С разплитането на мистерията около изгорелия автобус, несъответствията и неяснотите

...
С разплитането на мистерията около изгорелия автобус, несъответствията и неяснотите
Коментари Харесай

Голямата мистерия! Има ли осми оцелял в огнения ковчег

С разплитането на мистерията към изгорелия рейс, несъответствията и неяснотите стават повече 10 въпроса остават без отговор след първите разкрития на следствието
23 ноември 2021 година Часът минава два след среднощ. Четири северномакедонски рейса са минали границата на Турция с България, връщайки се от почивка в Истанбул. Понеделник бе почивен ден за комшиите - празник на албанската писменост. И те, съвсем като нас, си вършат дълъг уикенд.Четирите автобуса влезнали на българска територия към 21 ч. Отправили се към дома по автомагистрала " Струма ". На бензиностанция " Кристал " спрели за отмора, след което траяли пътя си.На 30-ия километър обаче след надолнище с десен завой има зона за отдих. Така нескопосано направена, че всеки, който минава за първи път, съвсем несъмнено навлиза в нея, вместо да продължи по автомагистралата. Зоната се явява като второ дясно платно. Предупредителен знак няма, маркировката е изтъркана и не светлоотразява. На всичко от горната страна е мрачно и вали, а зоната е отделена с мантинела. Вероятността транспортно средство да се наниже в нея е голяма. Това ли се е случило? Разследването ще покаже. Знае се единствено, че съдбовният рейс, финален в туристическата колона, се удря в мантинелата вдясно на платното, отклонява се компактно вляво, удряйки се в другата мантинела, къса 50 метра от нея и избухва в пламъци. Предполага се, че водачът е един от първите починали, тъй като не е съумял да отвори вратите. Но правилно ли е това?44-ма от пасажерите умират в злокобния пожар, седмина по знамение се спасят.Колкото повече обстоятелства излизат нескрито за най-зловещата злополука, ставала в миналото по българските пътища, толкоз повече порастват въпросите към нещастието. Поне 10 от тях нямат логически отговор.

1. Какво е провокирало големия пожар?

Това остава най-същественият въпрос. Оцелелите споделят, че всичко е станало за минути. Но рейсът е безусловно стопен. От него е останала само носещата структура като тук-там и тя е унищожена от пламъците. Хората са на въглен, сподели ужасяващ МВР-шефът Бойко Рашков. Какво е предизвикало толкоз мощен пожар?Хипотезата, че при удара резервоарът се е спукал, горивото е изтекло и се е възпламенило от искрите при триенето на ламарините в мантинелата, не устоя. Автобусът е дизелов. А, както е добре известно, нафтата се пали мъчно, изключително в студено време. За да се възпламени дизеловото гориво в резервоарите, е нужна температура над 350 градуса. За разлика от бензина, който може да разлееш на асфалта и да запалиш с кибрит, при нафтата това не е допустимо. Даже в случай че има разпален огън на земята и се направи следа от нафта по асфалта не е несъмнено, че огънят ще я последва. Пламъците на дизела не се разгръщат по този начин бързо както на по-леките горива.

2. Как рейсът е изгорен за минути?

Първата версия бе, че в автобуса е имало аварийни туби с нафта. Но точно сложното й горено бързо отхвърли хипотезата, че това е провокирало адския пожар. Така на дневен ред пристигна контрабандната доктрина, че в багажното е имало туби с незаконен бензин. Заради срутва на турската лира горивото в южната ни съседка е много по-евтино. И мнозина заподозряха, че водачите на рейса, а за какво не и част от пасажерите, са се запасили с на ниска цена бензин. Той би излязъл на половина по-евтин от този в Македония.Тази версия е тествана и изрично отхвърлена от следствието, заяви в четвъртък зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. На място са открити единствено три туби, само че те са били тубите, употребявани от превозвача. В началото на следствието е тествана и версията терористичен акт. Не я показах, с цел да не стартират спекулации, сподели Сарафов. И добави: " Изследвахме и тази догадка, търсихме взривни субстанции, само че не намерихме. Категорично отхвърляме тази догадка ", съобщи заместител основният прокурор и шеф на Национална следствена служба.

3. Откъде е тръгнал огънят?

Първоначалните информации бяха, че пожарът е лумнал в предната половина на рейса, където е един от резервоарите. Затова и единствено хора, които са били в задната част са съумели да се спасят. Свидетел обаче твърди, че най-буйните пламъци са били в точно в задната част на автобуса. По принцип там е ситуиран моторът. Логично е пламъците да тръгнат оттова. Но и тази версия не се връзва. Ако пожарът е бил най-силен в задната част по какъв начин са съумели да се измъкнат седмината и за какво други в предната част не са имали техния шанс.

4. Изправни ли са били моторът и елементите на рейса?

Всичко дотук повдига въпроса изправни ли са били моторът и елементите на рейса. Според македонската страна автобусът е нов - на три години. Минал е механически обзор, в редовност е. Проблемът с него е различен - не е имал лиценз за интернационалните транспорти, заради което цялата промяна македонски митничари, пуснали транспортното средство да излезе от страната са осъдени.

5. Как са починали хората?

Първите информации бяха, че най-вероятно водачът не е съумял на отвори вратите на автобуса по тази причина хората не са излезли. Непряк очевидец на нещастието - Васко Пиргов, секретар на регионалния съвет за сигурност на Перник, който е бил на мястото на случая дружно с първите служители на реда и пожарникари, твърди друго. Според описа му за бТВ предната врата е била отворена, а на стълбите са били овъглените хора, които просто не са имали време да излязат - толкоз мощен и бърз е бил пожарът. Но и тук обстоятелствата не съответстват. Аутопсиите на всички починали са към този момент подготвени. И те демонстрират задушаване. " Всички са починали главно от задушаване в резултат на избухналия пожар, а не от контузии от злополуката или избухнал гърмеж. Те са били живи сега на пожара, вдишали са дима ", разясни Сарафов.Следователят на Национална следствена служба Мариан Маринов изясни, че при удара в мантинелата предната врата на рейса е изхвърчала, само че там е имало към този момент пламъци, които са попречили на хората да излязат през нея. Задната врата пък е била затисната от разграничителната мантинела сред двете платна. Това към този момент не е рейс, това са остатъци от рейс, сподели Сарафов.Явно рейсът в действителност се е нанизал на мантинелата отделяща автомагистралата от зоната за отдих. Това нанизване е доста, тъй като двете колчета са изкъртени и цялата мантинела я намерихме сред предните гуми и предна врата. Там се намира и резервоарът за гориво. Свидетелите удостоверяват, че след удара са почнали пламъци вдясно, изясни Маринов. Той заяви, че с цел да извадят останките от телата сред седалките, са рязали ламарините.Всичко това значи, че саждите и димът са били толкоз плътни, че хората са се задушил минути и не са могли да реагират. Което още веднъж връща към въпроса какво е провокирало толкоз злокобен пожар?

6. Спукани ли са били стъклата?

Отнесените от автобуса 50 метра мантинела изрично сочат мощен удар. Ако е имало подобен обаче това не би ли напукало или счупило панорамното и предни странични стъкла на рейса? Това е допустимо вследствие разтърсването от удара и нарушение геометрията на транспортното средство, водещи до усуквания и огъвания на метала. В спешна обстановка едно напукано стъкло елементарно се чупи с цел да може пасажерите да излязат на открито. Това обаче случило ли се е? Един от оживелите - Лулзим Сюлеймани, се трансформира в воин, откакто се разбра, че е избавил останалите шестима ранени, които са в " Пирогов ".

26-годишният Лулзим намерил чук и съумял да счупи едно от стъклата на горящия рейс, с цел да извади потърпевшите, оповестява албанската Tv Klan. Мъжът избавил първо на годеницата си, която била със строшен крайник. След това се върнал, с цел да извади и останалите оживели при нещастието. Младият мъж е родом от Прешово, само че има сръбско поданство.

7. Случило ли се е нещо с водача?

Това е още един от въпросите, които нямат отговор. Почти изрично може да се каже, че той не е задремал на кормилото. Защото по описа на Пиргов единствено 20 минути преди случая, той е спрял на бензиностанцията. Бил в кондиция. Спирачен път обаче няма. Експерти по пътна сигурност обясниха, че при дъжд гумите няма по какъв начин да оставят следи и спирачен път мъчно може да се види, само че това не дава отговор на питането натиснал ли е водачът спирачката. Ами в случай че е получил инфаркт или инсулт?Разказът на 17-годишната Зулейха Яшаровска, също оживяла по знамение, не внася изясненост. Доста комплициран е. Момичето споделя, че не помни доста. Стояла най-отзад в рейса. Спяла. Събудила от крясъци и писъци. " Исках да взема чукчето, с цел да счупя прозореца, само че не съумях и тогава пробвах с ръка ", споделя момичето. След това няма мемоари. Когато пристигнала в схващане, била на земята.

8. Има ли очевидци на нещастието?

" По делото няма нито един свидетел, а в медиите към този момент има над 20 ", съобщи Борислав Сарафов. Разпитани са двама от пътуващите в рейса. Те са били будни и дават извънредно справедлива информация. Показанията им се припокриват изцяло и ние ги одобряваме за изцяло достоверни и правилно изложени. Разпитват се още двама  пасажери, които са в „ Пирогов ”, сподели Сарафов.

9. Къде са другите три рейса?

През цялото време няма отговор на въпроса в действителност ли са се движели в ескорт четирите северномакедонски рейса. Нито на какво разстояние са били един от различен. Ако са били " в пакет ", водачите не са ли поддържали връзка? Не е ясно разпитани ли са пасажерите и водачите от другите автобуси и какво споделят те.

10. Къде е осмият оживял?

Най-голямата тайнственост обаче остава има ли осми оживял и къде е той. Първоначалната информация бе за 45 жертви. След това публично бе обявено за 46. Докато в четвъртък представителят на основния прокурор Сийка Милева направи необикновено разобличаване.   Намерихме 44 натрупа. 7 са оживелите. Остава огромната мистерия къде е осмото лице, сподели Милева и заяви, че е говорила с мъж в " Пирогов ", който й споделил, че се избавили 8 души. Тя му споделила, че оживелите са 7, само че той бил безапелационен - 8 се избавили през прозореца, броил ги! Работим по тази версии. Може да се касае и за недобър спомен на очевидеца, добави Милева.На " Капитан Андреево " е записано, че в рейса е имало 52 души. Ние намерихме 44 тела, в болница имаме 7 души. Това значи, че един от пасажерите се е прекачил някъде, обясни Борислав Сарафов. На бензиностанцията удостоверили, че пасажери се разменяли сред рейсовете. Но данни от Скопие внасят още по-голямо комплициране.Директорът Института по правосъдна медицина в Скопие Александър Станков е коментирал по телефона за „ Слободен щемпел “, че са изследвани 44 цели тела на починали в адската злополука. Станков обаче твърди, че е видял и елементи от 45-о тяло. Така остава мистерия има ли още един избавен и къде е той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР