С Турция Европейският съюз може да има само добросъседски отношения

...
С Турция Европейският съюз може да има само добросъседски отношения
Коментари Харесай

Р. Лопатка: ЕС съюз може да има само добросъседски отношения с Турция

С Турция Европейският съюз може да има единствено добросъседски връзки и с това нещата за момента се изчерпват, съобщи в изявление за " Хоризонт " ръководителят на комисията по европейски въпроси в австрийския парламент Райнхолд Лопатка. Австрия, която поема председателството на Съвета на Европейски Съюз през втората половина на годината, е скептична за връзките с Турция, добави Лопатка:

По този въпрос съм доста по-скептичен, в сравнение с за приемането на Западните Балкани. И, с цел да го кажа изрично - връзките ни са несравними. Помислете единствено за вълната от арести на публицисти, за отношението на властта към последния самостоятелен вестник „ Джумхуриет “, за ролята на Турция по кюрдския въпрос. В диалозите си в София още веднъж подчертах, че Европейски Съюз би трябвало да остане общественост на съществени правила и полезности, на правовата страна, а това по никакъв метод не подхожда на днешна Турция.

За пътя на Западните Балкани към Европейски Съюз, той разяснява: От една страна Европейски Съюз е изтощен от разширение, само че въпреки това ние считаме, че тази европейска вероятност в този момент е по-важна от всеки път и никога не трябва да пропущаме този късмет. Имаме огромен шанс, че България ръководи Съвета на Европейски Съюз, следвана от Австрия и Румъния, а малко по-късно и от Хърватия, т.е. страни, които имат интерес от развиването на района. За това е значимо да поддържаме деен разговор с държавите-кандидатки, да ги подтикваме да си напишат домашните.

Периодично записваме отстъпки от промените, само че аз съм оптимистично надъхан, че Сърбия, Черна гора, Македония могат да получат средносрочна вероятност за участие. Що се отнася до Западните Балкани, в действителност би трябвало да използваме прозореца, който се отваря по време на вашето председателство, а това оказва помощ и на останалите претенденти за участие.

Въпреки корупцията в България, Румъния или други страни страната Ви се развива доста по-добре, в сравнение с в случай че не беше част от Европейски Съюз, счита Лопатка и добави: Помислете единствено какво прави Русия - за Русия е доста по-трудно да въздейства върху страна от Европейски Съюз, в сравнение с върху страна, която не е част от евросъюза, като да вземем за пример Молдова.

Лопатка заявява също, че в случай че са изпълнени критериите за Шенген, Австрия също ще поддържа влизането на България в зоната. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР