Съборената сграда Тютюнев склад на Кочо Попов и братя К.П.

...
Съборената сграда Тютюнев склад на Кочо Попов и братя К.П.
Коментари Харесай

Събореният склад на Кочо Попов и братя Михалови вече е недвижима ценност от местно значение

Съборената постройка „ Тютюнев склад на Кочо Попов и братя К.П. Михалови ”  вече има статут на единична архитектурно-строителна  недвижима културна  ценност от Новото време с категория „ локално значение ”. Това става след заповед на Министерство на културата,подписана от отрасловия зам.-министър доцент Пламен Славов.
Прочетете още
От документа излиза наяве, че от МК изискват вложителите да възстановят фасадите по достоверни данни след направено планово предложение, в съгласие с НИНКН.  Всякакви механически уреди като климатици и съоръжения би трябвало да бъдат сложени тук-там без образна връзка от прилежащите обществени пространства. При монтирането на измервателни уреди и разпределителни табла  да има координиране по ЗКН на самостоятелен архитектурен план.

Допускат се промени в достоверната планова скица за нови функционалности и градивни намеси при възобновяване на сградата; ново строителство в парцела от север, което да не надвишава кота корниз на постройката със статут на недвижима културна ценност; както и надстрояване с отстъп от уличната фасада и задигане на кота било до 4,5 м. Решението се потвърждава с сечения към работния организационен проект, включващ прилежащи квартали и през улица.

Не се позволява потребление на нетипични материали за фасадата и покривната конструкция; слагането на рекламни материали, които да закриват част от фасадата; слагане на рекламни детайли над кота корниз; излизане на детайли отвън покривна низина – капандури, кули и други



Не се позволява премахването на постройка с идентификатор 56784.522.764.1 заради качествата ѝ на недвижима културна полезност и датировка на създаване на по-ранна от сградаа НКЦ, заявена с административния акт.

Заповедта на на МК е издадена въз основата на решение на Специализирания експертен съвет за недвижими културни полезности, който на свое съвещание гласоподава да бъде даден статут на постройката.  Към оня миг складът беше порутен. На съвещанието на 1 септември се включиха представители на притежатели, които възразиха против процедурата с мотив, че желаят да се срещнат с преписката и че фактическото положение на постройката е друго от това, показано от НИНКН. СЕСОНКЦ е отхвърлил възраженията им.

Заповедта може да се апелира по реда на Административнопроцесуален кодекс пред  Административния съд-Пловдив в 14-дневен период от известието за издаването ѝ.



Припомняме, че шефът на Националния институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров внесе документите за предоставяне на статут на склада на съвещанието на Експертния съвет на 1 септември в ексклузивен порядък, откакто стартира срутване на постройката.

Независимо от решението на СЕСОНКЦ и намесата на полицията бутането не спря, а притежателите се позоваха на публикуван от Община Пловдив План за сигурност и здраве.

Сега планът за постройка на това място би трябвало да бъде координиран с Националния институт за недвижимо културно завещание.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР