Съдържание:Кога се дължи обезщетение за неизползван отпускКак се изчислява обезщетението

...
Съдържание:Кога се дължи обезщетение за неизползван отпускКак се изчислява обезщетението
Коментари Харесай

Обезщетение за неизползван годишен отпуск

Съдържание:

Кога се дължи обезщетение за необработен отпускКак се пресмята компенсацията за необработен отпускКак се изплаща компенсацията за необработен отпускКакъв е срокът за искане на компенсацията за необработен отпускКакви са постоянно срещаните разногласия и проблеми, свързани с компенсацията за необработен отпускКаква е процедурата за искане на компенсацията по правосъден ред  Обезщетение за необработен годишен отпуск

Годишният отпуск е едно от главните права на служащите и чиновниците, което им дава опция да отдъхнат и да възстановят своята продуктивност. Съгласно Кодекса на труда (КТ), всеки служащ или чиновник има право на заплатен годишен отпуск, който не може да бъде по-малък от 20 работни дни. Работодателят е задължен да обезпечи използването на отпуска в периоди, комфортни за служащия или служителя, и да му заплати възнаграждението за отпуска.

Но какво се случва, в случай че служащият или служителят не успее да употребява целия си отпуск или част от него до края на календарната година, за която се поставя? Или в случай че трудовият контракт му бъде преустановен, преди да е употребил отпуска? В тези случаи служащият или служителят има право на парично обезщетение за неизползвания заплатен годишен отпуск, което се контролира от член 224 от КТ.

Кога се дължи обезщетение за необработен отпуск

Обезщетението за необработен отпуск се дължи при преустановяване на трудовото правно отношение, когато служащият или служителят има необработен заплатен годишен отпуск за настоящата календарна година или за предишни години, правото за който не е погасено по отминалост. Няма значение заради каква причина е преустановен трудовият контракт - по взаимно единодушие, по самодейност на работодателя или на служащия, заради приключване на периода, за който е подписан, заради пенсиониране и така нататък Дори и при дисциплинарно уволняване служащият или служителят има право на обезщетение за неизползвания отпуск.

Обезщетението се дължи и когато служащият или служителят не е употребил целият си отпуск до края на календарната година, за която се поставя, само че продължава да работи при същия шеф. В този случай служащият или служителят може да употребява неизползвания отпуск през идната година, в случай че работодателят му го разреши, или да изиска обезщетение за него, в случай че работодателят му го откаже. Това обаче важи единствено за отпуска, който не е погасен по отминалост.

Как се пресмята компенсацията за необработен отпуск

Обезщетението за необработен отпуск се пресмята по реда на член 177 от КТ към деня на преустановяване на трудовото правно отношение. Основата за изчисляването е среднодневното брутно трудово заплащане за последния календарен месец, предшестващ прекратяването на контракта, през който служащият или служителят е отработил минимум 10 работни дни. Ако няма подобен месец, основата е уговореното в трудовия контракт главно и в допълнение трудово заплащане с непрекъснат темперамент.

Среднодневното брутно трудово заплащане се дефинира, като начисленото брутно трудово заплащане се раздели на броя на отработените дни, след което се поправя с коефициент. Коефициентът се пресмята, като се раздели броят на работните дни в календарния месец, в който се употребява отпускът, на броя на работните дни в календарния месец, за който се пресмята среднодневното брутно трудово заплащане.

Пример: Ако служащият е прекратил трудовия си контракт на 15.03.2024 година и има необработен отпуск от 10 дни за 2023 година, а за февруари 2024 година е получил брутно трудово заплащане от 1000 лева за 20 отработени дни, то компенсацията му ще бъде:

Среднодневно брутно трудово заплащане = 1000 / 20 = 50 лева.

Коефициент = 23 / 20 = 1.15

Обезщетение за необработен отпуск = 50 x 1.15 x 10 = 575 лева.

Как се изплаща компенсацията за необработен отпуск

 Обезщетение за необработен отпуск

Обезщетението за необработен отпуск би трябвало да бъде изплатено от работодателя при преустановяване на трудовия контракт. Не е належащо да се изпраща покана за заплащането му до работодателя. Ако работодателят не изплати компенсацията непринудено, служащият или служителят може да го желае по правосъден ред. Срокът за искане на компенсацията е до две години.

Какъв е срокът за искане на компенсацията за необработен отпуск

Според член 224, алинея 2 от КТ, правото на обезщетение за необработен отпуск се погасява по отминалост в едногодишен период от датата на преустановяване на трудовото правно отношение. Това значи, че служащият или служителят би трябвало да подаде иск за обезщетение в съда в границите на една година от уволнението си, другояче ще загуби правото си. Срокът стартира да тече от деня, в който служащият или служителят е получил съобщение за преустановяване на контракта си или от деня, в който е изминал срокът, за който е подписан договорът.

Ако служащият или служителят не е употребил отпуска до края на календарната година, за която се поставя, само че продължава да работи при същия шеф, срокът за искане на обезщетение е две години от края на годината, за която се поставя отпускът. Например, в случай че служащият има необработен отпуск от 10 дни за 2023 година и не го е употребил до 31.12.2023 година, той може да изиска обезщетение за него до 31.12.2025 г.

Какви са постоянно срещаните разногласия и проблеми, свързани с компенсацията за необработен отпуск

Един от най-често срещаните разногласия е дали служащият или служителят има необработен отпуск, или не. Работодателят може да твърди, че служащият или служителят е употребил целия си отпуск или част от него, до момента в който служащият или служителят може да отхвърли това. За да се позволи този спор, е належащо да се показват доказателства за използването или неизползването на отпуска, като да вземем за пример графици, молби за отпуск, разпореждания, разписки, информации и т.н.

Друг постоянно срещан проблем е дали служащият или служителят има право на обезщетение за отпуск, който е погасен по отминалост. Работодателят може да твърди, че служащият или служителят не е желал обезщетение в период, до момента в който служащият или служителят може да твърди, че срокът не е изминал или че има учредения за спиране или преустановяване на отминалостта. За да се позволи този проблем, е належащо да се откри датата на преустановяване на трудовото правно отношение, датата на подаване на желае за обезщетение и съществуването или неналичието на фактори, които въздействат на отминалостта, като да вземем за пример договаряния, самопризнание на дълга, правосъдни дейности и т.н.

Каква е процедурата за искане на компенсацията по правосъден ред

 Обезщетение за необработен годишен отпуск

За да желаете обезщетение за необработен отпуск по правосъден ред, би трябвало да подадете искова молба до съда по адреса на работодателя ви. Исковата молба би трябвало да съдържа:

- името, адреса и ЕГН на ищеца (работника или служителя);

- името, адреса и ЕИК на ответника (работодателя);

- предмета и основанието на желае, т.е. какъв брой дни отпуск не сте употребявали, за коя година са, - по какъв начин се пресмята компенсацията и за какво работодателят не ви го е изплатил;

- доказателства за желае, т.е. трудов контракт, заповед за преустановяване на трудовото правно отношение, разписки за получено заплащане, информации за употребен или необработен отпуск;

- сумата на желае, която би трябвало да бъде изразена в левове и стотинки;

- правосъдната такса, която би трябвало да бъде заплатена при подаване на желае и която е 4% от сумата на желае, само че не по-малко от 50 лева и не повече от 10 000 лева.

След като подадете исковата молба, съдът ще ви изпрати покана за правосъдно съвещание, на което ще би трябвало да се явите персонално или посредством легален представител или акредитиран юрист. На съвещанието ще имате опция да изложите своите доводи и да визиите доказателствата си. Работодателят също ще има право да се пази и да показва своите доводи и доказателства. След като съдът изслуша страните и оцени доказателствата, ще постанови решение, което ще ви бъде изпратено по пощата. Ако сте недоволни от решението, можете да го обжалвате пред по-висока инстанция в период от 14 дни от приемането му.

Обезщетението за необработен отпуск е едно от правата на служащите и чиновниците, което им обезпечава отплата за неползването на едно от главните им права - правото на отдих. Това обезщетение се дължи при преустановяване на трудовото правно отношение или при отвод на работодателя да разреши използването на отпуска през идната година. Обезщетението се пресмята по среднодневното брутно трудово заплащане и се изплаща при преустановяване на контракта. Правото на обезщетение се погасява по отминалост в едногодишен или двугодишен период, според от случая. Споровете и проблемите, свързани с компенсацията за необработен отпуск, постоянно се отнасят до съществуването и размера на неизползвания отпуск и до приключването на отминалостта.

Вижте още: Колко отпуск се поставя при кръводаряване.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР