С предпазливи стъпки и изместен към пандемията фокус се подготвяме

...
С предпазливи стъпки и изместен към пандемията фокус се подготвяме
Коментари Харесай

Гласуването на българите в чужбина - митове и реалност

С внимателни стъпки и преместен към пандемията фокус се приготвяме за постоянните парламентарни избори, които ще се проведат през април. И както всякога ще би трябвало да изчакаме преброяването на гласовете от чужбина, с цел да разберем финалния резултат. Чакаме ги и надали не разчитаме на тях, с цел да извърнат резултата.  

Колко от сънародниците ни, които са се открили да живеят в странство, обаче в действителност упражняват правото си на глас? И за какво цифрата не е по-голяма? Оказва се, че за гласуването в чужбина има десетки, може би даже стотици " легенди и митове ". Затова е значимо да преговорим най-важното.

Независимата осведомителна акция на портала  " Тук-там "  си слага точно тази цел – да насърчи гражданската активност на българите в чужбина, без това да повлияе на вота им. Чрез вградената в уеб страницата карта всеки може да разбере как да взе участие в изборите, без значение къде по света живее.

Митовете

Мит е, че не можеш да гласуваш отвън България.  Всеки български жител в чужбина, навършил 18 години, като се изключи поставените под забраняване и изтърпяващите наказване отнемане от независимост, има право да избира държавни и европейски органи и да взе участие в допитвания до народа.

Мит е, че може да се гласува само в дипломатическите и консулските представителства на България . Благодарение на дейните доброволци в чужбина, изборни секции се разкриват на всевъзможни места. За местата, където няма дипломатическо или консулско посланичество, значимо изискване за откриване на секция е да има над 60 подадени заявки за гласоподаване от гласоподаватели.

Мит е, че не може да се гласува без авансово подадено заявление . Достатъчно е да се представи документ за идентичност (лична карта, военна карта или паспорт) в изборната секция в деня на изборите.

Мит е, че не може да гласува с изминал паспорт или персонална карта . Ако срокът за годност на документа за идентичност е изминал, може да се гласоподава с него. Трябва да се представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското посланичество на Република България, че има подадено заявление за издаване на нов документ за идентичност.

Мит е, че не може да се гласоподава в друга страна, в случай че не живееш там.   Можеш да се гласоподава даже в случай че краткотрайно си в друга страна – в най-близката изборна секция и с документ за идентичност.

Мит е, че можеш да гласуваш единствено в секцията, за която си подал заявление . Може да се гласоподава и в друга секция. 

Мит е, че в случай че не плащаш налози в България, нямаш право да подаваш заявление за гласоподаване в чужбина.  В изборния кодекс не е упоменато условие за статут на поданик за гласуващите в чужбина.   Имаш право да гласуваш и можеш да подадеш заявление за разкриване на изборна секция в твоето обитаемо място.

Мит е, че секция се разкрива автоматизирано в града, в който живееш и без подаване на заявление.  Секции се разкриват по рекомендация в български посолства и консулства, само че повече заявки оказват помощ за повече секции даже и в тях. За други местоположения се изискват 60 заявки. 

Мит е, вотът от чужбина има по-малка тежест от този на гласоподавателите в България.   Изборите се създават въз основа на общо, равно и директно изборно право с скрито гласоподаване.  

Стъпките

Стъпка 1 : Подавате заявление онлайн – не е наложително, само че усилва шанса да има комфортна секция

Стъпка 2 : Казвате на всичките си другари и близки какъв брой е значимо да подадат заявление, да бъдат доброволци, както и да гласуват 

Стъпка 3 : Проверявате къде е най-близката до вас изборна секция 

Стъпка 4 : Гласувате!

На уеб страницата на портала  " Тук-там "  е предоставена карта с всички секции по света. Разбира се, с уточнението, че това са секциите, открити за последните извършени избори и търпят промени.

Набират се и доброволци за изборите в Германия. Вашата помощ би била скъпа за естественото осъществяване на изборите и отварянето на задоволително секции в Германия. Ако имате опция и предпочитание да бъдете доброволци, може да заявите желанието си до 25 януари. 
 
Думите, които ни се желае да чуем от българския министър председател
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР