С напредването на туристическия сезон Гърция затяга противоепидемичните мерки. С

...
С напредването на туристическия сезон Гърция затяга противоепидемичните мерки. С
Коментари Харесай

Гърция затяга мерките за неваксинирани

С напредването на туристическия сезон Гърция стяга противоепидемичните ограничения. С тях почивката става все по-трудна за неимунизираните.

От понеделник в Гърция влиза в действие нова мярка за питейните заведения и нощните заведения - те ще могат да се посещават единствено против имунизационен сертификат или негативен PCR тест (като освен това действат единствено на открито). Тази мярка е написана в заповедта от петък и ще се ползва от 5 до 12 юли. След това са планирани още по-строги ограничения, като Българска национална телевизия и други български медии оповестяват, че на същия принцип ще става визитата на кафенета и заведения за хранене, а също и на фитнеси и спортни събития. При това щяло да има два вида заведения - единствено за имунизирани и такива, където могат да седят и хора с негативни проби. Засега няма експлицитна заповед за това от гръцките управляващи, само че се чака мярката да влезе в действие от 15 юли.

Страната отново се разделя на зелени, жълти и червени зони според от разпространяването на COVID-19 и при попадане в алената зона ще бъдат налагани спомагателни районни ограничения, преди всичко - вечерен час.

Затягат се условията и за фериботите и вътрешните полети. Досега здравен документ се изискваше единствено за корабоплаване от сушата към островите - имунизационен документ, PCR/антигенен тест или селф-тест от аптека. Вече селф-тестът по тези направления ще се признава единствено за деца от 12 до 17 години, а от понеделник ще се изисква и за плаванията сред островите и на връщане към континента. 

Под това изискване попадат и околните до сушата острови като Евия, Лефкада, Амулиани, Елафонисос, Саламина и Порос, за които до момента не се изисваха никакви документи. 

Не е изключено ограниченията, които ще стартират да работят в понеделник за напредването към гръцките острови - отрицателен PCR, антигенен тест или документ за имунизация, да бъдат въведени и за напредването от област в област. Това разгласи гръцкият заместител вътрешен министър Стелиос Пецас, представен от изданието " Катимерини ". " Не го изключвам, тъй като юли е доста значим месец. Ако някой желае да почива през август, има всяка опция да се имунизира в този момент и да завърши с тази тематика ", означи Пецас.

Над 60% от гърците над 60 години към този момент са ваксинирани против COVID-19. Целта на държавното управление в този момент са младите. Интересът им за имунизация, обаче, продължава да е слаб, даже и след оферти от управляващите бонус от 150 евро, в случай че си сложат ваксина. " С тази сума те могат да покриват разноските по пътувания, за хотели, да заплащат за културни събития, концерти, кина, театри, музеи ", съобщи премиерът Кириакос Мицотакис. Според проектите на държавното управление в Атина до края на август 80 % от гръцкото население би трябвало да бъде напълно имунизирано. Сега процентът е на половина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР