Съдържание:Какво е лунно затъмнение и как се различава от слънчевото?

...
Съдържание:Какво е лунно затъмнение и как се различава от слънчевото?
Коментари Харесай

Какво представлява Лунното затъмнение?

Съдържание:

Какво е лунно затъмнение и по какъв начин се разграничава от слънчевото? Особености на лунното затъмнениеЧастично лунно затъмнениеПолусянка, лунно затъмнениеСтъпки на цялостно лунно затъмнение  Какво съставлява Лунното затъмнение?

Едно от естествените феномени, което най-вече е впечатлявало хората, е слънчевото затъмнение. Много хора обаче не знаят какво е лунно затъмнение, защото неговите проявления не са по този начин блестящо забележими.

Лунното затъмнение е астрономическо събитие. Когато Земята минава непосредствено сред Луната и Слънцето, земната сянка, породена от слънчевата светлина, се проектира върху Луната. За това трите небесни тела би трябвало да бъдат в почти права линия, наречена от астрономите Syzygy или покрай такава. Видът и продължителността на лунното затъмнение зависи от позицията на Луната по отношение на нейния орбитален възел, което е точката, където орбитата на Луната пресича равнината на слънчевата орбита.

Лунно затъмнение може да се следи на половината земна територия – там, където сега на затъмнението Луната е над хоризонта. Всяка година има от 2 до 7 лунни затъмнения.

Какво е лунно затъмнение и по какъв начин се разграничава от слънчевото?

За да познаем типовете лунни затъмнения, първо, би трябвало да разберем сенките, които Земята образува под слънцето. Колкото по-голяма е нашата звезда, толкоз повече тя ще даде два типа сенки: едната е с по-тъмен конус, наименуван умбър, който е частта, където светлината е изцяло блокирана, и полусянка е частта, където единствено част от светлината е блокирана.

Същите три небесни тела са причина за слънчевото затъмнение, само че разликата е в позицията на всяко небесно тяло. При лунно затъмнение Земята е сред Луната и Слънцето, хвърляйки сянка върху Луната, а при слънчево затъмнение Луната е сред Слънцето и Земята, хвърляйки своята сянка върху дребна част от последната.

Човек може да следи лунно затъмнение от всяка точка на Земята, като спътниците се виждат от хоризонта и през нощта, до момента в който по време на слънчево затъмнение те могат да се видят единствено за малко време в избрани елементи на Земята.

Друга разлика със слънчевото затъмнение е, че цялостното лунно затъмнение продължава приблизително от 30 минути до час, само че то може да трае и няколко часа. Това е просто резултат от това, че Земята е по-голяма спрямо по-малката Луна. Обратното, Слънцето е доста по-голямо от Земята и Луната, което прави това събитие доста кратковременно.

Особености на лунното затъмнение

 Лунно затъмнение

Според ситуацията на луната по отношение на земната сянка има 3 типа лунни затъмнения. Въпреки че са по-чести от слънчевите затъмнения, те не се случват всякога, когато настъпи пълнолуние заради следните условия. Първо, с цел да се случи лунно затъмнение, луната би трябвало да е в пълнолуние. Земята би трябвало да бъде физически ситуирана сред Слънцето и Луната, тъй че всички небесни тела да са по едно и също време в една и съща орбитална низина или доста покрай нея.

Това е главната причина лунни затъмнения да не се появяват всеки месец, защото орбитата на Луната е наклонена на към 5 градуса от еклиптиката. Луната би трябвало изцяло или отчасти да премине през земната сянка. Това се случва, когато Луната като цяло премине през сянката на земния предел. С други думи, Луната навлиза напълно в конуса на сянката.

По време на развиването на този вид затъмнение Луната минава през следната поредност от затъмнения: полусянка, отчасти затъмнение, цялостно затъмнение, отчасти и полусянка.

Частично лунно затъмнение

В този случай единствено част от Луната влиза в прага на земната сянка, тъй че другата част е в зоната на здрача.

Полусянка, лунно затъмнение

Луната минава единствено през зоната на здрача. Това е най-трудният вид за наблюдаване, тъй като сенките на Луната са доста тънки и тъкмо тъй като полусянката е дифузна сянка. Освен това, в случай че Луната е изцяло в зоната на здрача, това се смята за цялостно затъмнение на здрача. Ако част от луната е в зоната на здрача, а другата част няма сянка, това се смята за отчасти затъмнение.

Стъпки на цялостно лунно затъмнение

При цялостно лунно затъмнение серия от етапи могат да бъдат разграничени от контакта на луната с всяка засенчена област.

- Започва здрач (полусянка). Луната е в контакт с външната страна на полусянката, което значи, че от този миг нататък едната част е вътре в полусянката, а другата е отвън;

- Началото на отчасти слънчево затъмнение. По формулировка частичното лунно затъмнение значи, че една част от Луната е в праговата зона, а другата част е в зоната на здрача, тъй че когато допре праговата зона, стартира отчасти затъмнение;

- Започва цялостно затъмнение. Луната е напълно в границите на праговата област.

- Максимална стойност. Тази фаза настава, когато луната е в центъра на сянката;

- Пълното слънчево затъмнение завърши. След повторното сливане с другата страна на тъмнината, цялостното слънчево затъмнение приключва, частичното слънчево затъмнение стартира още веднъж и цялостното затъмнение завършва;

- Луната изцяло напуща праговата зона и е изцяло в здрач, което значи края на частичното затъмнение и началото на здрача отново;

- Приключва здрачното лунно затъмнение. Луната е изцяло излязла от здрача, което значи края на здрачното лунно затъмнение и лунното затъмнение.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР