Съдържание:Болка в коремаГадене и повръщанеПодуване и пълнотаЛошо храносмиланеОригване и метеоризъмКръв

...
Съдържание:Болка в коремаГадене и повръщанеПодуване и пълнотаЛошо храносмиланеОригване и метеоризъмКръв
Коментари Харесай

Как да разберем дали имаме язва?

Съдържание:

Болка в коремаГадене и повръщанеПодуване и пълнотаЛошо храносмиланеОригване и метеоризъмКръв в повръщаното или изпражнениятаКиселини при язваНеобяснима загуба на теглоПромени в цвета на изпражнениятаЛош мирис  Как да разберем дали имаме язва?

Язвата е постоянно срещано храносмилателно заболяване, което визира милиони хора по света. Това се случва, когато лигавицата на стомаха се възпали или раздразни, което води до разнообразни неприятни признаци.

Разпознаването на признаците на язва е от решаващо значение за ранната диагностика и дейно лекуване. В тази публикация ще разгледаме главните признаци на язва и какво можете да извършите, в случай че подозирате, че имате това положение.

Болка в корема

Един от най-честите признаци на язва е коремна болежка или дискомфорт. Тази болежка нормално се усеща в горната част на корема и може да варира от тъпа болежка до остро чувство за парене. Може да идва и да си отива или да продължава с часове.

Гадене и повръщане

Хората с язва постоянно изпитват гадене, което може да бъде съпроводено от повръщане. Това може да бъде изключително притеснително след ястие или пиянство и може да докара до загуба на вкус.

Подуване и цялост

 Язва на стомаха

Язвата може да ви накара да се чувствате прекалено сити, даже откакто сте поели малко храна. Подуване и чувство за тежест в стомаха са постоянно срещани недоволства.

Лошо храносмилане

Лошото храносмилане, известно още като диспепсия, е чест признак на язва. Може да се прояви като дискомфорт, парене или чувство за гризане в горната част на корема, изключително по време на или след хранене.

Оригване и метеоризъм

Прекомерното оригване (оригване) и метеоризъм (отделяне на газове) могат да бъдат признаци на язва. Тези признаци постоянно се появяват дружно с различен храносмилателен дискомфорт.

Кръв в повръщаното или изпражненията

При тежки случаи на язва може да има кървене в стомашната лигавица. Това може да докара до съществуване на кръв в повърнатото (хематемеза) или черни, катранени изпражнения (мелена). Ако получите тези признаци, неотложно потърсете здравна помощ.

Киселини при язва

Някои хора с язва могат да получат киселини, чувство за парене в гърдите, което може да се сбърка с киселинен рефлукс. Обикновено се появява след хранене или в легнало състояние.

Необяснима загуба на тегло

Продължителната язва може да докара до понижен вкус и неволна загуба на тегло с течение на времето. Ако отслабвате, без да пробвате, значимо е да се консултирате със здравен експерт.

Промени в цвета на изпражненията

 Дали имам язва

Заболяването от време на време може да повлияе на метода, по който тялото ви всмуква хранителни субстанции, което води до промени в цвета на изпражненията. Бледите или глинести изпражнения може да демонстрират проблем с храносмилателната система.

Лош мирис

Хроничната язва може да способства за неприятен мирис (халитоза) заради съществуването на стомашни киселини в устата.

Ако изпитвате някой от тези признаци и подозирате, че имате язва, значимо е да се консултирате със експерт. Те могат да диагностицират положението посредством композиция от здравна история, физически обзор и вероятно ендоскопски процедури или образни проби.

Лечението на язва постоянно включва медикаменти за понижаване на стомашната киселина, диетични промени и промени в метода на живот.

В умозаключение, разпознаването на признаците и признаците на язва е първата стъпка към ефикасното ръководство на това храносмилателно положение. Ако сте загрижени за здравето на храносмилането си, не се колебайте да потърсите медицински съвет и обсъдете признаците си със здравен експерт. Ранната диагностика и подобаващото лекуване могат да оказват помощ за облекчение на дискомфорта и попречване на затруднения, свързани с язва.

Вижте и национална медицина за лекуване на газове в стомаха.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР