С три основни препоръки се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към

...
С три основни препоръки се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към
Коментари Харесай

Томислав Дончев предупреди: Изоставаме с провеждането на регионална политика

С три съществени рекомендации се обърна вицепремиерът Томислав Дончев към общините в България. Той е посетител на заключителната конференция на Националното съдружие на общините, която се организира в Боровец.

Потребностите и целите на общините през идващия програмен интервал 2021 - 2027 бе тематиката на първата пленарна сесия от заключителна тридневна конференция за мандат 2015-2019, която провежда Националното съдружие на общините /НСОРБ/ в курорта Боровец. Политиката на доближаване след 2020 година, и общинските европрограми след 2020 година като визия, цели, цели, обсег и финансиране са били акцент в разискванията. В работата на форума присъединяване са взели Петя Аврамова - министър на районното развиване и благоустройството, Десислава Танева - министър на земеделието, храните и горите, Нено Димов - министър на околната среда и водите.

По думите на Дончев е доста значимо кметовете да преценяват плановете си освен с специалистите, само че и с обществото.

Трябва да променим модела, с който дискутираме, анонсираме, обясняваме на жителите какво вършим. Естествено то ще попада под формата на нормативни условия, само че апел от моя страна. Живеем в други публични действителности. За мен това би трябвало да бъде един от основните цели и всички свръхусилия в тази посока няма да са непотребни, съобщи Дончев.

Според Петя Аврамова, министър на районното развиване и благоустройството, се виждало, че България е друга на север и на юг от Стара планина. Наистина една от аргументите е инфраструктурата, автомагистрала " Тракия ", към която породиха нови промишлености, бизнеси и работни места. С построяването на " Хемус " и отвесните транспортни връзки чакаме да се преобрази Северна България, тъй като положителната инфраструктура е причина за икономическо развиване и напредък, сподели Аврамова.

Дончев посочи, че към момента в страната не се мисли на районно равнище, т.е. плановете или не надвишават общините или са на равнище страна. Това е и една от аргументите за забавянето на икономическият напредък, по който България е на първи места в Европа, само че към момента има в пъти по невисок Брутният вътрешен продукт от развитите страни.

Вицепремиерът посочи и изчезналата жилищна политика на равнище общини, която сега просто не съществува.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР