Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност

...
Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност
Коментари Харесай

Какъв е приносът на Johnson & Johnson в опиоидната криза в САЩ

Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност за присъединяване си в подхранването на опиоидна рецесия в Съединени американски щати. Американската компания беше наказана да заплати 572 млн. $ обезщетение на щата Оклахома – решение, което ще апелира. Размерът на компенсацията е разочароващ за щата, чиито прокурори бяха поискали такова в размер на 17 милиарда $. Съдебното решение е първото от хилядите заведени каузи против производители на медикаменти, водещи до пристрастяване, и техни дистрибутори, оповестява Reuters.

В правосъдния иск щатът Оклахома упорства, че години наред компанията е провеждала нападателна рекламна акция, с която е преувеличила успеваемостта от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване. Според арбитър Тад Балкман щатът е потвърдил, че подвеждащият маркетинг на компанията е направил използването на болкоуспокояващите Duragesic и Nucynta публичен проблем.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Проблемът е от десетилетия

Кризата с опиатите, която експертите считат за един от най-сериозните проблеми на американското опазване на здравето, стартира през 90-те години на предишния век. Експерти предвиждат, че в случай че не бъдат взети незабавни ограничения, от свръхдози опиати в Съединени американски щати през идващите 10 години могат да умрат към 500 хиляди души.

От 1999 година до 2017 година жертви на опиоидната рецесия са станали 400 хиляди души, демонстрират данните на Центъра за надзор и предварителна защита на заболяванията. Главният прокурор на Оклахома Майк Хънтър съобщи, че над 6000 поданици на щата са умряли вследствие от предозиране с опиоиди от 2000 година насам, както и че хиляди страдат от пристрастяване. Съществуващият от години улеснен достъп до опиати се сочи като причина за възникването на национална зараза от зависимости.

Делото против Johnson & Johnson

Johnson & Johnson доставя близо 60% от опиатните съставки, които лекарствените компании употребяват за производството на опиоиди като оксикодон, твърди държавното обвиняване, и нападателно предлага опиати на лекарите и пациентите, като ги популяризира като безвредни и ефикасни. Филиалът на Johnson & Johnson, Janssen Pharmaceuticals, създава и свои лични опиоиди - хапче, чиито права продаде през 2015 година, и фентанилов лейкопласт, който към момента създава.

От 2000 година до 2011 година членовете на комерсиалния отдел на компанията са създали към 150 хиляди визити при лекари в Оклахома, като фокусът е бил върху тези, които предписват медикаменти в по-големи размери. Това основава подозрения и че редица лекари са взели участие в непозволеното и прекалено изписване на опиоиди, което ги прави съучастници в разрастването на опиоидната рецесия. Същевременно фармацевтичният колос акцентира, че страната не е идентифицирала нито един доктор, който е бил измамен от J&J за заплахите от опиоидите.

По време на процеса Johnson & Johnson съобщи също, че виновността за епидемията не може заслужено да бъде предоставена на " една компания с толкоз скромни продажби, чиито медикаменти са утвърдени и прецизно контролирани от държавните и федералните организации ".

Ефектите

Местни управляващи са завели към 2500 каузи против фармацевтични компании с вярата те да понесат отговорност за злоупотребата. Делото в Оклахома беше първото и се чака то да покаже по какъв начин ще се развиват тези правосъдни разногласия. То пристигна, откакто щатът се споразумя с Purdue Pharma за 270 млн. $ (виж карето) и с Teva за 85 млн. Миналата седмица Endo International и Allergan се съгласиха да платят 15 млн., с цел да избегнат иск, заведен от два окръга, който щеше да бъде прегледан през октомври.

Щатът Оклахома настоя в правосъдния иск, че години наред компанията е провеждала нападателна реклама, с която е преувеличавала успеваемостта на опиати за сметка на омаловажаването на риска от пристрастяване. Според в. Washington Post над 40 щата се готвят за сходни правосъдни каузи.

Пореден случай

Това е следващото дело против Johnson & Johnson. В последните години холдингън беше наказан да заплати милиони по обвинявания, че продуктите му предизвикват рак. Миналата година американската корпорация за козметични артикули беше наказана да заплати 4.69 милиарда $ обезщетение на 22 дами, които настояват, че са болни от рак, породен от артикули на компанията, съобщи Bloomberg. Става дума за основан на пудра артикул (подобно на детската пудра), предопределен за дамска хигиена.

Присъдата включва 4.14 милиарда $ наказателни вреди и 550 млн. $ компенсации. Сумата, която съдът в щата Мисури постанови като обезщетение, е шестата в листата на най-големи обезщетения, присъдени в Съединени американски щати поради некачествена продукция. Purdue Pharma се стреми към извънсъдебни съглашения

Purdue Pharma, производителят на известното обезболяващо OxyContin, което се сочи за едно от най-масово употребяваното в Съединени американски щати, са предложили сред 10 и 12 милиарда $ като извънсъдебно съглашение. Компанията, която се ръководи от семейството милиардери Саклър, има против себе си заведени хиляди каузи точно поради OxyContin. Обезболяващото е с висок коефициент на пристрастяване, само че е относително елементарно за достъп посредством рецепта. Няколко американски щати, градове и окръзи също търсят отговорност от Purdue Pharma поради OxyContin, като съгласно тях то е с най-голяма виновност за опиодната рецесия в страната. В момента в Съединени американски щати има публично оповестено изключително състояние от страна на администрацията на Доналд Тръмп. Очаква се завелите каузи да решат дали ще одобряват съглашението с Purdue Pharma в петък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР