Дефиле Вино и гурме“ очаква вино и гурмелюбители в Стария

...
</TD
>Дефиле Вино и гурме“ очаква вино и гурмелюбители в Стария
Коментари Харесай

Тридневна винена фиеста очаква посетителите на Стария град

" Дефиле Вино и гурме “ чака вино и гурмелюбители в Стария град на Пловдив за десетото издание на фестивала. То ще се организира на 10, 11 и 12 май. Общо 16 местоположения в Стария град ще бъдат сцена за 55 участника, измежду които 43 винопроизводителя и 12 производители на храни и артикули. Новите участници тази година са 8 на брой. За втора поредна година фестивалът ще се организира в 3 дни – петък, събота и неделя и ще бъде прелестно допълнение на празничната Великденска седмица.

Откриването е в петък - 10 май, обичайно с Дионисиево шествие, което ще тръгне в 13 ч. от пл. " Стефан Стамболов ", съпроводено от Бог Дионис и отбор " Тракия “. С музика и танци шествието ще доближи до сърцето на Стария град. Ново ще бъде мястото на формалното разкриване. За първа година то ще се организира на ул. " Д-р Стоян Чомаков “ 1 пред Туристическия информативен център до Хисар капия в Стария град и храм " Св. св. Константин и Елена “.

В 14 ч. уредниците и формалните лица ще приветстват участници и присъстващите посетители, след което ще бъде даден старт на тридневната винена фиеста. Това стана ясно по време на провелата се през днешния ден конференция в ДК " Борис Христов “, която обичайно предшества всяко издание на дефилето. В нея участваха заместник-кметът по просвета, археология и туризъм на община Пловдив -, ръководителят на УС на " Съвет по туризъм – Пловдив “ и ръководител на УС на " Тракийски туристически регион " - инж. и доцент доктор инж. Христо Спасов - зам.-ректор, началник на катедра " Технология на виното и пивото " и ръководител на Общото заседание в УХТ.

" Дефиле вино и гурме 2024 “ се организира под патронажа на Министерство на туризма и с поддръжката на Министерство на земеделието. Организатори на фестивала са " Съвет по туризъм – Пловдив “ и Община Пловдив с интензивно съдействие на ОИ " Старинен Пловдив ", Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната стратегия за развиване на туризма на Община Пловдив за 2024 година.

На 10 май /петък/ дегустационният ден ще бъде от 14:00 ч. до 19:00 ч. На 11 май /събота/ от 11:00 ч. до 19:00 ч. и на 12 май /неделя/ от 11:00 ч. до 18:00 ч.

Локациите в които ще се дегустира вино и гурме артикули са: Галерия " Енчо Пиронков ", Къща " Нишанян “ /нова локация/, Резиденция " Тракарт “, Къща " Бирдас “, Аптека " Хипократ “, Експозиция " Георги Божилов - Слона ", Галерия " Златю Бояджиев ", Галерия Андромеда Арт /нова локация/, Етнографски музей, Балабанова къща, Къща " Хиндлиян “ /нова локация/, Къща " Георгиади ", Къща " Недкович “, Къщата на Иван Черноземски,   " Данчовата къща “ и Хотел " Бел Вил “.

Посетителите на фестивала ще могат да опитат над 250 типа виновност и десетки гурме усета. Дегустацията на вино се реализира с жетони по 0.75 лева /един жетон е еднакъв на една дегустация/. Пред всяка фестивална локация ще има информативен пункт, от който посетителите ще могат да закупят жетони и дегустационни комплекти - брандирана стъклена чаша за дегустации, кожен държач за чашата, брандирана торба за вино и сувенирен магнит, направени в Оперативна програма " Социално дружество за хора с увреждания “ към Община Пловдив. Промоционални дегустационни комплекти ще се оферират в grabo.bg до 8 май.

Организаторите ще продължат и традицията си да дават 5% от облагата на фестивала под формата на стипендии на студенти по специалностите в туризма, изявени като доброволци по време на фестивала " Дефиле вино и гурме “.

Дегустационно жури, ръководено от специалисти от Университета по хранителни  технологии, ще проведат конкурс за " Най-умело комбиниране сред вино и храна ". Отличните вкусови комбинации ще бъдат оповестени във фейсбук страницата на фестивала и на място по щандовете на участниците с осведомителни табелки.

Посетителите, вино и гурме феновете, също ще могат да гласоподават и да поддържат своите любимци в цифрова анкета за " Любимо бяло, алено и розе вино “, както и за " Любим усет “. QR код към анкетата ще бъде наличен в печатния азбучник, който ще се раздава по време на Дефилето.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР