С пролетта плодовете и зеленчуците се завръщат на трапезата ни.

...
С пролетта плодовете и зеленчуците се завръщат на трапезата ни.
Коментари Харесай

Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

С пролетта плодовете и зеленчуците се завръщат на трапезата ни. Цветни, сочни и ароматни, те са подготвени да ни доставят наслаждение във всевъзможни вкусни комбинации. Но знаем ли, че от време на време крият заплаха. Всяка година стотици тонове пестициди се употребяват от фермерите по целия свят, а най-после токсичните им останки се появяват в чиниите ни върху повърхността на плодовете и зеленчуците.

Според едно от последните изследвания на замърсяванията на храните 72.6 % от плодовете и 41.1 % от зеленчуците имат следи от пестициди. Защо плодовете се оказват по-замърсени от зеленчуците и кои са минимум нездравословни?

Кои плодове са най-чисти

 Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

Защо един плод е за предпочитане пред различен? Това зависи от степента му на култивиране, от кората му, от географския му генезис и от типа на дървото, на което е бранш, разяснява тематиката Франсоа Вейерт, създател на Голямата книга на антитоксидите. Сред плодовете с минимум наличие на пестициди авокадото е отличник с 23.1% останки. Причината е твърдата му кора, която пази плода и го защищава от офанзивите на насекомите. Затова и то се нуждае минимум от култивиране.

На второ място е кивито (27.1% пестициди). То има естествена отбрана с помощта на космите си и на своята дебелина. Следва го сливата (34. 8%).

След най-замърсените плодове съгласно последните изследвания са гроздето, мандарините, черешите, а също грейпфрутът, ягодите, прасковата и портокалът. Всички те съдържат над 80% останки от пестициди.

Зеленчуците с минимум пестициди

По-голямата част от зеленчуците са по начало предпазени от почвата и по-малко податливи на заболявания. Но, несъмнено, и външният им тип има значение. Артишокът или патладжанът, да вземем за пример, имат по-здрава и груба кора от плодове като черешата, ягодата или гроздето. Затова те имат по-малко потребност от култивиране, изяснява Вейерт.

Според изследването петте минимум нечисти продукта са царевицата, аспержите, сладкият картоф, цвеклото и карфиола - всичките с по-малко от 7% останки от пестициди. В началото на листата от зеленчуци, които би трябвало да се заобикалят, са бялата целина, пресните подправки, цикорията, марулята и чушките.

Как да премахнем оптимално количество пестициди?

 Пестициди: Кои плодове и зеленчуци са по-вредни

Ето няколко правила за миене и подготвяне на продуктите от стандартното земеделие. Първо, доколкото е допустимо, най-добре плодовете и зеленчуците да се обелят, макар че постоянно главната част от потребните субстанции е в кората. Съществува и друго решение, малко по-дълго, само че което резервира всички витамини. Препоръчвам да се наквасен в огромен съд с вода и добре да се измият с дребна четка за зеленчуци, поучава Вейерт.

Ако тези ограничения не се вземат, за предпочитане са биопродукти или такива, които не са обработвани. Тогава едно просто измиване е изцяло задоволително.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР