Съдържание:Форма на кафетоИзпичане на кафетоФилм (покритие)ДефектиСвежест на кафетоОпаковка на кафетоМарка

...
Съдържание:Форма на кафетоИзпичане на кафетоФилм (покритие)ДефектиСвежест на кафетоОпаковка на кафетоМарка
Коментари Харесай

Как да разпознаем качественото кафе на зърна

Съдържание:

Форма на кафетоИзпичане на кафетоФилм (покритие)ДефектиСвежест на кафетоОпаковка на кафетоМарка на кафетоФалшиво кафеКой тип кафе да изберете Арабика или Робуста  Как да разпознаем качественото кафе на зърна  Двустенна термо чаша за кафе - 270 мл Качество без компромис:Двустенна термо чаша за кафе - 270 мл14.50 лева.Виж ››

Всеки от нас се отнася по друг метод към кафето. Някои си вършат кафе единствено през уикендите и празниците, някои не могат да се разсънят без кафе и стартират всяка заран с чаша ароматна напитка, до момента в който за други кафето е метод на живот и те не се разделят с чашата кафе през целия ден.

Сега можете да закупите готово смляно и опаковано кафе на всички места. Но кафето на зърна си остава класика и доста хора го избират. Когато купувате кафе на зърна, можете да усетите аромата и да прецените качеството на продукта много по-добре, в сравнение с при опакованото и смляно кафе.

Изпечените зърна кафе могат да се трансфорат във вкусна и ароматна напитка, единствено в случай че са с високо качество. Нека разгледаме главните критерии, които ще оказват помощ да се разпознаят качествените характерности на напитката.

Форма на кафето

Това е една от най-очевидните характерности за зрителното усещане. За да разберете какъв брой вярна е формата, би трябвало да знаете тъкмо по какъв начин наподобяват „ представителите “ на избрани сортове. Често има редица характерни характерности, от време на време зърната са по-големи, а от време на време и по-дълги. Ако сте се насочили към избран вид кафе, проучете авансово този аршин, с цел да имате визия по какъв начин би трябвало да наподобява.

Изпичане на кафето

Цветът на зърното може непосредствено да покаже качеството на печене. Голям плюс е, в случай че всички зърна са еднородни на цвят, без нюанси и оттенъци, само че имайте поради, че някои бразилски кафета се характеризират с разнородни нюанси. Еднородно изпичане е знак, че усетът и ароматът на кафе ще се развият вярно. Ако го няма, е евентуално плодовете да са събрани незрели, ферментацията да е била незадоволителна или третираните зърна да са били зле разграничени.

Филм (покритие)

 Кафе на зърна

Наличието на филм е знак, че кафенето е с високо качество. Погледнете от близко браздата на зърното. По време на процеса на печене филмът нормално изчезва, само че там можете да намерите останки от него. Това е индикация, че кафето е обработвано поредно и че зърната са получили задоволително време да изсъхнат. Изключително евентуално е такова кафе да бъде вкусно и богато.

Дефекти

Те би трябвало безусловно да бъдат регистрирани посредством образна инспекция. Голям плюс е, в случай че зърната не съдържат пукнатини и недостатъци, както и в случай че са гладки. Ако има обилие от напукани и натрошени зърна, това е индикатор, че продуктът е бил култивиран, превозване и съхраняван извънредно повърхностно и неуважително. В този случай е малко евентуално човек да чака, че всички останали стадии са изпълнени вярно и с огромно старание. Има и изключения: повода за характерни пукнатини може да бъде и работата на бръмбарите от типа Hypothenemus hampei. Обикновено те харесват повече сорта Робуста. Начупените зърна също могат да се появят заради прекалено изсушаване, погрешно подбиране или неприятна обработка. Следете и за индикатори като плесен, почерняване, мекост.

Свежест на кафето

Критерият е доста значим. Ако зърната са лъскави и мазни, те не са пресни. Този резултат обаче може да се реализира след италианско печене. Бъдете деликатни и направете добър избор!

Опаковка на кафето

Опаковането оказва директно въздействие върху качеството на кафето. За продажба производителите употребяват: алуминиеви кутии, запечатани опаковки с клапан, друго фолио, пластмасови и хартиени торби. Продължителността на предпазване и усетът зависи от това какъв брой бързо въздухът и светлината проникват в опаковката до наличието на кафето. Избирайте кафе, което се съхранява на мрачно в затворени плътни опаковки.

Марка на кафето

 Зелено кафе

Обикновено огромните международни марки кафе наблюдават производството му на всеки стадий, с цел да подсигуряват положително качество на своя артикул. Зърната се сортират деликатно даже по време на закупуване на първични материали от плантациите. А някои известни марки наблюдават качеството даже по време на узряването на плодовете на кафето, като дават поддръжка на фермерите. След това зърната отиват в завода на производителя, където още веднъж се тестват, след което се изпращат в производството. Счита се, че марката е гаранция за качество.

Фалшиво кафе

Има недобросъвестни производители и търговци, които за по-висока облага смесват натуралното кафе с изкуствени зърна от нискокачествени пълнители. За да разпознаете подправеното кафе, е належащо да разберете гамата от заместители. Използват се зърна от глина, нишесте и даже пластмаса, те се оцветяват с разнообразни багрила: анилин, меден сулфат, което сигурно се отразява на качеството на продуктите и здравето на потребителя.

Естественото печено кафе съвсем не трансформира цвета на студената вода (може да се появи лек кафяв нюанс от суспендирани фини частици) и не и придава горчив усет. Извличането на оцветяващи и ароматизиращи субстанции е допустимо единствено в гореща вода. Основната част от естественото смляно кафе се състои от обособени, много твърди частици.

Кой тип кафе да изберете: Арабика или Робуста

Арабика и Робуста са два от най-често срещаните типове кафе на зърна. Всички смеси на всеки производител включват единствено тези два типа.

Арабиката съставлява почти 80-90% от плантациите за кафе. Този тип кафе е по-труден за развъждане, по-причудлив е за времето и географските условия. Следователно Арабика е по-скъпа от Робуста. Смесите, направени от 100% Арабика, имат ярки вкусови и ароматни характерности. Зърната Арабика съдържат доста по-малко кофеин, в сравнение с Робустата. В взаимозависимост от типа на кафето можете да опитате флорални или медени нотки. Някои сортове имат повече карамелени или ванилови нотки. Арабика има доста ослепителен мирис, мек усет и постоянно киселина в готовата напитка.

 Кафе

Робустата се отглежда в доста по-малки количества от Арабиката. Този вид кафе е по-непретенциозен към изискванията на развъждане, тъй че е по-евтин. Но има и своите преимущества. Зърната Робуста съдържат три пъти повече кофеин, в сравнение с зърната Арабика. Следователно, в случай че предпочитате мощно, ободряващо кафе, тогава Робуста е за вас. Готовата напитка ще има по-плътна консистенция и висок, компактен, резистентен крем и ясна мъка. Вкусът е доминиран от нотки на сушени плодове или ядки. Някои сортове са доминирани от усета на мрачен шоколад или тютюн.

Всеки от типовете включва доста сортове кафе. Те порастват в разнообразни страни, в разнообразни територии, в друг климат, на разнообразни височини над морското ниво, в планините или в равнините, по друго време на годината. И всичко това мощно въздейства на усета на кафеното зърно.

Често феновете на кафе избират смеси единствено от зърна Арабика, което дава на Робуста място с нискокачествен, второразреден артикул, което не е изцяло правилно. Истинските италиански смеси постоянно употребяват композиция от Арабика и Робуста за по-богато и ободряващо еспресо и висока кремообразност. Така да вземем за пример, когато към сместа се прибавят единствено 20% зърна от Робуста, това придава на кафето уравновесен и кремообразен усет, отстранява киселинността, прави напитката по-богата, благородна и прибавя прелъстителен каймак към напитката.

Ако към този момент сте дълготраен обожател на кафето и имате обичани смеси, само че желаете да опитате нещо ново и да не се заблудите, тогава обърнете внимание на състава, пропорциите на Арабика / Робуста в сместа и изберете кафе съгласно сходен параметри. Вероятно е новото кафе да ви хареса.

Но също по този начин ви предлагаме да експериментирате и да опитате разнообразни смеси. В края на краищата, светът на кафето е неограничен и е толкоз забавно да откриете нови усети за себе си!

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР