С пълно единодушие депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика

...
С пълно единодушие депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика
Коментари Харесай

Икономическата комисия единодушно подкрепи президентското вето за приватизацията

С цялостно единогласие депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм поддържаха наложеното от президента несъгласие върху последните промени в Закона за приватизацията и следприватизационен надзор , съобщи БГНЕС.

На провелото се изключително съвещание членовете на комисията се съобразиха с изложените от президента Румен Радев претекстове и отхвърлиха върнатите за наново разглеждане текстове, които провокираха публичното неодобрение и бяха избрани като лобистки.
" Ако в миналото сме желали редови войник Киро или редови войник Раян да пазим, нямало е да заведем дело против KGM Maritime Shiping AD " . Това сподели министър-председателят Бойко Борисов при започване на държавното съвещание по-рано през днешния ден. Поводът за изказването на премиера бе таман противоречивият законопроект за приватизация и следприватизационен надзор.
От Парламентарната група на ГЕРБ оповестиха, че ще поддържат претекстовете на президента. Заради измененията обаче ГЕРБ бе упрекната в лобизъм. Случаят провокира спор в обединението откакто през април 2017 година Арбитражният съд при Българската търговско-промишлена палата излезе с решение, с което разреши договорът за приватизация на Българския морски флот (БМФ) да бъде изменен. По този метод бе основана заплаха приватизационните контракти да могат да бъдат променяни когато и да е, макар че е неразрешено по закон.

" Поправката Домусчиев " предвиждаше приватизаторът да не се придържа към характерните отговорности на приватизирано сдружение, директно свързани с предмета му на активност, за повече от 5 години. Разбира се, типично за България, тази корекция влезе в действие със задна дата. Със законовата смяна Кирил Домусчиев ще си спести заплащането на неустойки за несъблюдение на приватизационния контракт за " Български морски флот ", които са близо 60 млн. лв..
Промяната постилаше килим и пред купувача на " Булгартабак холдинг ", свързван с Делян Пеевски - по принцип той е задължен да резервира предмета на активност дълго, само че в този момент " дълго " към този момент е с различен времеви ракурс. Другият печеливш от прокарването на измененията би бил бъдещият сътрудник на Пеевски във вестникарските му сдружения " Ню имидж ", който купи преди 12 години " Бояна филм ". " Ню имидж " има обвързване да не продава земята на киноцентъра в влиятелния столичен регион за 20 години, само че с въпросните ремонти, задължението би останало.
Измененията бяха импортирани от депутати от " Обединените патриоти " - " Атака " (Николай Александров) и Вътрешна македонска революционна организация (Емил Димитров - Ревизоро), а вицепремиерът Валери Симеонов (лидер на третия участник в патриотичната коалиция НФСБ) ги свърза с ползите на предприемачите Кирил и Георги Домусчиеви, които по негови оценки би трябвало да платят 58 млн. лева неустойки за неизпълнени отговорности след приватизацията на Българския морски флот преди 10 година Симеонов даже заплаши, че НФСБ ще напусне ръководещата коалиция , в случай че законът бъде признат, само че това към този момент не се е случило.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР