Съдържание:Типичен хипохондрикКак да се отървем от хипохондрията? Променете начина си

...
Съдържание:Типичен хипохондрикКак да се отървем от хипохондрията? Променете начина си
Коментари Харесай

Как да се отървем от хипохондрията?

Съдържание:

Типичен хипохондрикКак да се отървем от хипохондрията? Променете метода си на живот  Как да се отървем от хипохондрията? ‹›  Електронен термометър за деца Препоръчано за теб:Електронен термометър за деца8.50 лева.Виж ››

Хипохондрията е несъразмерна угриженост за здравето. Помните ли жирафа Мелман, героя от анимационния филм Мадагаскар? Дори през лятото той върви с шал, непрекъснато мери температурата, коства му се, че елементарното кихане е симптом на съдбовно заболяване.

Ето по какъв начин се държи хипохондрик: той вижда заплаха за здравето там, където няма такава, и не се доверява на лекари, които слагат диагноза здрав.

Хипохондрията не е физическо, а психическо заболяване. Това би трябвало да се има поради, в случай че сте разкрили признаци на разстройството и решите да се отървете от него.

Типичен хипохондрик

Как се държи типичният хипохондрик?

- възприема всяка болежка или конвулсия като съществено заболяване;

- отива в болница, като че ли на работа,

- слага си диагноза в интернет, самолекува се;

- не има вяра на лекарите: в случай че не е намерено заболяване, това значи, че са търсили неприятно, дешифрирали анализите неточно;

- обръща се към нетрадиционни способи на лекуване, екстрасенси, лечители;

- боязън да се свърже с хора, с цел да не „ лепне ” нещо;

- прекалено следи хигиената;

- купува медикаменти, вкъщи има голям комплект за първа помощ, където има по доста от всичко;

- постоянно мисли за смъртта;

- изпада в меланхолия.

Как да се отървем от хипохондрията?

 Хипохондрия

Предлагаме ви 5 стъпки, с цел да се отървете от хипохондрията.

Осъзнайте, че не става въпрос за физическо здраве

Вашите страхове и диагнози са пресилени. Поради свръхконтрола ви не живеете естествен живот и имате потребност от помощта на психиатър и психотерапевт. Говорете с близки за вашето положение. Имайте поради, че не е елементарно да се справите с разстройството сами.

Консултирайте се с психотерапевт

Можете да опитате да се отървете от хипохондрията сами, само че ви съветваме да се консултирате със експерт, защото той:

- ще работи с аргументите за заболяването;

- помогне да ги разпознаете;

- очертае проект за лекуване: медикаменти за тежка или психотерапевтична за лека меланхолия.

Разберете аргументите за хипохондриалното разстройство

Може да има няколко:

- нараснала тревога и възбудимост на нервната система, подозрителност;

психическа контузия: тежко заболяване и гибел на непосредствен човек, тежка разлъка, уволнение;

- проблеми, които избягвате да решавате и си измисляте несъществуващи диагнози, да вземем за пример - не харесвате работата си, само че се страхувате да напуснете;

- обилие от здравна информация, хипноза, четете доста за заболяванията и поемате всичко върху себе си;

- несъразмерна отбрана и безпокойствие на родителите.

Не се поддавайте на отрицателни мисли, забележете какво мислите, разсейвайте се

Когнитивно-поведенческата терапия оказва помощ да се отървете от хипохондрията, като работи с настройки, човешка логичност, подправени причинно-следствени връзки и трансформира мисленето.

Променете метода си на живот

Общувайте повече с хората, ходете по-често измежду природата, правете физически извършения, спрете да четете медицински списания и публикации и да гледате телевизионни излъчвания. Научете се да контролирате мозъка си. Духовни практики като йога и медитация ще ви оказват помощ да се отървете от хипохондрията.

Трябва да се отървете от хипохондрията даже единствено тъй като това излага живота ви на циничен кръг от боязън за здравето, безпределно вървене по лекари, мисли за невъзможността да бъдете излекувани и меланхолия. Но главното е, че една мислена болест може да се развие в същинска. Оказва се, че вие сами можете да си докарате неприятности, макар че няма предпоставки за това.

Не забравяйте, че до момента в който се паникьосвате, животът ви подминава. Толкова доста щастливи моменти могат да бъдат пропуснати, до момента в който стоите на опашката в аптеката. Необходимо е да следите здравето си, само че даже и по този въпрос мярката е значима, което желаем на всички!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР