Съединените щати са поискали от Мексико да екстрадира сина на

...
Съединените щати са поискали от Мексико да екстрадира сина на
Коментари Харесай

САЩ искат екстрадиция на сина на Ел Чапо

Съединените щати са поискали от Мексико да екстрадира сина на хвърления в пандиза наркобарон Хоакин " Ел Чапо " Гусман, съобщи Агенция Франс Прес. Той е упрекнат, че е тръгнал по стъпките на татко си, заяви представител на мексиканското държавно управление.

Предполага се, че Овидио Гусман, който е бил хванат през януари, е помагал в ръководството на скандалния картел " Синалоа " на татко си, откакто Ел Чапо е бил предаден на Съединени американски щати през 2017 година

Посолството на Съединени американски щати в Мексико Сити е показало настояването за екстрадиция на външното министерство и на основната прокуратура, заяви представителят.

Съединените щати бяха предложили премия до 5 млн. $ за информация, която да докара до залавянето на 32-годишния мъж. Арестът в северозападния град Кулиакан провокира бурна реакция на картела.

По време на интервенцията в крепостта на картела Синалоа бяха убити 10 бойци и 19 обвинени нарушители, а трагична престрелка провокира смут на летището.

Ел Чапо излежава доживотна присъда в Съединените щати за трафик на стотици тонове опиати в страната в продължение на 25 години.

През януари Овидио Гусман си обезпечи правосъдна заповед, която блокира незабавното му изгонване в Съединени американски щати, а арбитър даде на Съединените щати период до 5 март да показват искане за екстрадиция.

Според Вашингтон Овидио Гусман е упрекнат, че е оказал помощ да се управляват близо дузина лаборатории за метамфетамин в Синалоа, както и в скрит план за разпространяване на кокаин и марихуана.

Твърди се също, че е поръчал убийствата на информатори, наркотрафикант и мексиканска певица, която отказала да свири на сватбата му.

Преди това е бил хванат за малко един път през 2019 година, само че силите за сигурност го освобождават, откакто в отговор картелът му води тотална война. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР