С тържествено заседание днес се открива новоизбраното 48-мо Народно събрание. Президентът

...
С тържествено заседание днес се открива новоизбраното 48-мо Народно събрание. Президентът
Коментари Харесай

Първо заседание на новото Народно събрание


С тържествено съвещание през днешния ден се открива новоизбраното 48-мо Народно заседание. Президентът Румен Радев ще направи послание -  към българските жители и към народните представители, а седемте политически сили ще показват в заявления своите цели. Първото съвещание на новия парламент ще бъде намерено в 9 часа от най-възрастния народен представител - Вежди Рашидов , определен от листата на ГЕРБ-СДС. 

Депутатите ще положат записаната в Конституцията клетва да съблюдават законите и да се управляват от ползите на народа. Очаква се президентът Румен Радев да призове политическите сили към отговорност за сформиране на държавно управление и да обещае оптимално дълъг период за осъществяване на конситуционната процедура по съставяне на постоянен кабинет. 

В 48-ото Народно заседание ще има седем парламентарни групи - ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната ", Движение за права и свободи, " Възраждане ", " Българска социалистическа партия за България ", " Демократична България " и " Български напредък ", която е най-новата политическа мощ в българския парламент. 

Още преди формалното разкриване на 48-ото Народно заседание надви политическото единодушие, съобразено и с рекомендацията на Европейския съюз за протоколните практики от март - посланиците на Руската федерация и на Беларус да не бъдат канени на публични събития. Така съветската посланичка у насЕлеонора Митрофанова  и краткотрайно ръководещият посолството на Беларус Никита Лешуков  няма да бъдат част от тържественото разкриване на 48-я парламент.  

Предложението на ГЕРБ-СДС президентът на Украйна Володимир Зеленски да бъде поканен да направи видеообръщение на днешното първо пленарно съвещание не събра задоволително поддръжка. 

Част от процедурата през днешния ден е изборът на ръководител и заместник-председатели на Народното събрание. Четири политически сили оповестиха, че ще предложат свои претенденти за председателското място  в 48-я парламент. ГЕРБ-СДС оферират Росен Желязков, " Продължаваме промяната " - Никола Минчев, Българска социалистическа партия ще номинира за ръководител Кристиан Вигенин, а " Възраждане " - Петър Петров. 

Ясни са ръководителите на парламентарните групи  - Десислава Атанасова на ГЕРБ-СДС, Андрей Гюров - тази на " Продължаваме промяната ", водачите на Движение за права и свободи - Мустафа Карадайъ, на " Възраждане " - Костадин Костадинов, на Българска социалистическа партия - Корнелия Нинова, на " Български напредък " - Стефан Янев ще оглавят и парламентарните си групи, а съпредседателят на Демократична България Христо Иванов ще бъде още веднъж отпред на групата им в Народното събрание, а Атанас Атанасов още веднъж ще е предлагането им за земестник-председател на Народното събрание от тяхната квота. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който отхвърли депутатското си място и в 48-ия парламент, изиска от определените си народни представители като първа задача законодателно да търсят поддръжка за удължение действието на бюджета за 2022 година. 

На първото съвещание на новия парламент с изключение на президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова ще участва министър председателят Гълъб Донев и министрите от служебния кабинет. 

Българското национално радио ще съобщи директно тържественото разкриване на новоизбраното 48-о Народно заседание.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР