С навременното си произнасяне Конституционният съд (КС) предотврати шумни спорове

...
С навременното си произнасяне Конституционният съд (КС) предотврати шумни спорове
Коментари Харесай

Зарков: С решението си за ВСС КС предотврати шумни спорове и множество съдебни дела

С навременното си изговаряне Конституционният съд (КС) предотврати шумни разногласия и голям брой правосъдни каузи, които щяха да разклатят страната непосредствено в конституционните ѝ устои. Това написа в профила си във фейсбук служебният министър на правораздаването Крум Зарков. Позицията му е във връзка на решението на Конституционен съд от през днешния ден за изтеклия мандат на Инспектората на Висш съдебен съвет.

Според правосъдния министър с днешното си решение Конституционният съд постави завършек на разногласията и съмненията по въпроса какво се случва след приключването на мандата на Инспектората към Висш съдебен съвет.

Принципната режисура на оповестения диспозитив обяснява и каква, съгласно болшинството конституционни съдии, е ориста на Висш съдебен съвет след 2 октомври - датата на приключване на периода на пълномощията на членовете му. Висш съдебен съвет ще продължи да действа в настоящия си състав. И решението, и особените отзиви на трима конституционни съдии, занапред ще бъдат обект на доста полемики всъщност, споделя Зарков.

Правосъдният министър показва, че от най-съществено значение е това, че Народното събрание е органът, чиято отговорност е да избере нови инспектори към Висш съдебен съвет и да попълни състава на самия Висш съдебен съвет, като по този метод приключи действието на сегашните им издания и ги размени с други. Действията на Конституционен съд през днешния ден не могат трайно да предотвратят конституционна рецесия, която неизбежно ще настъпи при ново безучастие на Народното събрание.

По-рано през днешния ден Конституционен съд реши, че е възможно Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) да продължи да работи, макар изтеклия мандат на основния контрольор и инспекторите, и все пак, че не са определени нови от Народното събрание.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР