Съдържание:За какво да гледаме, когато наемаме жилищеРазглеждане на околносттаОценка на

...
Съдържание:За какво да гледаме, когато наемаме жилищеРазглеждане на околносттаОценка на
Коментари Харесай

За какво да гледаме, когато наемаме жилище

Съдържание:

За какво да гледаме, когато наемаме жилищеРазглеждане на околносттаОценка на жилищна сградаЗапознаване с апартаментаРазглеждане на околносттаПроверка на документите на притежателя  За какво да гледаме, когато наемаме жилище

Намирането на апартамент за дълготраен наем, който ще ви удовлетвори във всички връзки, не е най-лесното нещо. Някои варианти се отстраняват при проучване на обявата, други - при връзка с брокер или притежател по телефона. Но би трябвало да се обърне особено внимание на огледа на жилището чартърен.

Орегледът на апартамент чартърен може да бъде разграничен на четири стадия:

- Проучване на околността;

- Оценка на жилищната сграда;

- Запознаване с апартамента;

- Проверка на документите на наемодателя.

За какво да гледаме, когато наемаме жилище

Разглеждане на покрайнината

Дори и да знаете региона, в който се намира обсъжданията апартамент, не пречи да го погледнете още веднъж. Проверете съществуването и близостта на местоположението на такива обекти: магазини за хранителни артикули, пазари и търговски и развлекателни центрове, спирки на градски превоз и метростанции, спортни комплекси, поликлиники и ветеринарни клиники (при съществуване на домашни любимци), банкомати, учебни заведения и детски градини, кафенета, питейни заведения и нощни клубове.

Често се оказва, че най-близкият хранителен магазин има дребен подбор от артикули и няма рейс наоколо. Работещо улично осветяване, детска площадка и паркинг наоколо също ще бъдат един от факторите в интерес на жилището.

Имайте поради, че би трябвало да живеете тук за несъмнено време. Затова изберете апартамент чартърен с инфраструктура, която да е комфортна за вас и членовете на вашето семейство.

Оценка на жилищна постройка

 Когато наемаме жилище

Сега е моментът да разгледате по-отблизо жилищната постройка. Наличието на пукнатини, петна, порутени балкони и рушащи се первази свидетелстват за огромната възраст на постройката. Въпреки че единствено наемате апартамент, а не купувате, надали ще сте удовлетворени от живота в многоетажна постройка, която се нуждае от главен ремонт. Във входа обърнете внимание на положението на входната врата, първия етаж и асансьора - самобитен знак за чистотата и отговорността на живущите.

Наличието на неприятни миризми може да допуска проблеми с тръбите в мазето или другаде. След като разгледате, слезте надолу - това ще ви разреши да оцените чистотата на площадките и съществуването на осветяване. При оглед попитайте притежателите на жилището за съседите по площадката, наемателите от горната страна и изпод. Ако е подходящо, можете да поискате да посетите съседите - по този начин ще сте сигурни, че познават наемодателя и нямат възражения против сходна договорка.

Запознаване с жилището

Когато към този момент сте в жилището, обърнете нужното внимание на всяка дребна детайлност. Започнете с общ оглед – дали външният тип на парцела дава отговор на фотографията в обявата. Проверете редовността на рамките на прозорците и балконите, уверете се, че има мрежи срещу комари. Широко отворените прозорци и непрекъснатата миризма на освежител в целия апартамент ще демонстрират опит за маскиране на неприятната миризма, която се натрупва в стаите. Това няма да способства за удобен живот в бъдеще.

Паркетът в стаите скърца, тапетите падат, а по мазилката има следи от петна, тъмни петна или плесен? Не забравяйте да посочите това на притежателя. Ако апартаментът се нуждае от неотложен ремонт, предложете на хазяина да понижи наема или отидете да разгледате друго жилище. Също по този начин, следите от петна в ъглите би трябвало да провокират безпокойствие, което демонстрира съществуването на хлебарки (въпреки че е евентуално вредителите към този момент да са премахнати). Ако сте алергични към животни, проверете дали предходните жители са имали котка или куче.

След това преминете към оценка на положението на мебелите. На фотографията могат да наподобяват красиви, само че на място те се разпадат от изхабяване. И леглото може да отсъства изцяло, а вместо него се предлага единствено дребен диван. Затова проверете всеки килер и нощно шкафче, помолете наемодателя да разгъне дивана пред вас, проверете здравината на столовете. Може би някои от мебелите ще би трябвало да бъдат преместени или ремонтирани - не забравяйте да попитате мнението на притежателя. Ако имате лична мебел, преценете (с рулетка) в коя част на стаята ще пасне.

След това насочете вниманието си към връзките и домакинските уреди, електрическата и ВиК апаратура. Уверете се, че контактите, ключовете и гнездата за лампи са налични и работещи, че няма следи от разтопяване и изгаряне. Не забравяйте да попитате наемодателя къде се намира електромера и водомера. Проверете положението: кранове (наличие на налягане, гладко затваряне на клапаните), тръби (могат да ви обвинят за течове), вани (състоянието на емайла, по какъв начин водата напуска). Огледайте тоалетната, изплакнете и се уверете, че водата се изтегля. Проверете връзката на пералнята и съдомиялната към тръбите. Подушете миризмата в банята и тоалетната и разгледайте по-отблизо фугите на плочките - съществуването на плесен незабавно ще се усети.

Работеща битова техника. Оглед на жилището за цялото съоръжение, посочено в обявата или при връзка със притежателя или брокера. Проверете работата на бойлера, хладилника, фурната, микровълновата печка, тв приемника, прахосмукачката и електрическата кана - това се смята за най-малък набор за апартамент, който се отдава чартърен.

Наличието на друго съоръжение (кафемашина, кухненски робот, абсорбатор, сушилня) към този момент се смята за бонус - и цената на такива обекти е подобаваща. Обсъдете авансово със притежателя, който заплаща за ремонта на счупено съоръжение и опцията за закупуване на нови джаджи против наем.

Ако кухнята ви има газова фурна, проверете всички горелки и фурната. Уверете се, че няма присъща миризма и че спирателният кран е в положително работно положение. Ако имате казан или газов радиатор, попитайте за разпоредбите за работа.

Проверка на документите на притежателя

Стигнете до тази точка единствено в случай че харесвате жилището и сте решени да сключите договорка. Помолете наемодателя да покаже документи за благосъстоятелност на жилището, неговия паспорт и единодушието на други съсобственици, в случай че има такива, за наемане на жилище. Не забравяйте, че същинският метод да се предпазите от недоразумения и спорове със притежателя е да изготвите контракт за наем. Този документ, в случай че е належащо, показва изискванията за овакантяване, процедурата за заплащане, съществуването и положението на мебелите, домакинските уреди, възникването на форсмажорни обстановки и така нататък

При огледа обърнете внимание на реакцията на притежателя. Нежеланието за отговор на въпроси, грубостта, несъразмерните условия и неналичието на заявените улеснения или документи са това, което би трябвало да провокира подозрения у наемателя. Бъдете деликатни към детайлите и тогава наетият апартамент няма да аргументи неудобства.

Вижте по какъв начин да дам апартамент чартърен.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР