Съд в Сараево оправда командира на босненските мюсюлмани в района

...
Съд в Сараево оправда командира на босненските мюсюлмани в района
Коментари Харесай

Съд в Сараево оправда босненския командир Несер Орич


Съд в Сараево оправда командира на босненските мюсюлмани в региона на Сребреница по време на войната в страната през 90-те години Насер Орич. Той беше упрекнат във военни закононарушения.

В рамките на делото 50-годишният Орич, който е някогашен телохранител на югославския президент Слободан Милошевич и един от дребното босненски командири на съд, беше оневинен за убийството на трима пандизчии етнически сърби през 1992 година Друг боец от босненската войска – Сабахудин Мухич, също беше оневинен.

По време на войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година Орич пази Сребреница, където сръбските сили убиват близо 8000 мюсюлмани през 1995 година През 2006 година Трибуналът за военни закононарушения на Организация на обединените нации го осъди на две години затвор, защото не е могъл да направи задоволително за отбраната на Сребреница. През 2008 година той е оневинен, което разгневява управляващите в Белград.

Преди войната Орич, специалист по бойни изкуства, е защита на Милошевич денем и телохранител на нощни клубове вечерно време. Когато стартира спорът сред хървати, мюсюлмани и сърби той приготвя отбраната на своя роден град Сребреница от април 1992 година По тази причина мнозина хора в града го считат за босненски воин.

Въпреки това Орич е изтеглен от Сребреница дружно с други военни за присъединяване в образования три месеца преди нещастието в града през юли 1995 година

През 2014 година сръбските управляващи, недоволни от оправдаването на Орич в Трибунала, издават интернационална заповед за задържането му по обвинявания в присъединяване в „ няколко офанзиви против сръбски села в района на Сребреница, за да бъдат изпразнени от сръбско население посредством заплашванията, мъчения и убийства “. Според асоциацията на жертвите 2428 сръбски цивилни и бойци са били убити в района по време на войната.

През 2015 година сегашният сръбски президент Александър Вучич упрекна Орич в убийството на пандизчия – Слободан Илич, през 1992 година, откакто преди този момент е извадил очите му. Същата година той е задържан в Швейцария по искане на Белград, само че екстрадиран в родната му Босна и Херцеговина, с цел да бъде съден. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР