и алуминий преди края на октомври, уточни пред Ройтерс източник, осведомен с полемиките.

Търговският представител на Съединени американски щати Катрин Тай се срещна във вторник с еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис, който предишния месец съобщи пред мозъчен концерн на Вашингтон, че е " сдържан оптимист ", че може да се реализира съглашение.

" Надяваме се, че можем да реализираме съглашение до края на месеца ", сподели неназованият източник на Ройтерс.

Говорители на Министерството на финансите на Съединени американски щати и на Европейски Съюз отхвърлиха коментар по отношение на водените диалози.

През 2018г. американското финансово министерство вкара " Раздел 232 ", съгласно който вносът на дамаджана в Съединени американски щати се полза с мито от 25%, а този на алуминий - с 10%.



Във вторник американското финансов министерство обаче разгласи, че Катрин Тай и Валдис Домбровскис са разискали " продължаващите старания за справяне с световния свръхкапацитет в стоманодобивния и алуминиевия бранш и споделените провокации, подбудени от непазарните стопански системи ".

Двамата се договориха през май да не ескалират разногласието за цените за стомана и алуминий в продължение на шест месеца, с цел да договарят през това време за реализиране на съглашение, като този шестмесечен период изтича в края на ноември.

През юни те подписаха съглашение, което спря 17-годишната комерсиална борба за дотации за самолетостроителните колоси " Боинг " и " Еърбъс " със подобен мотив: по-голямата опасност, пред която са изправени както Европа, по този начин и Съединени американски щати, идва от напъните на Китай да развие лична промишленост за пътнически самолети.

В разногласието за металите американските и европейските управляващи от дълго време са съгласни, че свръхпроизводството в Китай е отслабило международните цени.

Бившият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп наложи мита върху вноса на стомана и алуминий, в това число върху вноса от Европейски Съюз, заради съображения за национална сигурност според комерсиалния закон от времето на Студената война.

Източник от стоманодобивната индустрия обаче съобщи пред Ройтерс двете страни се доближават до евентуално съглашение, което ще размени цените по " Раздел 232 " на финансовото министерство на Съединени американски щати с така наречен " тарифна квотна спогодба ", която ще разреши безмитно влизане на избран размер стомана от Европейски Съюз, като ще има цени при по-големи размери.

Според източника на Ройтерс диалозите " вървят добре " и той изрази вяра, че договорка ще бъде реализирана до 31 октомври.

Междувременно Домбровскис изрази отвореност за квотно съглашение, сходно на това, което Канада и Мексико имат със Съединени американски щати, и също съобщи, че е нужна договорка до началото на ноември.

Други представители на Европейски Съюз пък показаха пред Ройтерс, че доста зависи от размера на стомана, позволен безмитно в пристанищата на Съединени американски щати.

Преговарящите от Европейски Съюз се стремят квотата на размера на вноса в Съединени американски щати да се базира на търговията от преди налагането на цените през 2018 година от тогавашния президент Доналд Тръмп, до момента в който американските договарящи желаят безмитните квоти да се основават на по-ниските размери след налагането на митата.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР