Съдебни изпълнители започнаха изпълнително производство срещу клона на Радио Свободна

...
Съдебни изпълнители започнаха изпълнително производство срещу клона на Радио Свободна
Коментари Харесай

Съдебни изпълнители обискираха редакцията на Свободна Европа в Москва

Съдебни реализатори започнаха изпълнително произвеждане против клона на Радио Свободна Европа в Москва поради неплатени санкции, насъбрани заради нарушавания на спорния закон за " задграничните сътрудници ", заяви медията. Съдебните реализатори са прекарали два часа в редакцията, описвайки оборудването на радиото.

От началото на годината държавната организация за мониторинг на медиите Роскомнадзор е показала пред съда към 520 протокола за нарушавания на въпросния закон от осем плана на Свободна Европа, които са били включени в регистъра на Министерството на правораздаването за средствата за всеобщо осведомление на задгранични сътрудници. Общо глобите  възлизат на към 70 милиона рубли (950 хиляди долара).

Радио Свободна Европа е самостоятелна медийна компания, финансирана с безплатна финансова помощ на Конгреса на Съединени американски щати посредством Американската организация за световни медии. Всяка седмица близо 7 милиона души имат достъп до новинарските портали на радиото в Русия.

Радио Свободна Европа отхвърля обозначението " задграничен сътрудник " и отхвърля да се съобрази с  изисквания на Роскомнадзор да поставя подобен етикет на всеки оповестен или излъчен материал. Медията изиска от Европейския съд по правата на индивида да анулира санкциите, които съгласно радиото са ориентирани към задушаване на самостоятелни медии.

По време на брифинг на 13 май представителят на съветското външно министерство Мария Захарова отхвърли обвиняванията на американските управляващи, че дейностите на Москва против Радио Свободна Европа " нарушават правата на публицистите ". Според нея същинската роля на Свободна Европа е да бъде ``рупор за агитация на държавното управление на Съединени американски щати “.

Президентът на медията Джейми Флай опроверга изказванията на Захарова, заявявайки, че компанията ще продължи да се бори " с опитите на Кремъл да цензурира неуместните истини ". " Журналистите на Радио Свободна Европа в Русия са патриотично настроени съветски жители, а не американци ", сподели той. ``Те дават самостоятелни вести и информация, тъй че съгражданите им да не живеят в лъжа``.

Така нареченото съветско законодателство за ``чуждестранни агенти`` е признато през 2012 година и е неведнъж модифицирано. То изисква неправителствените организации, които получават непозната финансова помощ и за които държавното управление счита, че се занимават с политическа активност, да бъдат регистрирани, да се разпознават като ``чуждестранни агенти`` и да се подлагат на одити. По-късните промени на закона са ориентирани към финансирани от непознати страни медии.

Днес Русия включи и друго без значение издание в листата с ``чуждестранни агенти`` - онлайн портала Vtimes. Миналия месец пък беше прибавен и известният новинарски уебсайт ``Медуза``. Всичко, което медиите в листата пускат в обществените медии, би трябвало да бъде обозначено като оповестено от ``чуждестранен агент``.

The Russian government has designated another independent media outlet, VTimes, as a " foreign agent. "
— Radio Free Europe/Radio Liberty (@RFERL)
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР