Съдържание:Подготовка на пранетоСортиране на пранетоСредства за пранеБезопасна температура на пране

...
Съдържание:Подготовка на пранетоСортиране на пранетоСредства за пранеБезопасна температура на пране
Коментари Харесай

На каква температура се перат различните дрехи?

Съдържание:

Подготовка на пранетоСортиране на пранетоСредства за пранеБезопасна температура на пране  На каква температура се перат другите облекла  Електронен термометър за деца Препоръчано за теб:Електронен термометър за деца8.50 лева.Виж ››

Съвременните домакини могат бързо да сортират облеклата и да ги изперат, само че все пак към момента има дами, които се затрудняват и не знаят по какъв начин да се грижат вярно за другите облекла и материали.

Това, от своя страна, е доста значимо, с цел да могат всички ваши движимости да ви послужат дълго време, да не избледняват, да запазят първичната си форма.

Подготовка на прането

Това е доста значим развой, които може да ви подсигурява отлични резултати. Трябва да ревизирате всички джобове, с цел да не се окаже че в някои от тях има неприятна изненада като да вземем за пример опаковка с дъвки или други неща, които биха могли да скапват вашите облекла. Това са много постоянно допускани неточности при пране, тъй че би трябвало да им обърнете внимание.

Ако блузите ви имат цип, то те би трябвало да са закопчани, а в случай че са с копчета - откопчани.

Ако на дънките ви има колан, то той би трябвало да се смъкна, тъй като освен ще пречи на изпирането, само че и металната тока може да повреди пералнята ви по време на прането.

Спалното долни дрехи, чорапите, плетените и хавлиените произведения следва да се перат обърнати наобратно. Малките предмети пък се предлага да се перат в специфични чувалчета.

Ако преди пране съхранявате движимостите си в панер за пране, тогава той би трябвало да има дупчици, с цел да може да постъпва въздух. В противоположен случай могат да се появят петна от влага по облеклата, които е много мъчно да се изперат.

Сортиране на прането

 Сортиране на пране

Пералните имат разнообразни режими на пране, а също по този начин можете точно да изберете температурата за пране при предпочитание от ваша страна или да заложите на автоматизираните настройки.

Важно е да разделите облеклата вярно, а не да перете дружно по-грубите вълнени движимости и сатененото долни дрехи да вземем за пример, защото те се перат на друга температура и режим.

Белите облекла пък, от своя страна, се перат на температура до 90 градуса, само че те би трябвало да се разделят наложително от цветните и черните облекла.

Ако пък облеклата ви имат някакви рисунки и разнообразни забавни цветни принтове, тогава следва да се перат на температура до 50 градуса.

Средства за пране

Различните тъкани би трябвало да се перат надлежно с друг перилен препарат, като също по този начин би трябвало да се вземе поради и какъв брой е нечиста дрехата.

Белите облекла следва да се перат с избелващи препарати, само че в случай че на тях има някакви цветни декоративни елементи, тогава е по-добре да изберете препарат за цветно пране.

За да съхраните качеството на изделията от вълна и синтетика, по-добре е да заложите на течните прахове. Ако пък сте решили да перете черните облекла, тогава наложително би трябвало да употребявате препарати за такива.

В никакъв случай не смесвайте цветното с бялото пране, с цел да няма по-късно неприятни изненади. Също по този начин може да ползвате избелващи препарати, в случай че облеклата ви имат петна от кафе, чай или петна от вино, които се отстраняват по-сложно.

Безопасна температура на пране

 Пране на облекла

Благодарение на етикетите на облеклата елементарно ще можете да изберете вярната температура на пране.

Там се съдържа цялата нужна информация, само че в случай че по някаква причина този етикет липсва или информацията не е задоволителна, тогава можете да се възползвате от общите рекомендации. Те ще ви оказват помощ да запазите за дълго време облеклата ви, а ето и кои са те:

- Коприна или вълна - до 40 градуса и не повече от 600 оборота за една минута;

- Изкуствени материи - до 50 градуса и не повече от 800-900 оборота за една минута;

- Цветни памучни облекла - до 60 градуса;

- Естествен памук и лен, изключително светли нюанси - до 95 градуса и 800-1000 оборота за една минута

- Дрехи, които елементарно могат да пуснат багра - до 30 градуса и не повече от 400 оборота за една минута;

Има и облекла, които е по-добре да се перат на ръка, като в този случай би трябвало да ползвате прахуляк за ръчно пране. Преди да сложите облекла в пералнята, които имат някакво леке, е добре да ги накиснете за 2-3 часа, а спалното долни дрехи - за една нощ. Основни правила при пране:

- Лен, памук - до 95 градуса;

- Деликатни материи: коприна и вълна - 30-40 градуса;

- Синтетика - 40-50 градуса.

Някои домакини вземат решение, че е по-лесно да сложат всичкото пране дружно и да го пуснат на по-ниски градуси, само че по този начин облеклата не се изпират добре.

Именно по тази причина е значимо да спазвате тези лесни и елементарни правила, с цел да наподобяват вашите облекла постоянно чудесно и да запазят първичния си тип за по-дълго време.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР