С плакати Освободете кмета на Генерал Тошево, Чакаме те, кмете.

...
С плакати Освободете кмета на Генерал Тошево, Чакаме те, кмете.
Коментари Харесай

Защо кметът на Генерал Тошево беше арестуван

С плакати " Освободете кмета на Генерал Тошево ", " Чакаме те, кмете. Имаме работа за извършване " и " Няма ненаказано положително " поданици на града стачкуваха предишния четвъртък пред Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Добрич в очакване да се дефинира мярката за неотклонение на кмета Валентин Димитров.Предишния ден той беше задържан на работното си място по обвиняване за корист с европейски средства по отношение на план за саниране на жилищни здания в Генерал Тошево, а задържането му стана по искане на Европейската прокуратура. Димитров беше освободен от ареста против парична гаранция от 10 000 лева и напусна постройката на добричката полиция под аплодисментите на чакащите го симпатизанти и възгласите им " Свобода " и

С плакати " Освободете кмета на Генерал Тошево ", " Чакаме те, кмете. Имаме работа за извършване " и " Няма ненаказано положително " поданици на града стачкуваха предишния четвъртък пред Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Добрич в очакване да се дефинира мярката за неотклонение на кмета Валентин Димитров.

Предишния ден той беше задържан на работното си място по обвиняване за корист с европейски средства по отношение на план за саниране на жилищни здания в Генерал Тошево, а задържането му стана по искане на Европейската прокуратура. Димитров беше освободен от ареста против парична гаранция от 10 000 лева и напусна постройката на добричката полиция под аплодисментите на чакащите го симпатизанти и възгласите им " Свобода " и
" Браво, Вальо! "
като отхвърли да разяснява обвиняванията.

Димитров ръководи община Генерал Тошево към този момент два мандата, а в петък беше публично номиниран за трети мандат от организацията на социалистите в града. Посочените от европейската прокуратурата нарушавания са от времето на първия му мандат.
Реклама
Според първичното известие на европейската прокуратура следствието е за измами със средства на Европейски Съюз по план за увеличение на енергийната успеваемост на многофамилни жилищни здания, като нарушаванията са осъществени в интервала 2017-2019 година Те са за част от план на стойност 169 000 евро. Малко по-късно проверяващият делото европейски делегиран прокурор Михаела Райдовска съобщи пред Българска национална телевизия, че на Валентин Димитров е повдигнато обвиняване за сформиране на документи с погрешно наличие, които са послужили за корист с европейски средства.

" Община Генерал Тошево е кандидатствала и е спечелила план за енергийно възобновяване на три многофамилни жилищни здания. Обвинението касае една от тези три здания, като цената на плана за обновяването ѝ е към 350 000 лв.. Съставени са актове, в които са отразени осъществените строително-монтажни действия, които действително не са били осъществени ", сподели Райдовска пред малкия екран.

Тя посочи, че все още на отчитането на активността по плана пред ръководещия орган - Министерство на регионалното развитие, въз основа на която са получени средствата, работата по въпросната постройка е била изпълнена на към 30% и към половината от сумата е била взета. А сигналът до европейската прокуратура е бил подаден от гражданин на града.
В общината не знаят
На този стадий в Генерал Тошево настояват, че не е ясно нито кой е блокът, нито коя е компанията, която го е санирала. Адвокатът на кмета на Генерал Тошево Милен Янков споделя, че от европейската прокуратура не са дали на отбраната на Димитров никакви доказателства. " Има една наредба в Наказателно-процесуален кодекс, съгласно която при предявяване на обвиняването проверяващият може да показва на какви доказателства се основава обвиняването, в случай че това няма да затрудни следствието. И те употребяват тази наредба, като отхвърлят да дават материали на този стадий. На процедура ние сме на мрачно във връзка с доказателствената аргументираност на това обвиняване ", сподели Янков за " Капитал ".
Реклама
С аргумента, че " обстановката е комплицирана " и " се намираме в предизборни времена " зам.-кметът на Генерал Тошево Румен Мунтянов, който до предходната година беше и регионален водач на Българска социалистическа партия в Добрич, също отхвърли да даде повече детайлности за плана, предмет на следствието на европейската прокуратура. В сходна " амнезия " изпаднаха и други основни фактори от общината, която е напълно следена от социалистите. В разнообразни свои медийни изяви ръководителят на общинския съвет Яна Бонева от Българска социалистическа партия съобщи, че санирането по всички здания в града е завършило и всички могат да ги видят, и посочи, че тя не е била на този пост, когато въпросният план се е осъществил.

Председателят на групата общински съветници на Българска социалистическа партия, която има болшинство в общинския съвет на Генерал Тошево - Владимир Начев, също не отговори на въпроса коя е компанията, която е санирала проблематичния жилищен блок. " Аз не мога да кажа коя е компанията ", сподели той пред NOVA телевизия.

" Капитал " се свърза с общински съветници от опозицията в Генерал Тошево с въпроса дали знаят за кой от европейските планове е следствието на европейската прокуратура против кмета Валентин Димитров, само че те дадоха отговор, че нямат информация за осъществяването им и дали е имало проблеми с някоя от жилищните здания при санирането.

Подозренията на локални политици са, че става въпрос или за така наречен полицейски блок на ул. " Васил Априлов " 27, който е саниран от компания " Кристал глас ", или за този на ул. " Опълченска " 26, чието саниране е било стартирано от пернишката компания " Евиданс инженеринг ", само че довършено от друго сдружение.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР