Съединените щати обявиха планове да изпратят близо 3000 допълнителни войници

...
Съединените щати обявиха планове да изпратят близо 3000 допълнителни войници
Коментари Харесай

Подкрепа на НАТО в Източна Европа и Балтика

Съединените щати оповестиха проекти да изпратят близо 3000 спомагателни бойци в Полша и Румъния, с цел да защитят съдружниците от НАТО в Източна Европа от евентуално разширение на рецесията поради скупчването на съветски войски покрай Украйна, написа " Ройтерс ".

Новият проект надвишава 8 500 бойци, които Пентагонът приведе в бойна подготвеност предишния месец, с цел да се разположат в Европа, в случай че е належащо. Очаква се министрите на защитата на НАТО да обсъдят спомагателни подкрепления на идната си среща на 16-17 февруари.

Следват актуалните военни разполагания на западните страни в източните страни членки на НАТО, някои национални активи и подкрепления, които са оповестени или се преглеждат.

ПОЛША:

Около 4500 американски бойци са в Полша както в НАТО, по този начин и в двустранен потенциал, най-вече ситуирани в западната част на страната.

В съглашение, подписано с Полша през 2020 година, Съединените щати дадоха обещание да усилят военното си наличие с почти 1000 души, макар че осъществяването остава в развой на разискване.

Многонационална бойна група на НАТО за засилено предно наличие от 1000 бойци, водена от Съединените щати и включваща войски от Хърватия, Румъния и Обединеното кралство.

Около 1700 военнослужещи на Съединени американски щати, основно от 82-ра въздушнодесантна дивизия, ще се разположат от Форт Браг, Северна Каролина, в Полша, според проектите на Съединени американски щати, оповестени на 2 февруари.

ЕСТОНИЯ:

Бойна група на НАТО за засилено предно наличие от 900 души от 2017 година, ръководена от Обединеното кралство, включва войски от Франция, Дания и Исландия. Един брониран пехотен батальон, самоходна артилерия, противовъздушна защита.

НАТО Baltic Air Policing: 4x бойни самолета F-16 от Белгия. Допълнително разполагане, от 26 януари до края на тази седмица: 6x бойни самолета F-15 от Съединените щати.

ЛАТВИЯ:

Бойна група на НАТО за засилено предно наличие от 1500 души от 2017 година, ръководена от Канада, включва войски от Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Полша, Словения, Испания и Словакия.

ЛИТВА:

Бойна група на НАТО за засилено предно наличие от 1200 души от 2017 година, ръководена от Германия, включва войски от Холандия, Норвегия, Чехия, Белгия и Люксембург. Включва 12 танка Leopard, бронирани транспортни средства, противотанкови благоприятни условия, противовъздушна защита, радиоразузнаване.

Пехотен батальон на Съединени американски щати от 500 бойци, включва танкове Abrams и бронирани транспортни средства Bradley.

НАТО Baltic Air Policing: 4x бойни самолета F-16 от Полша.

Допълнително разполагане от 27 януари: 4 изтребителя F-16 от Дания.

РУМЪНИЯ:

НАТО разполага с многонационални сухопътни сили до 4000 бойци в Румъния.

Съединените щати имат 900 бойци в страната, някои като част от силите на НАТО, а други по обособени двустранни съглашения.

Италианските и френските войски са част от въздушните и военноморските полицейски/патрулиращи задачи. Eurofighters на немските военновъздушни сили ще се разположат в Румъния през февруари и март.

Румънският външен министър сподели на 3 февруари, че чака Франция да управлява бъдещата бойна група на НАТО в страната.

Ескадрон Stryker от към 1000 военнослужещи на Съединени американски щати, основана във Вилсек, Германия, ще бъде изпратена в Румъния, заяви Пентагонът на 2 февруари.

БЪЛГАРИЯ:

България възнамерява бойна група от до 1000 бойци под българско командване и в тясно съдействие с НАТО, която може да включва бойци от други съюзни страни. Може да се образува през април или май.

Българското държавно управление даде зелена светлина на Испания да изпрати до 10 бойни самолета Eurofighter и до 200 бойци в поддръжка на дейностите на черноморската нация за въздушна полиция от февруари до април. Очаква се Холандия да изпрати два самолета F-35 в България през април и май.

По съглашение с България Съединени американски щати могат да държат до 2500 американски бойци в няколко взаимни бази. В момента има 200 американски бойци дружно с бойни машини на пехотата, танкове, хеликоптери и друго военно съоръжение за образование до края на юни.

УНГАРИЯ:

Унгария е упомената като евентуално място за разполагане на спомагателни войски на НАТО. Въпреки това министърът на защитата на страната сподели на 30 януари, че няма потребност от повече единици с изключение на незнаен брой, присъстващи сега за учения.

СЛОВАКИЯ:

Правителствени чиновници споделиха, че Словакия е измежду страните, в които НАТО може да разположи войски, само че не е взето решение за искане на войски.

Словакия трябваше да подпише дълго планувано двустранно съглашение за съдействие в региона на защитата със Съединените щати в четвъртък, което, в случай че бъде утвърдено, ще отвори опцията за бъдещо потребление на две словашки летища от американските военни.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР