Събирането и извозването на падналите клони и дървета след снежната

...
Събирането и извозването на падналите клони и дървета след снежната
Коментари Харесай

Оплетена клонова мрежа: Защо по улиците в София още има паднали от бурята дървета

Събирането и извозването на падналите клони и дървета след снежната стихия се оказа комплициран и времеемък развой Това се дължи на огромното количество сняг, само че и на разпиляната организация сред разнообразни дирекции, компании и районни кметства За да бъде по-подготвена, София би трябвало да разпредели ясно отговорностите сред районните кметове, общинските институции и частните компании и да се грижи по-добре за зелената си система
Първите дни след снежната стихия разпилените клони и препречили пътя дървета бяха предстояща панорама в столицата. Но дърветата останаха дни, а след това и седмици по-късно на всички места из града. Върши ли си работата общината и кой събира дърветата? Преди да се отговори на този въпрос, би трябвало да се направи ангажимента, че сред 25 и 26 ноември се случи изключително естествено събитие с огромни вреди: над 758 тона събрани дървета и клони са извозени, а сигналите за паднали дървета за три дни са били пет пъти повече по отношение на тези за цялата година. Много жестоко казано това са към 350 кубика дърва - не е малко, само че никога не е и доста. Факт е обаче и че в метода, по който се събират и извозват дърветата, има проблеми: разпокъсани отговорности сред дирекции, районни общини и частни компании, неразбираемо систематизиране съгласно територията, на която попадат дърветата, а също и липса на превантивна грижа за дърветата, която прави погромът след такава стихия още по-голям.

" При все, че снеговалите и снеголомите [съответно строшаване, или отсичане на дърво от доста сняг - бел.ред.] се случват рядко, те не анулират отговорността на общинските служби да са готови и да имат проект за своевременни, ефикасни и добре проведени дейности в сходни изключителни обстановки ", считат ландш.арх. Александър Петров и арх. Симеон Малинов, които са част от екипа на Фондация " ЕдноДърво ", имаща за цел основаването на интерактивна карта на градските дървета, и част от експертната организация " Екипа на София ".

В момента за събирането, рязането и извозването на дърветата дават отговор общо четири общински дирекции, както и частните компании, с които общината има контракти по две линии - за озеленяване и за сметосъбиране. Подобно систематизиране на отговорностите предстоящо води до не толкоз положителни резултати.
Фотограф: Юлия Лазарова Реклама Кой какво прави
Процесът включва събирането на паднали клони и дървета, рязането на клони, в случай че се постанова, а след това - извозването им към депото за биологично отнасяне " Хан Богров ". За другите действия дават отговор " Столичен инспекторат ", Дирекция " Зелени системи ", Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита ", Столичното дружество за отнасяне на боклуци - всички директно подчинени на зам.-кмета по екология на Столична община, както и районните кметства. Те разполагат с много дребен запас, и дават отговор единствено за междублоковите пространства (виж по-надолу). Тази информация е значима и за жителите, които желаят да подадат сигнал, само че се чудят накъде да го насочят за по-бърз резултат.

Столичен инспекторат дава отговор за цяла София и се отзoвава на сигнали и дружно със сметопочистващата компания надлежно за всеки регион събират и извозват клоните по улиците. В договорите на компаниите е записано, че те транспортират клони, сложени до контейнерите за отпадък, или на избраните от кмета места.
Фотограф: Юлия Лазарова
Това е любопитно, защото и до през днешния ден, 5 декември, по тротоарите, само че постоянно не и до самите контейнери, се срещат купчини от клони и дървета, чакащи да бъдат събрани. Отпадъците се транспортират от " добре уплътнени и недопускащи замърсяване транспортни средства до Инсталация за биологично отнасяне " Хан Богров " в с. Горни Богров. Включени са и отпадъците от дворовете на семействата.

Отделно от това, от Дирекция " Зелени системи " дават отговор за почистването на парковете и градините , като за задачата работят с определените за озеленяването компании, още веднъж по региони. Договорите с тях са за 15 млн. лева годишно за всички действия. Арх. Симеон Малинов от " Екипът на София " предлага по-добре написани права и отговорности в договорите с фирмите-изпълнители за поддръжка на дървесната растителност, които да включват ясно написани правила и насоки за дейности при изключителни обстановки.
Реклама

Подобно систематизиране води до следния абсурд: паднало дърво пречи на минувачите по " Графа " в първите дни от снеговалежа, а в съседство чиновници почистват от клони градинката " Св. Седмочисленици ".

От друга страна, съществува и Дирекция " Аварийна помощ и предварителна защита " , която разполага със лични камиони и самосвали. Наричат работещите там още " хората с резачките ". Те също се озовават на сигнали, най-много при потребност от рязане на дървета и по-рядко транспортиране. Тяхна грижа са рисковите дървета и клони от тротоари, булеварди, улици, паркове и градини. Само за един ден - 5-ти декември, дирекцията е приела и обработила 44 сигнала за рискови дървета, излиза наяве от ежедневния ѝ бюлетин.
Как се преценя дали едно дърво да се реже? Най-често еколозите, работещи в администрацията в съответния регион, (общо двама в " Лозенец " например) вършат експертизи на увиснали дървета и вземат решение дали да се отстрани обещано дърво. Ако има такава потребност, се свързват с Дирекция " Аварийна помощ ", които режат. В някои обстановки " хората с резачките " не чакат експертиза от еколозите, а напряко режат, в случай че преценяват, че има заплаха за живота на хората.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР