С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и

...
С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и
Коментари Харесай

Пролетно почистване на здравето

С по-меките температури, повече слънце и поникването на цветята и разлистването на дърветата, идването на пролетта единствено по себе си може да ни накара да се усещаме по-добре и по-щастливи. Това е време на благоприятни условия, време да извършите равносметка на навиците, които може да ви пречат да бъдете това, което желаете, и да създадете нови привички, които ви оказват помощ да постигнете задачите си.

„ Пролетта може да бъде доста положително време за преоценка “, споделя доктор Катерина Кристиансен. Тук се включва преразглеждане на рутините за вашето здраве и благоденствие. Може даже да откриете, че решенията, направени напролет, са по-лесни за следване от тези, които се пробвате да приложите през студените, горчиви зимни месеци.

Ако желаете да обърнете малко повече внимание на здравето и благосъстоянието си тази пролет, само че не знаете от кое място да започнете, предлагаме ви девет съвета, които може да ви оказват помощ, написа tialoto.bg.

1. Пресни, сезонни плодове и зеленчуци

Пролетта и лятото са отлично време за включване на повече пресни, сезонни плодове и зеленчуци във вашия режим на хранене. Продуктите, присъщи за по-топлото време, като гъби, чушки, тиквички и горски плодове, са цялостни с микроелементи, от които тялото се нуждае, с цел да се усеща по-добре и по-здраво.

Д-р Мисба Кийн предлага да посетите локалния пазар и да си напазарувате органични артикули, когато е допустимо, изключително плодове и зеленчуци, които ядете без да премахвате кората им, като ябълки или череши. Той също по този начин приканва хората да се съсредоточат върху приемането на здравословни мазнини от артикули и пълноценни храни, като авокадо, ядки и семена, вместо от рафинирани масла и пържени храни.

2. Не прекалявайте с храната

По-топлото време постоянно носи със себе си събирания навън, като пикници и барбекюта, на които участват нездравословни храни като модифицирани меса, чипсове, самун и десерти.

„ Много храни, които печем на скарата или барбекюто, са доста мазни “, споделя доктор Анджелина Махоуни. Не е нужно да се отказвате изцяло от всички тези храни, само че доктор Махоуни предлага да търсите по-постно месо и птиче месо, като избягвате пържени артикули, с цел да намалите нездравословните мазнини, запушващи артериите.

Друга значима защитна мярка е да наблюдавате приема си на алкохол по време на събирания с другари или сътрудници. Отново, не е нужно да го избягвате изцяло. Умереността обаче е доста значима. Ограничете се до едно пиво дневно, в случай че сте дама, и две питиета, в случай че сте господин.

3. Бъдете хидратирани

Когато на открито е по-топло, тялото ви може да загуби повече вода посредством изпотяване, даже и да не чувствате, че това се случва. Дехидратацията може да провокира съществени опасности за здравето, в случай че е тежка. Дори да сте единствено леко обезводнени, може да усетите отмалялост, ниска сила и главоболие. За да предотвратите този проблем, е значимо да предприемете самодейни стъпки, с цел да пиете задоволително вода денем, като да вземем за пример да държите бутилка с вода подръка от самото начало.

Друга евентуална изгода от пиенето на задоволително вода е, че може да ви помогне да избегнете преяждане. Изпиването на една чаша преди хранене от време на време оказва помощ за потушаване на някои от тези сигнали за апетит.

4. Излезте и се движете

Осигуряването на задоволително физическа интензивност на тялото всеки ден е в действителност доста значимо. Тук не е нужно да ходите на фитнес непрекъснато, а може единствено да се разноските към блока или да прекарате известно време в парка. Всяка активност, която раздвижва костите и мускулите ви, може да помогне.

Излизането на открито може да увеличи равнищата на витамин D, с помощта на слънцето. Ако вървите или бягате по неравномерен терен, това може да ангажира повече мускули и да усъвършенства салдото ви спрямо придвижването по равна повърхнина.

5. Насладете се на слънцето

Има доста изгоди от слънчевата светлина. Излагането на нея спомага за освобождение на серотонин в тялото, което може да увеличи настроението ви. Излизането на слънце също оказва помощ за производството на витамин D, който е потребен за здравето на костите и други функционалности в тялото.

6. Защитете очите и кожата от слънцето

Въпреки че приемането на несъмнено количество слънчева светлина е здравословно и потребно, прекомерно многото излагане може да повреди очите и кожата ви. Поради тази причина е значимо да употребявате подобаваща слънцезащита, която включва носенето на слънчеви очила, защитно облекло и слънцезащитен крем.

Слънцезащитният крем би трябвало да се ползва още веднъж на всеки няколко часа, изключително в случай че се потите или плувате. Използвайте водоустойчив, широкоспектърен артикул с фактор от 30 до 50. При по-високи равнища на слънцезащитен фактор, кремовете постоянно съдържат по-висока централизация на химикали, която може да раздразни кожата.

7. Променете графика си на сън

Ако тъмните и студени зимни дни са изместили графика ви за сън, използвайте пролетта като време за рестарт.

Един неприятен табиет, който би трябвало да прекъснете, е прекомерното време пред компютър, телефон или преносим компютър преди лягане. Тези устройства „ включват “ мозъка ви и ви карат да си мислите, че е време да се разсъните.

Други способи да почистите рутината си за сън включват: да не спортувате или ядете значителни порции в границите на два часа преди лягане, отбягване на алкохол най-малко четири часа преди лягане и отбягване на кофеина следобяд. И наложително ставайте едновременно и се пробвайте незабавно да излезете на светлина.

Съветът на лекарите е да спите на хладно и мрачно място, с цел да имате по-здрав сън.

8. Внимавайте за алергени

Понякога пролетта носи скок на външните алергени като пъстър прашец, само че също по този начин е добър миг да сведете до най-малко излагането на вътрешни алергени. Лекарите предлагат да извършите огромно пролетно разчистване на дома си, в това число пране на килими и надълбоко изчистване на праха.

Ако страдате от алергии навън, добра концепция е да употребявате назален физиологичен разтвор, откакто се приберете. Физиологичните спрейове се оферират без рецепта. Обърнете внимание и на качеството на въздуха преди да излезете и се пробвайте да останете на закрито, в случай че индикаторите не са положителни.

9. Отидете на доктор

Пролетта е отлично време да се уверите, че сте в крайник с целесъобразните здравни прегледи и имунизации, както и да си извършите профилактична консултация с вашия доктор, с цел да обсъдите цялостното си здраве.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР