Близо 65 000 земеделски стопани са заявили подпомагане по Първи

...
Близо 65 000 земеделски стопани са заявили подпомагане по Първи
Коментари Харесай

Заместник-министър Георгиева: Близо 65 000 земеделски стопани са подпомогнати по Първи стълб на ОСП за Кампания 2023 г.

" Близо 65 000 аграрни стопани са декларирали подкрепяне по Първи дирек на Общата селскостопанска политика за Кампания 2023 година Директната поддръжка с бюджет над 808 млн. от Европейски фонд за гарантиране на земеделието, е обхванала общо 3,8 млн. хектара и над 1,2 млн. животни ". Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните Таня Георгиева по време на формалното разкриване на осведомителната акция за директни заплащания 2024 година в градовете Плевен и Ловеч.
 
Тя изясни, че бюджетът по актуалната година за непосредствено подкрепяне е в размер на 817 млн. Крайният период за подаване на заявки е 24 юни 2024 година, като няма да бъдат налагани наказания при осъществяване на промени.
 
" Въпреки, че акцията започва със забавяне, екипът на Министерство на земеделието и храните поставя всички старания да навакса забавянето ", безапелационна бе заместник-министър Георгиева. Тя изясни, че за огромна част от заложените въпроси следва развръзка на европейско равнище, а след това наредбите да бъдат отразени и имплементирани в националната нормативна уредба. Стандартите за поддържане на земята в положително земеделско и екологично положение (ДЗЕС) са измежду главните терзания на фермерите, свързани със съблюдаване на условията за Зелената договорка.
 
Заместник-министър Георгиева акцентира, че договарянията със службите на Европейската комисия за утвърждение на Първо изменение на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 – 2027 година са финализирани. Получаване на дефинитивно утвърждение от Европейска комисия се чака до края на месец май тази година.
 
" Докато това стане факт сме разгласили наредбите за нормативно застраховане на ограничения и интервенции от Програмата за развиване на селските региони 2014-2020 година и Стратегическия проект за Кампания 2024 година Общественото разискване продължава да тече до 20 май ", изясни тя и добави, че част от измененията са по гледище на заинтригувани страни и браншови организации и са свързани с резултатите от преговорния развой с Европейска комисия.
 
На събитията в Плевен и Ловеч участваха общо над 300 аграрни стопани. Сред главните тематики бяха още измененията при обезщетителните ограничения и интервенции в региона на околната среда, климата, агроекологията, биоземеделието и хуманното отношение към животните, както и вероятните им комбинации по ПРСР 2014 -2020 и СПЗРСР 2023 - 2027 година
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР