С лапад могат да се приготвят вкусни и здравословни ястия

...
С лапад могат да се приготвят вкусни и здравословни ястия
Коментари Харесай

Как и какво да сготвим с лапад

С лапад могат да се подготвят вкусни и здравословни ястия и ордьоври. Много вкусно предястие са пръстчетата от лапад, които се подготвят елементарно.

Необходими артикули: 2 връзки лапад, 100 грама кашкавал, олио за запържване, 50 грама магданоз, 1 яйце, 100 грама настърган пармезан и 150 грама галета.

Начин на подготвяне: Лападът и магданозът се измиват, подсушават и се нарязват на ситно. Слагат се в гевгир и се потапят за 10 секунди в кипяща, леко подсолена вода. След изваждането се оставя водата да се оттече.

 Рецепти с лапад

Пармезанът се смесва с настъргания кашкавал и галетата. Една трета от сместа се прибавя към зеленината и се разбърква. Яйцето се разрушава с вилица.

Останалата кашкавалена примес се изсипва на домакинска дъска на еднакъв пласт. Подготвената зеленина се овалва в тази панировка във формата на „ пръстчета ”. След това се потапя в яйцето и още веднъж в панировката. Запържва се в сгорещено олио за към 3 минути. Сервира се със свежа салата.

 Мус от лапад

Мусът от лапад е доста нежно предястие.

Необходими артикули: 20 грама желатин, 4 репички, 2 чаени лъжички захар, 1.5 чаени лъжички сол, 2 връзки лапад, 250 мл заквасена сметана.

Начин на подготвяне: Лападът се почиства и измива. В необятна тенджера се кипва вода с малко сол.

 Сьомга с лапад

Лападът се попарва във врящата вода за към 1 минута. Слага се в гевгир, с цел да се отцеди. В блендер или с пасатор се пасира до пюре. Желатинът се намокря със студена преварена вода.

В бездънен съд се наливат 50 мл вода, прибавя се захарта и солта. Слага се на сдържан огън на котлона до цялостното разтваряне на захарта. След това се смъква от огъня и се прибавя набъбналия желатин, бърка се до цялостното му разтваряне, само че без да кипва.

Тази примес се сипва към лападовото пюре и съдинката се поставя на водна баня. Сипва се на три елементи авансово разрушената сметана, като при всяко сипване се разбърква добре. Сваля се от котлона.

Репичките се измиват, подсушават и се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се на дъното на формички за мус, като се застъпват и се заливат се с пюрето. Формите се покриват с фолио и се оставят в ледник за 2-3 часа преди сервиране. Сервират се, като се обръщат, тъй че репичките да останат от горната страна.

Сьомгата с лапад е изтънчено ядене, с което може да посрещнете гостите си.

Необходими артикули: бялата част на един филиз праз, 300 грама сьомга, сол на усет, 3 супени лъжици сметана, риган и босилек на усет, черен пипер, 1 връзка лапад, олио или зехтин за запържване, 1 лимон и копър за декориране.

Начин на подготвяне: Ситно нарязаният праз се запържва дружно с лапада. Рибата се осолява, поставят се подправките и се запържва в обособен тиган. Към лапада се прибавя сметаната, сол, черен пипер и след 2 минути се смъква от котлона. Рибата се сервира със задушения в сметана лапад.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР