С всеки изминал ден ситуацията около кризата с Украйна и

...
С всеки изминал ден ситуацията около кризата с Украйна и
Коментари Харесай

Размяна на реплики и заплахи - ще ескалира ли кризата с Украйна

С всеки минал ден обстановката към рецесията с Украйна и опасността от боен спор с Русия се изостря. В последните дни Германия, Израел, България, Франция, Нидерландия и Съединени американски щати приканиха жителите си да изоставен Украйна. 

На 11 февруари Финландия разгласи, че Русия е оперативно подготвена да организира необятен набор от военни интервенции в Украйна и Кремъл просто би трябвало да даде знак, съобщи в петък ръководителят на норвежката работа за военно разузнаване. Руснаците " разполагат с всичко належащо, с цел да извършат интервенции от дребна инвазия на изток до незначителни офанзиви тук и там в Украйна, или пълноценна инвазия с възможна окупация на цяла Украйна или на части от нея ", съобщи вицеадмирал Нилс Андреас Стенсонес.

По-рано в същия ден американският президент Джо Байдън съобщи, че американски военни няма да бъдат изпратени в Украйна при никакви условия. Попитан от NBC какъв сюжет може да накара ръководителя на Белия дом да изпрати американски войски за евакуация на американските жители от Украйна, Байдън съобщи, че " няма подобен сюжет " и добави, че " в случай че американците и Русия стартират да стрелят един по различен, това значи международна война ".

Среща с неразбираем резултат

На 9 февруари френският президент Еманюел Макрон изрази оптимизъм след срещата си в Владимир Путин. След визитата Макрон разгласи, че в хода на договарянията Путин и Макрон са сключили договорка - съветският президент е заречен да изведе над 30 хиляди военни от Беларус след края на ученията и да не подхваща нови военни начинания. От Кремъл отхвърлиха информацията.

По-късно Daily Mail заяви, че по време на срещата с съветския президент Владимир Путин президентът на Франция Еманюел Макрон е направил някои оферти, които не са били координиране с други сътрудници на Париж. По данни на изданието френският водач, пробвайки се да се нарежда като миротворец по въпросите на деексалацията на обстановката в Източна Европа, в частност - Украйна, е озвучил няколко начинания, заяви Лента.ру. Той е предложил Украйна да получи безпристрастен статус , като по този метод се изключи опцията й за влизане в НАТО.

В НАТО или не 

Днес, 14 февруари, посланикът на Украйна във Англия Владимир Пристайко загатна, че страната е подготвена да се откаже от участие в НАТО, в случай че това ще подсигурява сигурността: " Когато споделям това, имам поради, че сме гъвкави и се опитваме да намерим най-хубавия излаз. Ако се наложи да създадем някакви съществени отстъпки, това е, което можем да създадем. Безспорно. "

Реакцията на министерството на външните работи на Украйна беше светкавична. Говорителят на министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко съобщи, че думите на Пристайко са били извадени от подтекста: " Заплахите към Украйна съществуват тук и в този момент, по тази причина търсенето на отговор на въпроса за гаранциите става фундаментално срочна задача. При това нито едно решение не може да бъде взето отвън Конституцията на Украйна ", добави Николенко.

От своя страна представителят на президента Владимир Зеленски Сергей Никифоров означи, че курсът на интеграция в НАТО и Европейски Съюз е приоритет за Украйна.
ОССЕ: Исканите от Киев съвещания ще се състоят на 15 февруари
Поисканата от Украйна среща на страните участнички от ОССЕ по отношение на спазването на Виенския документ за ограниченията по сигурността и разясня...
Прочети повече
" Относно думите на Пристайко мисля, че не би трябвало да се бърза с изводите. Той употребява думата " еластичност " и мисля, че самият той би трябвало да изясни какво е има поради. ", сподели още представителят на Зеленски.

Заплахи и предизвестия

На 13 февруари немският канцлер Олаф Шолц съобщи, че Русия ще бъде изправена пред наказания от западните съдружници " неотложно ", в случай че нахлуе в Украйна: " В случай на военна експанзия против Украйна, която заплашва нейната териториална целокупност и суверенитет, това ще докара до строги наказания, които деликатно сме подготвили и които можем неотложно да влезем в действие, дружно с нашите съдружници в НАТО и Европа ", споделя Шолц, представен от Агенция Франс Прес.




iRozhlas: В рецесията с Украйна липсва един значим състезател - Европейският съюз
Европейските политици обмислят какви още наказания да подхващат против Русия. Или пък да не подхващат? В този многолик развой, в к...
Прочети повече
Агресията на Русия против Украйна ще провокира " съдбоносен и огромен " отговор от Съединени американски щати и техните съдружници. Това е декларирал държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в телефонен диалог с съветския му сътрудник Сергей Лавров, извършен по самодейност на американската страна на 12 февруари.

На 14 февруари Украйна  призова за среща с Русия и други членове на основната европейска група за сигурност по отношение на ескалиращото напрежение по границата ѝ. Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба съобщи, че Русия е пренебрегнала формалните претенции да изясни скупчването на войски.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски разкритикува " суматохата " и съобщи, че не разполага с доказателства, че Русия възнамерява инвазия през идващите дни. Той беседва в продължение на близо час по телефона с президента на Съединени американски щати Джо Байдън. От Белия дом оповестиха, че президентът Байдън е удостоверил поддръжката на Съединени американски щати за Украйна и че двамата водачи са се съгласили, че е " значимо да продължат да ползват дипломация и въздържане ".

В отговор заместник-директорът на дирекцията по въпросите на неразпространението и контрола над въоръженията в съветското външно министерство Олег Постников съобщи, че Москва продължава да проучва получените от Съединени американски щати и НАТО отговори на съветските оферти по гаранциите за сигурността. В хода на разбора съветската страна ще образува и своите позиции за по-нататъшни дейности, сподели той.

" В никакъв случай не трябва да разрешаваме на западните столици да пренебрегват нашите законни опасения по отношение на това по какъв начин поясняват и ползват правилото на сплотеност на сигурността, под който, апропо, са се подписвали нееднократно ", акцентира дипломатът.
Война: Путин ще нападне Украйна. Путин няма да нападне Украйна
Мина към този момент много време, а новините по какъв начин Русия ще нахлуе в Украйна не излизат от международния информативен поток. Само слепец може да не тип...
Прочети повече
Срив на тържищата и предстоящи бежанци

На 14 февруари полското държавно управление разгласи, че е мобилизирало локалните управляващи да изготвят описи с вероятни уреди за основаване на центрове за настаняване на бежанци. Предлага се да се обърне особено внимание на пансиони, центрове за отдих и образование, хостели, хотели и даже развлекателни, изложбени и спортни зали. Определящи за избора на местата ще бъдат: опцията за настаняване, достъпът до санитарни пространства и опцията за образуване на хранене.

От своя страна Англия разгласи, че приготвя пакет от военна и икономическа помощ за Украйна. По-късно тази седмица министър председателят Борис Джонсън ще направи обиколка из Европа, с цел да издейства поддръжка за преустановяване на опълчването с Русия

Междувременно опасенията от спор в Украйна доведоха до спад на европейските тържища. " Притесненията, че нахлуването на Русия в Украйна е неизбежно, напомпаха талази от волатилност на пазарите, като вложителите чакат по-високи цени на горивата и повече усложнения по веригата за доставки вследствие на спора ", съобщи анализаторът от AvaTrade Наим Аслам.

iRozhlas: В рецесията с Украйна липсва един значим състезател - Европейският съюз

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР