С незаконно отсечени дърва са заловени шефът на Общинския съвет

...
С незаконно отсечени дърва са заловени шефът на Общинския съвет
Коментари Харесай

ПРЕСТЪПНИК: Топ депесар изкарва по 10 000 лева на ден с бракониерство

С нелегално отсечени дърва са хванати шефът на Общинския съвет в Сърница – 50-годишният Салих Салихов Османджиков и 23-годишният му наследник. До ареста на видния политик от Родопите и неговия правоприемник се стига след заложен остроумен капан от полицията. Ченгетата работят по сигнал от горски чиновници, че Османджиков има навика да зарежда с незаконна стока дървопреработвателното си дружество.

 Синът на ръководителя на ОбС-Сърница е в схемите на дървената мафия

Топ депесарят и синът му работят през почивните дни, разчитайки, че горските тогава не патрулират. Всяка събота и неделя те пускат в деяние моторните резачки в гориста околност край градчето. Разфасованите за няколко часа трупи се товарят покрити с платнище в два големи пикапа, благосъстоятелност на семейството.

Служили в горското стопанство описват, че Салих Османджиков съзнателно не ходел на бракониерска сеч с високопроходимия си камион. По горските пътища към Сърница има много камери, който наблюдават прецизно за прекосяване на тежки машини.

Заснетите камиони наложително се ревизират дали натоварените трупи са маркирани с контролна горска марка, а водачът носи в себе си превозен билет, който е спомагателна гаранция, че става дума за законна сеч.

 Един от пикапите на дърварите Османджикови

Все отново общинарят Османджиков не бие път на вятъра. На всеки от двата фамилни пикапа „ Мицубиши “ може да се натоварят към два кубика дърва. При 5-6 курса дневно цехът на Салих Османджиков може да се достави с незаконна дървесина за десетина хиляди лв., изясняват горски. И това единствено за един ден!

Месеци наред схемата на общинския началник върви съвършено с малко помощ от разсеяни горски стражари, чиито родственици са на работа в община Сърница.

Естествено, те нямат никакъв интерес да се престарават, в случай че не желаят околните им да останат без работа посред рецесията.

Реклама

За благополучие, не всеки от стражарите е податлив да си гледа работата през просото. След траяло няколко седмици наблюдаване горските съумяват да разкрият мястото, от където общинарят и синът му секат незаконно дървета.

Миналата събота в акцията по залавяне на политика-бракониер се включват и ченгета от Велинград. За да няма подозрение във виновността на Османджикови татко и наследник, служители на реда и горски работят под прикритие.

Двамата бракониери са следени, до момента в който режат дърветата и ги натоварват в пикапите. След това колите са проследени до дъскорезницата на Салих Османджиков. Едва когато той и синът му стартират да разтоварват трупите, ченгетата се появяват.

Както може да се чака, дърветата нямат горски марки. Спипаните в крачка бракониери няма по какъв начин да обяснят произхода на трупите и са задържани, а двата пикапа – откарани до Районното ръководство на полицията във Велинград. Срещу татко и наследник Османджикови са формирани досъдебни производства и са тикнати в ареста за 24 часа.

Горските стражари и ченгетата се надяват, че при толкоз изобилни доказателства, най-малко този път няма да им се размине.

Хора от Сърница напомнят, че бракониерските действия на шефът на общинския съвет Салих Османджиков са обществена загадка от години.

Срещу него има голям брой сигнали, че има табиет да сече повече дървета от разрешеното му от горското стопанство, само че те потъват в „ дебелата директория ” на полиция и прокуратура. Все отново, от време на време безобразията му са толкоз нагли, че няма по какъв начин управляващите да не реагират.

В края на 2021 година чиновник на компанията му „ Османджик ” е хванат при рутинна инспекция от Регионална дирекция по горите – Пазарджик, че е отсякъл осем дървета без разрешение. Оказало се, че това е единствено началото на надалеч по-голям набег. За да си улеснят работата, хората на Салих Османджиков даже си прокарали незаконен горски път, по който да смъкват трупите към чакащите ги в дерето камиони.

В отчета на горските са разказани и още голям брой нарушавания на разпоредбите по какъв начин тъкмо би трябвало да се прави подборна сеч.

Макар нарушаването да не е маловажно, на шефа на Общинския съвет в Сърница е формиран акт за смехотворните 100 лв.. Ченгета, който да проверяват безобразията, даже и не са известени. Така политикът се разминава единствено със символичната санкция.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР