„Съдът не спря увеличението на заплатите на медиците, а спря

...
„Съдът не спря увеличението на заплатите на медиците, а спря
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Заплащането на медиците не бива да е толкова ниско, колкото ще бъде дори след увеличението

„ Съдът не спря нарастването на заплатите на медиците, а спря механизма, който беше дефиниран в преговорната рамка “. Това сподели депутатът от „ Демократична България “ доктор Александър Симидчиев пред Bulgaria ON AIR във връзка решението на Върховен административен съд на първа инстанция да анулира част от текстовете от последния Анекс към НРД 2020-2022.

„ Механизмът предвиждаше въз основата на Националния рамков контракт избрани лечебни заведения да получават друго равнище на клиничните пътеки според от това дали са сключили групов трудов контракт със съответните медицински експерти или не. Проблем няма за увеличение на заплатите, в случай че лечебните заведения имат задоволително средства. Проблемът е, когато болничното заведение няма задоволително клинични пътеки и тогава сключването на групов контракт, който закрепено усилва заплатите на медиците, може да докара до това стопански лечебните заведения да не могат да се оправят “, изясни доктор Симидчиев.

По думите му полемиката за това по какъв начин да бъдат определяни заплатите на медиците е доста по-широка и даже решението, записано в НРД, не е напълно заслужено към труда и отговорността към хората, които работят в здравната сфера. Д-р Симидчиев посочи, че медицинският личен състав са хората, които работят за запазване на човешкия живот и националната ни сигурност, и тяхното възнаграждение не трябва да е толкоз ниско, колкото ще бъде даже след нарастването.

„ Привличането на младите лекари е въпрос, който би трябвало да бъде с небосвод от 10 години напред. Не може да имаме бързи решения. Ниското обществено оценяване на труда на медицинските фрагменти води до това, че те желаят бързо кариерно развиване. Това е комплицирана система, която би трябвало да бъде обвързана и с качеството на труда, тъй като единствено по себе си повдигането на заплатите няма да промени тази система, в случай че не въведем съответно повишаване на качеството на услугата. Огромен е дефицитът на млади лекари. Средната възраст на общопрактикуващите лекари е 58 години “, акцентира доктор Симидчиев.

В диалога беше включен и шефът на болничното заведение в Ардино доктор Гюнер Осман.

„ За страдание, не мога да доближи до този предел, дължим от анекса, подписан към края на април месец. За да доближи това нарастване, би трябвало да увелича с 50% бюджета за фонд работна заплата. Самото лечебно заведение ще бъде с негативен баланс и е въпрос на месеци да разгласи неплатежоспособност, в случай че сключа тези условия. Аз мога да увелича заплатите, само че няма да мога да реализира тези равнища на възнаграждение, които са избрани “, сподели той.

Д-р Осман означи, че болничното заведение няма отговорности към личния състав или компаниите снабдители. Според него младите лекари желаят финансова непоклатимост и бързо кариерно издигане, което мъчно ще се реализира в общинските лечебни заведения.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР