Съединените щати разполагат с малко начини за проследяване на важните

...
Съединените щати разполагат с малко начини за проследяване на важните
Коментари Харесай

CNN: САЩ нямат представа какво става с оръжията, които изпращат на Украйна

Съединените щати разполагат с малко способи за следене на значимите доставки на противотанкови и противовъздушни ракети и други оръжия, които изпращат през границата към Украйна, заяви източник пред, затъмнение, което значително се дължи на неналичието на американски военни на терен, както и на елементарно портативните дребни системи, заливащи сега презграничния трафик. Това е умишлен риск, който администрацията на Байдън е съгласна да поеме.

В кратковременен проект Съединените щати виждат прехвърлянето на оръжия за стотици милиони долари като жизненоважно за способността на Украйна да удържи нашествието на Москва. Висш офицер сподели в четвъртък, че това е „ сигурно най-голямата доставка за партньорска страна в спор “. Но рискът съгласно американските управляващи и експертите по защита е, че в дълготраен проект някои от тези оръжия могат да попаднат в ръцете на военни и парамилиции, които Съединените щати не са възнамерявали да въоръжават.

„ Имаме изясненост за малко време, само че когато това влезе в мъглата на войната сме съвсем на нула “, сподели източник, осведомен с американското разузнаване. „ Всичко пада в огромна черна дупка и скоро по-късно нямаме съвсем никаква концепция. “

При взимането на решението за изпращане на въоръжение за доста милиони долари на Украйна, администрацията на Байдън е отчела риска някои от доставките да попаднат в последна сметка на непредвидени места, сподели формален представител. Но тъкмо в този момент, съгласно същия източник, администрацията вижда неуспеха в съответното доставяне на Украйна като доста по-голям риск.

Тъй като военни сили на Съединените щати не участват на терен, Щатите и НАТО разчитат главно на информацията, доставяна от украинското държавно управление. Негласно управляващите признават, че Украйна има податливост да дава само информация, която е в интерес на настояването им за повече помощ, повече оръжия и повече дипломатическа поддръжка.

„ Това е война – всичко, което те обществено вършат и приказват, цели спечелването на войната. Всяко обществено изказване е осведомителна интервенция, всяко изявление, всяка поява на Зеленски в ефир е осведомителна интервенция “, сподели различен източник, осведомен със западното разузнаване. „ Това не значи, че те не би трябвало да го вършат. “

Месеци наред управляващите на Съединените щати и Запада даваха детайлни сведения за всичко, което знаят за положението на съветските сили в Украйна: какъв брой жертви има, с каква бойна мощ разполагат, какъв брой снаряжение имат, какъв тип боеприпаси употребяват и къде. Но що се отнася до украинските сили, управляващите признават, че Западът, дружно със Съединените щати, има известни осведомителни празноти.

Западните оценки за жертвите на украинските сили са също мъгляви, съгласно два източника, осведомени с разследващи данни на Запада и Съединени американски щати. „ Трудно е да се наблюдава без хора на терен “, споделят те.

Въпросите за прозрачността

Администрацията на Байдън и страните от НАТО споделят, че доставят оръжия на украинските сили въз основа на това, от което Украйна споделя, че се нуждае, без значение дали това са портативни системи като Джавелин и Стингър или словашките S-300 противовъздушни защитни системи, които бяха изпратени през последната седмица.

Ракетите Джавелин и Стингър, както и оръжията и мунициите са по принцип по-трудно проследими, в сравнение с огромни системи като S-300, които се изпращат по влакове. Въпреки че Джавелин имат серийни номера, има доста малко способи да се наблюдава пътят им и използването им в действително време, споделят осведомени с казуса източници.

Миналата седмица Съединените щати се съгласиха да доставят на Киев избрани модели с по-висока военна мощ, което някои от висшите чиновници в администрацията допреди няколко седмици смятаха за прекомерно огромна ескалация на риска. Тази доставка включва хеликоптери Ми-17, 18 155 mm оръдия Howitzer и още 300 военни дронове. Но огромна част от това съоръжение към момента не е оповестена, а дроновете са мобилни устройства за еднократна приложимост, които ще е мъчно да се проследят след това. „ Мога да ви кажа къде в Украйна се намират и дали украинците ги употребяват в този миг “, сподели върховен чиновник от защитата пред кореспонденти предходната седмица. „ Те не ни оповестяват за всеки патрон, който изстрелват, нито кой, нито по кое време. Може и в никакъв случай да не разберем степента на потребление на дроновете. “

Департаментът по защитата не маркира оръжията, които изпраща на обособените военни елементи, съгласно изказване на прессекретаря на Пентагона Джон Кърби. Камионите, натоварени с палети оръжия от Департамента по защитата, са одобрявани от украински военни, главно в Полша, откъдето са откарвани в Украйна, сподели Кърби. „ Нататък зависи от украинците къде ще отидат и по какъв начин ще се разпределят в страната им. “

Източник от Конгреса уточни, че дори Съединените щати да не са на терен в Украйна, те имат принадлежности да схванат какво става, оттатък това, което Украйна споделя, наблягайки, че Щатите имат обхватни образни данни от спътници, както и че и двете воюващи армии – съветската и украинската – употребяват общоприетоо информационно съоръжение.

Друг източник от Конгреса сподели, че американските военни считат информацията, получавана от Украйна, за надеждна, тъй като Щатите са обучавали и екипирали украинската войска през последните осем години, като са развили здрави връзки през това време. Но това не значи, че няма известно затъмнение, добави източникът, като да вземем за пример във връзка с оперативния статус на украинските S-300.

Джордън Коен, анализатор по въпросите на защитата и външната политика в института CATO, който е фокусиран върху търговията с оръжие, споделя, че най-голямата заплаха, произлизаща от големите доставки на оръжие за Украйна, е какво ще се случи с него след края на войната или след прекосяване към някаква продължителна патова обстановка.

Подобен риск постоянно съпътства всяко решение за изпращане на оръжия на друга страна. В продължение на десетилетия Съединените щати изпращаха оръжие на Афганистан, първо за въоръжаване на муджахидините за битката им против руската войска, по-късно за въоръжаване на афганските сили за битката им с талибаните.

По наложителност някаква част от снаряжението стига до черния пазар, в това число противовъздушни ракети Стингър, като тези, които в този момент Съединените щати доставят на Украйна.

Всеизвестно е, че Съединените щати се пробваха да открият Стингърите след войната на Съветския съюз в Афганистан. Но не съумяха да намерят всичките и когато самите Съединени щати нахлуха в Афганистан през 2001 година някои публични представители имаха терзания, че те могат да бъдат употребявани от талибаните против тях.

Други оръжия също са ставали въоръжение за съперниците на Съединените щати. Много от това, което Съединените щати оставиха в помощ на афганските сили, стана част от талибанския боеприпас след рухването на афганистанското държавно управление и армията.

Проблемът не е изолиран в Афганистан. Оръжия, продадени на Саудитска Арабия и на ОАЕ са намерили път към ръцете на бойци, свързани с Ал Кайда и Иран. Рискът от сходен сюжет в Украйна е действителен, признават чиновници от защитата. През 2020 година основният контрольор от Департамента по защитата оповести отчет, повдигащ опасения по отношение на следенето на крайната приложимост на оръжията, пращани на Украйна. Но поради неимоверните непосредствени потребности на украинската войска от още оръжия и боеприпаси, дълготрайният риск от попадането на оръжия на черния пазар или в несъответствуващи ръце се прави оценка като допустим, сподели още източникът. „ Това може да бъде проблем едвам след 10 години, само че това не значи, че не трябва да мислим за него в този момент “, счита анализаторът Коен. „ Над 50 милиона патрони – всички тези боеприпаси няма да бъдат употребявани за отпор против руснаците. В последна сметка с тях ще бъде злоупотребено, съзнателно или не. “

Руската опасност

Властите не са толкоз загрижени, най-малко към този момент, че оръжията ще попаднат в ръцете на руснаците. Нашият източник, осведомен с разузнаването, отбелязва, че неуспехът на Русия да задържи огромни сектори от територия или да форсира предаването на доста от украинските елементи, значи, че тези оръжия или са били употребявани, или не престават да бъдат в украински ръце.

На този стадий наподобява Русия не съумява да отреже или да унищожи доставките. Трети източник, осведомен с разследващите данни, сподели, че наподобява Русия не нападна интензивно пратките със западно оръжие, влизащи в Украйна, макар че не е ясно за какво, изключително в случай, че Съединените щати имат информация, че руснаците имат такова предпочитание, което е било обсъждано както обществено, по този начин и частно. Има голям брой теории по отношение на това, че до този миг пратките се позволяват, прибавя този източник, в това число и такава, че съветските сили просто не могат да ги открият – оръжията и оборудването се изпращат в необозначени камиони и постоянно се транспортират през нощта. Възможно е повода да е и че съветските сили свършват мунициите си и не желаят да ги хабят, прицелвайки се в инцидентни камиони, в случай че не са сигурни, че те са част от боен ескорт.

В понеделник обаче Русия съобщи, че е унищожила склад „ покрай Лвов “, в който е имало огромни доставки от оръжие, обезпечено на Украйна от Съединените щати и европейските страни. CNN не съумя да удостовери изказването.

Но най-общо казано, Русия няма съвършена разследваща видимост в Украйна, добави още този източник, а техните въздушни мощности в западна Украйна, откъдето влизат пратките, са извънредно лимитирани от украинските системи за въздушна защита.

Официално Пентагонът сподели, че към момента не е видял съветски опити за спиране на доставките на оръжие или на военни колета, движещи се в Украйна. „ Полетите към момента се организират в местата за доставки в района. Движението по земя на тези колета към момента продължава вътре в Украйна. Всеки един ден има военна помощ, оръжия и материали, както и поддържаща екипировка, които стигат в украински ръце “, сподели Кърби в четвъртък. „ Ще продължим да вършим това, до момента в който можем и колкото бързо можем. Не сме видели никакви съветски старания за спиране на този поток. Затова просто ще продължим да го вършим “, добави той. „ Постоянно следим доставките, следим ги всеки ден, променяме и приспособяваме съгласно потребностите. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР