С MINI Vision Urbanaut“ марката MINI представя, ексклузивно в рамките на

...
С MINI Vision Urbanaut“ марката MINI представя,
ексклузивно в рамките на
Коментари Харесай

MINI VISION URBANAUT

С „ MINI Vision Urbanaut “ марката MINI показва, ексклузивно в границите на #NEXTGen, изцяло нова версия на пространствена идея. Този цифров визионерски автомобил предлага голямо и гъвкаво интериорно пространство - още веднъж върху минимална площ на пътното платно.

„ Марката MINI постоянно е била синоним на Clever Use of Space. В MINI Vision Urbanaut ние разширяваме личното пространство надалеч в общественото, като сътворяваме напълно нови и обогатяващи прекарвания “, обяснява Адриан ван Хойдонк, началник на BMW Group Design.

MINI Moments

„ В бъдеще MINI вижда себе си преди всичко като Enabler и сателит за незабравими преживявания - по този начин наречените MINI Moments. MINI Vision Urbanaut употребява три обособени MINI Moments - „ Chill “, „ Wanderlust “ и „ Vibe “, с цел да покаже как може да наподобява огромното разнообразие от сюжети за приложимост на автомобила. Moment „ Chill “ дава опция да „ натиснете “ пауза и да се насладите на момента тук и в този момент. Автомобилът се превръща в място за отдих, употребява се за релаксация или за съсредоточена работа, по време на път. „ Wanderlust “ е единственият MINI миг, в който MINI Vision Urbanaut бива шофиран или се движи автоматизирано. Моментът „ Vibe “ се концентрира върху прекарването на времето с други хора във всичките му аспекти “, продължава Оливър Хайлмер, началник на MINI Design. В зависимост от съответния MINI Moment се променят екстериорът и интериорът, така че да бъде обезпечена оптимална „ сцена “ за прекарването. Общата концепция допълват обединен User Experience Design, устойчиви материали и изцяло електрическо задвижване.



Интериорният дизайн – More Creative Use of Space

Следвайки новаторска пространствена концепция, MINI Vision Urbanaut е проектиран буквално от вътрешната страна на открито. Още преди да бъде разработен екстериорът, дизайнерите са замислили идея за чувство за простор в интериора благодарение на етажни планове, мебели и модел, направен от шперплат, като ориентир за размерите. В хода на плана е основан дигитален модел в обогатена действителност, който систематично бива усъвършенстван. Благодарение на новата си височина, MINI Vision Urbanaut основава гъвкаво пространство, даващо напълно нова независимост на придвижване, при обща дължина единствено 4,46 метра.

Нови благоприятни условия за интериора благодарение на електрическо задвижване и автоматизирани функционалности за управление.

Благодарение на последователно замислената за електрическо задвижване „ Purpose built “ идея и на функционалностите за автоматизирано шофиране при MINI Vision Urbanaut дизайнерите се радват на повече свобода по отношение оформлението на екстериора и интериора.

„ Още през 1959 година първото Mini стартира малка революция в автомобилостроенето със своя напречно инсталиран мотор. С MINI Vision Urbanaut успяхме да преосмислим из основи оформлението на целия интериор и погледнахме на подовото пространство в интериора от позиция на човешката стъпка “, продължава Оливър Хайлмер, ръководител на MINI Design.

E дно пространство – доста благоприятни условия

Интериорът на MINI Vision Urbanaut е както идеална среда за шофиране, по този начин и място, което при достигане до мечтаната дестинация на пътуването може да бъде превърнато в хол само с няколко елементарни стъпки. В иновативното купе се влиза през голяма странична плъзгаща се врата. Иновативният механизъм с плъзгане и въртене е съвършен за градски условия, свързани с лимитирано пространство. Други порти от страната на лидера или пътника няма.

Зона за лидера с „ Daybed “ и „ Street Balcony “, „ Cosy Corner “ в задната част

Изключително гъвкавото оформление с четири места е в основата на светлия интериор. Двете предни седалки са проектирани да се въртят, докато облегалките на огромната задна седалка могат да се сгъват ръчно (отляво) и да се завъртат (отдясно). Таблото се спуска, когато автомобилът е спрял. Зоната за водача се трансформира в комфортен ъгъл за сядане - така нареченото „ Daybed “. В допълнение, предното стъкло може да се отваря нагоре, когато автомобилът е имобилен, създавайки „ Street Balcony “. Той осигурява взаимодействие с околната среда и усещане за още по-щедро пространство.

По-скоро безшумно кътче предлага по-тъмната задна част - така наречен „ Cosy Corner “. Тази зона ви подканва да бъдете себе си. Тапицирана с текстил дъга („ Loop ”) се извива над седалката, осветена от LED-източник. Между Cosy Corner и зоната за лидера е разположена откритата и ефирна централна зона. Тя предлага бърз достъп до всички места за сядане. При отворена врата тук можете дори да седнете на пода. Toчно против входа като заключителен акцент е сложена малка интегрирана масичка с растение. Масичката дефинира новия център на автомобила - мястото, където пътниците могат да се срещнат и да разменят местата си.

User Interface и Interaction Design – „ Analogue Love – Digital Connection “ като водещ принцип

Интуитивните и дискретни User Interface решения вършат непотребни обичайните елементи за ръководство като регулатори или бутони. Това основава чувство за домашен уют и редуцираност - и същевременно: за цялостна съгласуваност. Принципът на опростеното управление „ natural interaction “ подчертава „ аналоговото “, oсезаемо, тактилно усещане при задействане, като например Direct Touch надзор на така наречен Loop над задната седалка. Кръглият апарат към този момент е в средата на автомобила, новия му център, и предоставя информацията на мястото, където хората се срещат.

„ MINI Token ” - цифрово-аналоговият интерфейс към MINI Moments

Така нареченият MINI Token е ядрото в света на MINI Vision Urbanaut. Той е с размерите приблизително на антистресов камък и когато бъде подложен в някой от предвидените за задачата отвори в масичката в центъра на автомобила задейства един от трите авансово конфигурирани MINI Moments - „ Chill “, „ Wanderlust “ или „ Vibe “. Възможно е да предизвиквате и други MINI Moments - като например „ My MINI Moment “. Тук MINI Token може да бъде програмиран за друго персонализирано преживяване, като потребителят може да конфигурира и директно да „ извика “ своята лична любима композиция от мирис, амбиентно осветление, музика и така нататък

Екстериорният дизайн - духът на марката под нова форма

Пуристки завършеният монообем на MINI Vision Urbanaut придава на мотото „ Creative Use of Space “ нов образ. Редуцираният дизайн с почти напълно „ преливащи “ повърхности създава чувство за модернизъм. Висококачествени елементи поставят внимателно подбрани акценти. Както е типично за MINI, колелата са ситуирани по външните краища на каросерията, а къси надвеси приключват външния тип, създаващ усещане за гъстота и пъргавост.

Ново MINI лице

Предната част на MINI Vision Urbanaut демонстрира доразвиване на класическите MINI дизайнерски икони под формата на „ фарове “ и „ радиаторна решетка “. Предните светлини са ситуирани зад фрезована алуминиева конструкция с мотив на удължени отвори. Те стават забележими чак когато бъдат включени. В изпълнение Multicolor Dynamic Matrix Light те позволяват представянето на разнообразни разноцветни графики и по този метод обезпечават нова форма на връзка сред автомобила и заобикалящата го среда - самостоятелно за всеки миг. В композиция с „ радиаторната решетка “ светлините създават приветливата графика в предницата, типична за всяко MINI. Затворената „ решетка “ към този момент е в хексагонална форма и по този начин доразвива обичайна шестоъгълна форма. Тъй като MINI Vision Urbanaut няма двигател с вътрешно горене, който да има потребност от въздух за изстудяване, решетката към този момент има нова функционалност: тя служи като интелигентна зона за автоматизираното шофиране.

Както и предната част, оформлението на светлините откъм гърба като Dynamic Matrix Light зад фрезована алуминиева бленда осигурява нов вид хармония, както и друг вид светлини в другите режими на шофиране или MINI Moments. При по-внимателно вглеждане типичните заоблени повърхности също напомнят за предходните модели MINI и на Classic Mini. Като дребен подробност контурът на задното стъкло цитира формата на „ радиаторната решетка “ и подчертава цялостния външен тип.

Ясната форма на екстериора се трансформира в идеална сцена на цветовете, материалите и детайлите. Матовият екстериорен цвят Zero Gravity се трансформира сред металическо зелено със наследник нюанс до леко сивкаво. На прозорците шарка в цвета на автомобила, чийто цвят избледнява отдолу нагоре, основава съразмерен преход от каросерията на автомобила към прозорците и покрива. В същото време той осигурява в известна степен отбрана от любопитни погледи и отбрана на личното пространство без да се постанова стъклата да бъдат тонирани - интериорът остава светъл.

Светещите Skateboard Wheels слагат визуални акценти

Визуалният акцент в профил са колелата на MINI Vision Urbanaut в цвят Ocean Wave, тюркоазено синьо, което буди асоциации за шума на морето и плажа. Абстрактният Union Jack профил цитира английското завещание, докато формата на колелата припомня на тези при скейтбордовете. Те допълнително подчертават маневреността, както и свободния дух на MINI. В същото време колелата са част от връзката на автомобила с външния свят. Прозрачни и осветени от вътрешната страна, те изнасят своеобразен спектакъл, който варира според от конкретния MINI Moment.

MINI Charms – Tactile Loveables

Така наречените Charms имат обособено място в С-колоната от страната на лидера. Те са спомени за места, фестивали или събития, за които сте пътували, под формата на игли или значки, показани там като колекционерски продукт в стъклена витрина. В същото време те са израз на „ Wanderlust “ (б.пр. - „ жаждата за странстване “) и показват това, което вече сте претърпяли с MINI Vision Urbanaut, наподобявайки лепенките по кемперите или емблемите на туристическите щеки. Един MINI Charm е отдаден на формата #NEXTGen, на който MINI Vision Urbanaut чества своята дигитална международна премиера, различен има QR код. При сканиране на кода се отваря например страницата MINI.com, с цел да може връзката сред аналоговия и дигиталния свят да бъде забележима и извън.

Изразът на MINI Moment s в интериора и екстериора

Ако с слагането на MINI Token в някое от отделенията на масичката един от трите MINI Moments бъде задействан, той бива индикиран в екстериора посредством „ театър “ на повърхностите по каросерията начело и откъм гърба, както и чрез джантите. В интериора цялата класификация по отношение на седалки, дизайн на таблото и на така наречен Daybed, както и позицията на облегалката могат да бъдат регулирани ръчно в стремежи миг. Дори изображението на кръглия инструмент се променя. Освен това ароматът, звукът и амбиентното осветяване подчертават основното въодушевление на съответния MINI Moment.

MINI Moment „ Chill “ – оазис в градската забързаност

В MINI Moment Chill MINI Vision Urbanaut се трансформира в лично пространство за отдих, в градски оазис. Докато цялата задна седалка (Cosy Corner) обезпечава разнообразни позиции за разполагане в седнало и легнало положение, светещият Loop от горната страна изнася „ театър “, инспириран от зелени листа. Освен това се възпроизвеждат музика за атмосфера и звуци от природата. В централната зона кръглият апарат се сгъва и се трансформира в настолна лампа, така че нито един екран или превключвател да не припомня за стандартен автомобил. Отвън MINI Moment „ Chill “ бива индикиран посредством представянето на абстрактния „ покрив “ от листа в областта на фаровете, задната част и джантите.

MINI Moment „ Wanderlust “ – насладата да бъдем заедно на път

„ Wanderlust ” е единственият от трите MINI Moments, в които MINI Vision Urbanaut се движи. Тук интериорът се трансформира в идеалното място за шофиране или возене и разрешава на пътниците да преоткрият романтиката на пътуването. Потребителският интерфейс на централния кръговиден апарат се трансформира в свят за пътувания, въодушевен от туристически плакати от 50-те и 60-те години. В допълнение към анимацията на маршрута се демонстрира и допълнителна информация за пътуването като например забележителности или време на пристигане, забележима за всички пасажери. Loop-ът над задната седалка изразява усещането за придвижване посредством умишлено „ замъгляване “ на околната зона и превръщането й в свят на оранжево-тюркоазени цветове. Ако искате да шофирате, натиснете с пръст логото MINI, за да изкарате кормилото и педалите. След минимално изместване на показанията в таблото се дават инструкции за посоката или за трудности. На таблото няма други индикации, свързани с шофирането. При автоматизирано шофиране кормилото и педалите са прибрани и екранът за шофиране изчезва от таблото. В екстериора друга настройка за графиката на фаровете върху Matrix LED повърхностите начело и откъм гърба указва автоматизиран режим на шофиране или стандартно ръководство от лидера.

MINI Moment „ Vibe “ – празнувайте общественост, споделяйте моменти

В MINI Moment „ Vibe “ MINI Vision Urbanaut отваря сърцето си за хората и околната среда и ви позволява да изпитате чувство за общност и взаимоотношение с другите. Отворената странична врата и вдигнатото нагоре предно стъкло са самобитен жест на гостоприемство, който размива границите между интериора и екстериора. В цветова схема на магента и черно с тюркоазени акценти MINI Vision Urbanaut оформя място за среща - от тиха до шумна. Централният кръгъл уред се трансформира в център за управление на мултимедия, а синхронизирана спрямо еквалайзера на възпроизвежданата музика анимация върху повърхности начело, отзад, по джанти и така наречен Loop създава приятна клубна атмосфера. Ако пожелаете, автомобилът може да се трансформира даже в „ Boombox “.

Дигитални услуги за всичко, обвързвано с MINI Vision Urbanaut

Концепцията MINI Vision Urbanaut включва и дигитални услуги, които правят използването на автомобила зареждащо и безпроблемно преживяване. Urbanaut се отваря с интелигентно устройство, което го прави прелестно предложение за мобилност на бъдещето, налично за всеки в рамките на избран кръг от хора - семейство или другари. На път в MINI Moment „ Wanderlust ” можете да се насладите на персонализирани плейлисти, аудиокниги или подкасти, които да подхождат на маршрута и на съответния миг. Личният организатор на пътувания предоставя индивидуално подбрани препоръки и Points of Interest (PoI), които могат да бъдат предложени и заложени като цел или определени като препоръки от MINI Community.

Устойчиви материали и „ Responsible Mindset “

MINI Vision Urbanaut се характеризира с отговорно използване на ресурсите. В допълнение към оптималното интериорно пространство, реализирано върху съвсем малка повърхност на пътното платно, и на изцяло електрическото задвижване, MINI Vision Urbanaut разчита и на виновното потребление на ресурсите във връзка с използването на материали. Това е реализирано освен с намален брой съставни елементи по екстериора и по интериора, само че и посредством опцията за дублиране на функционалности като Dashboard/Daybed. В допълнение към потреблението на рециклирани материали това значи и лишаване от хром и кожа. Преобладаващият материал в интериора е текстилната плетка, съчетаваща чувство за уют и високо качество с мекост и комфорт. Благодарение на чувството за естествен материал коркът по кормилото и по отделни части на пода слага специфичен акцент и осигурява приятна атмосфера в купето.

*Източник: www.mini.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР