След като вчера Министерският съвет разпространи новите записи на националния

...
След като вчера Министерският съвет разпространи новите записи на националния
Коментари Харесай

Маестро Найден Тодоров за презаписването на химна: Музикантът в мен протестираше

След като през вчерашния ден Министерският съвет популяризира новите записи на националния химн министърът на културата маестро Найден Тодоров описа какво е наложило " Мила Родино " да бъде презаписана.

" Аз съм музикант и когато нещо не е в ред, това ме нервира. И когато това държавно управление се заклеваше в Народното събрание и в Министерския съвет, още веднъж пуснаха двата химна и, да се изразя меко, не бях благополучен от това, което чух. Музикантът в мен протестираше ", каза пред Българска национална телевизия Найден Тодоров.

Затова маестро Тодоров предлага на служебния министър председател да направи нов запис и на националния, и на европейския химн. Оказва се, че цифрови копия на националния ни знак няма.

" Българският химн има цифров запис от 2005 година, който обаче не е тъкмо за протоколна приложимост - той е записан по частна поръчка, дружно с изключителните музиканти Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Орлин Горанов и Роберта ", уточни Тодоров.

Националният хор и оркестър вършат записите в зала " България " поради положителната звучност. Така и качеството на звука е доста усъвършенствано.

" Следващият запис на химна може да бъде след 100 години ", разяснява министърът.

По протокол химнът би трябвало да има тъкмо избрана дължина.

" Интересното беше, че сега, в който изпълнихме предписанието на създателя, химнът се побра тъкмо в това, което се желае по протокол. Нещо, което в остарелия запис не е по този начин ".

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента " Горда Стара планина “, написана от Цветан Радославов през 1885 година Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е одобрена за химн през 1964 година До решението не се стига елементарно, тъй като композиторът акад. Петко Стайнов се опълчва с аргумента, че мелодията е взаимствана от еврейска ария.

" Българската музика като нотно писмо дълго време не е била записвана. Така че ние не знаем песента " Горда Стара планина " какъв е действителният ѝ генезис. Знаем, съгласно нас, кой я е написал, само че доста от композиторите през първото и даже през второто потомство български композитори са взаимствали това, което са писали от националната музика, а по какъв начин е стигнало до такава степен е нещо, което можем единствено да допускаме ", уточни Найден Тодоров.

По думите му българският химн е доста сериозен, само че и доста печален.

" Сякаш в него се побира всичко това, което не е разказано в текста от нашата история ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР