С церемония Първа копка днес беше даден официалният старт на

...
С церемония Първа копка днес беше даден официалният старт на
Коментари Харесай

Започна закриването и рекултивацията на общинското депо за битови отпадъци в Плевен

С гала „ Първа копка ” през днешния ден беше даден формалният старт на плана „ Закриване и рекултивация на съществуващо общинско хранилище за битови боклуци на територията на община Плевен ”. Проектът се финансира по Административен контракт за БФП № BG16M1OP002-2.010-0012-C01 (№ Д-34-31/13.05.2020 г.), Процедура № BG16M1OP002-2.010, Рекултивация на депа за закриване, предмет на процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз по дело С-145/14по Приоритетна ос: Отпадъци на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014 – 2020 година “

Основната цел на плановото предложение е ориентирана към осъществяване на отговорностите на Република България по процедура по нарушаване на правото на Европейски Съюз по отношение на постановеното Решение на Съда на Европейския съюз от 16.07.2015 година по дело С-145/14. С реализацията на плана ще се реализиран следните общи цели: Намаляване на отрицателното влияние върху съставените елементи на околната среда – почви, атмосферен въздух, повърхностни и подземни води;  Елиминиране на рисковете, произлизащи от придвижването и разпространяването на замърсявания в тялото на депото и отвън него;  Намаляване на рисковете за човешкото здраве; Постигане сходство с нормативните условия – Наредба № 8 от 24 август 2004 година за изискванията и условията за създаване и употребата на депа и на други уреди и съоръжения за оползотворяване и неутрализиране на боклуци.

В рамките на плана ще бъдат изпълнени полагане на рекултивиращ пласт и биологична рекултивация в обсег на тялото на отпадъците; създаване на система за незадълбочено отводняване и създаване на система за мониторинг.

Площта, която е заета от боклуци, е към 185 дка. Планирано е след прибутване и предепониране на отпадъците да бъде завършено тялото на рекултивацията, което ще е с повърхност към 173.16 дка. Предвид огромната повърхност на депото, за построяването на дренажния пласт за биогаз и дренажния пласт за филтрирали през рекултивационния пласт атмосферни води ще бъде употребен дренажен геокомпозит двустранно каширан с геотекстил. С построяването на водоплътен горен изолационен екран се цели да се отстрани количеството инфилтрат генерирано от отпадъците, описа на следваща конференция по плана неговият началник Стефан Милев – Заместник-кмет на Община Плевен.



Проектната разработка планува създаване на газоотвеждаща система, състояща се от газов пласт, 21 бр. газови кладенци, система за събиране и разпределение на биогаза, включваща мрежа от газопроводи, 9 бр. кондензационни кладенци, вентилатор за добиване на биогаз и апаратура за високотемпературно неутрализиране на биогаз.

За реализиране на поставените цели нагоре плановата разработка планува да се построи охранителна канавка към рекултивираното тялото на отпадъците. В плана е залегнало и построяването на система за мониторинг на депото, състояща се от 3 бр. кладенци за надзор на подпочвени води и 24 бр. геодезически репери за надзор на сляганията в тялото на отпадъците.

След осъществяване на техническата рекултивация ще се извърши биологична рекултивация на депото в периода на резистентност на плана – 5 години от окончателното заплащане по плана, разясни още Стефан Милев.

Срокът за осъществяване на техническата рекултивация е 270 дни от датата на разкриване на строителната площадка – 04.03.2021 година, а  срокът за осъществяване на биологичната рекултивация за първата година – 30 дни след привършване на техническата рекултивация – полагане на почвен пласт с дебелина 1,00 м, от които хумусен почвен пласт 0,30 м.

Общата стойност на плана е 12 241 909, 84 лв. – 100 % безплатна финансова помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР