С ясната идея, че съставянето на кабинет в рамките на

...
С ясната идея, че съставянето на кабинет в рамките на
Коментари Харесай

ПРОВАЛ: ПП няма да предложи кабинет

С ясната концепция, че съставянето на кабинет в границите на 48-ия парламент е съвсем невероятно, „ Продължаваме промяната “ дружно с „ Демократична България “ въпреки всичко ще положат старания в тази посока.

Опитът евентуално ще трае към две седмици, а крайната цел не е тъкмо основаване на държавно управление на малцинството, а по-скоро приемането на избрани законопроекти.

Развоят на събитията в последна сметка не зависи единствено от двете партньорски обединения, а и от президента Румен Радев, който би трябвало да връчи втория изследователски мандат на Политическа партия. Държавният глава разяснява през миналата седмица, че ще даде задоволително време и на „ Продължаваме промяната “, както стори и с ГЕРБ. В неделя той съобщи, че мандатът ще бъде връчен след Нова година.

След като преди седмица стана ясно, че Народното събрание (НС) няма да поддържа проектокабинета на ГЕРБ, Политическа партия демонстративно поеха самодейността за договаряния за държавно управление и предложиха някогашния учебен министър учен Николай Денков за министър председател, написа „ Капитал ”.

Формацията изпрати писмо до партиите в Народното събрание, в което упорства за „ ясни цели и гаранции “ за дневния ред на Народно събрание, с цел да предложи държавно управление на малцинството с поддръжката на „ Демократична България “.

Писмото и описът със законопроекти

Именно това писмо се оказва и ключът към желанията на Политическа партия, които на този стадий импровизирано настояват, че надали ще предложат състав на държавно управление за гласоподаване в Народното събрание.

От партията на Кирил Петков и Асен Василев споделят, че с писмото си пробват да реализират две цели: едната е да създадат допустимо и ускорят приемане на избран набор от законопроекти. Другата цел е – в случай че останалите в Народно събрание не поддържат желаните нормативни актове, Политическа партия и Демократична България да имат съображение, с което да откажат да предлагат кабинет и това им деяние да не наподобява като бягство от отговорност.

„ Ако политическите партии желаят да потвърдят с каузи съществуването на политическа воля да работят за посочените национални задания, дано ръководителите на комисии и депутатите в зала да работят за разглеждане на към този момент импортираните същински значими законопроекти “, се споделя в писмото на втората по величина парламентарна група.

Част от настояванията са:

– Да се гласоподава нов бюджет за идната година, в който да залегнат нарастване на пенсиите, данъчните заеми за младите фамилии, повдигане на минималната заплата

– Приемане ветото на президента върху Изборния кодекс, макар че в петък правната комисията с болшинството на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия го отхвърли.

От Политическа партия упорстват и на концепцията си да лишават от президента назначението на част от шефовете на специфичните служби, както и да бъдат гласувани в незабавен порядък законите, с които ще се обезпечи финансиране по Плана за възобновяване за идната година. Част от тези закони са свързани с битката с корупцията и правосъдната промяна.

Двете други възможности пред Политическа партия и Демократична България

Дали настояванията на „ Продължаваме промяната “ ще се изпълнят? По-скоро не. И от групировката на Кирил Петков и Асен Василев знаят това, най-малкото тъй като в случай че в Народното събрание съществуваше консенсус по тези тематики, съставянето на държавното управление не би било проблем.

От партията обаче споделят, че пред тях и сътрудниците им от Демократична България има две други възможности: едната е да оповестят, преди Радев да им връчи мандат, че няма да го изпълнят, а другата – да „ покажат “ различен на ГЕРБ състав на държавно управление, само че да не го внесат в пленарната зала.

Реклама

„ Ако най-малко не покажем, че сме склонни да опитаме да съставим кабинет, незабавно ще ни разгласят за безотговорни “, споделиха пред „ Капитал “ от Политическа партия. И продължиха: „ Ако пък внесем план за държавно управление, нищо чудно да бъде определено, по тази причина би трябвало да сложим такива неизпълними цели пред болшинството в Народно събрание, че те сами да се откажат от това да ни поддържат “, считат в партията.

На този стадий в Политическа партия обмислят и другата опция: в случай че стане изцяло ясно, че наборът планове няма да се одобри, въобще да не оферират други имена за проектокабинет с изключение на към този момент излъчения за министър председател Николай Денков.

И въпреки всичко, в случай че има кабинет?

В „ Продължаваме промяната “ преглеждат и доста едва евентуалния вид, че в случай че се изпълнят настояванията им и в къси периоди след Нова година Народно събрание гласоподава плановете, въпреки всичко държавно управление ще би трябвало да се предложи в Народното събрание.

„ Ако са решили да ни саботират – могат и да гласоподават плановете, само че надали. И въпреки всичко – в случай че се изпълнят настояванията ни, ще има опит за кабинет от наша страна. Ако бъде определен, ще подаде оставка при първия опит за изнудване от страна на Движение за права и свободи и ГЕРБ “, споделят от Политическа партия.

Партията счита, че към момента „ при избрани условия “ може да си сътрудничи и с Българска социалистическа партия, само че „ може би не тъкмо под формата на коалиция “. А повода за разрива предстоящо е позицията на социалистите по връщането на хартиено отчитане на резултатите от изборите.

Очаква се през актуалната седмица – последна преди Коледа, Политическа партия да опитат да предизвикват нови срещи сред партиите, с цел да показват търсене на поддръжка.

Както Политическа партия, по този начин и всички останали политически играчи обаче са изцяло наясно, че начинанието в действителност ще остане в областта на демонстрациите, тъй като обединенията доста скоро (в предизборната кампания) ще би трябвало да дават отговор на въпроса „ кой е отговорен, че не се сформира държавно управление “.

А по какъв начин ще протекат срещите, в случай че въобще има широкоформатни през идните дни, е ясно от предната седмица. Тогава на диалог в Народното събрание, проведен от Политическа партия, ГЕРБ оповестиха, че колкото и добра да е кандидатурата на Николай Денков за министър председател, той е „ кукла на конци и мостовете към тях са изгорени “. След тези думи първата политическа мощ напусна срещата.

От Движение за права и свободи сложиха въпроса за поданството на Кирил Петков и попитаха Денков каква е персоналната му оценка на решението на Конституционния съд, а точно, че Петков в нарушаване на главния закон е бил министър. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ попита и за Бойко Рашков и „ противозаконните арести под негово управление “. След това и от Движение за права и свободи напуснаха срещата.

Избори: през март

Каквито и демонстрации да се вършат, съвсем несъмнено е, че те ще останат за началото на януари, и то освен поради Коледа. Основната причина за протакането е, че още през октомври Румен Радев разяснява, че ще връчва по този начин мандатите, че възможни предварителни избори да не са през януари и февруари.

Така наподобява, че каквото и да се случва в идните няколко седмици, предварителните избори са съвсем неизбежни. Още повече поради обстоятелството, че както преди дни отхвърленият претендент за министър председател на ГЕРБ проф. Николай Габровски допускаше да бъдат номинация и за държавно управление с третия мандат и поддръжката на ГЕРБ, по този начин след това изключи тази опция.

През уикенда и неуспелият претендент за министър на туризма Мартин Захариев сподели пред бТВ, че ГЕРБ са събрали „ тим за дълъг мач “, само че позволи, че същият състав на кабинет ще бъде препоръчан след нови избори, а не в границите на този парламент.

Ситуацията и партийното държание демонстрират към този миг, че в края на тази година и началото на идната гласоподавателят ще следи описа, който се смяташе за евентуален още след изборите: кой е отговорен, че страната няма постоянно държавно управление.

Този роман, несъмнено, включва както слагане на невъзможни условия от партията, с цел да не бъдат подкрепени, по този начин и симулация на опити за държавно управление освен с втория, а и с третия изследователски мандат.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР