"Съединението – събития и личности” е заглавието на изложбата, с

...
"Съединението – събития и личности” е заглавието на изложбата, с
Коментари Харесай

Изложба за Съединението кани в Националната библиотека - slava.bg

"Съединението – събития и личности” е заглавието на изложбата, с която Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “ отбелязва 135 години от едно от най-значимите събития в новата българска история.

В експозицията са показани документи и фотографии от Българския исторически списък на Националната библиотека. Документите във витрините и в съпровождащата видео галерия са подредени в последователен ред. Сред тях се открояват Програма и Устав на Българския скришен централен революционен комитет, Възвание от Българския скришен централен революционен комитет към българския народ за оповестяване на Съединението, Манифест от княз Александър I Батенберг до българския народ за Съединението на Източна Румелия с Княжество България, Манифест на княз Александър I Батенберг до българския народ за оповестяване на Сръбско-българската война и други

Акцент в изложбата са и фотографиите на Алеко Богориди – основен шеф на Източна Румелия (1879 – 1884), Гаврил Кръстевич – основен шеф на Източна Румелия (1884 – 1885), Продан Тишков, Недялка Шилева – дамата, която създава революционното знаме, употребявано при оповестяването на Съединението, военачалник Данаил Николаев, княз Александър I Батенберг.

Видео материалите в изложбата за Съединението разкриват активността на значими персони, взели участие в подготовката, оповестяването и отбраната на Съединението на България.

Изложбата „ Съединението – събития и личности” към този момент може да бъде прегледана в Централното предверие на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий " и ще остане там до 23 септември (9-17 часа).

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР