С изненадващо решение на парламента преди седмица България излезе от

...
С изненадващо решение на парламента преди седмица България излезе от
Коментари Харесай

За зърното и плявата: Театърът на Борисов и Пеевски и тихият бунт в ПП-ДБ

С изненадващо решение на Народното събрание преди седмица България излезе от клуба против украинското зърно. Депутатите задължиха кабинета да анулира възбраната на вноса му, изпреварвайки с един работен ден решението на Европейската комисия в същия дух - че тя към този момент не е нужна. Пред пролетта пет страни от Европейски Съюз - България (при служебното държавно управление на президента Радев), Полша, Унгария, Румъния и Словакия, си издействаха от Европейска комисия краткотраен мораториум за вноса на вътрешните пазари (без транзит) на по-евтиното украинска продукция. Мотивът - да се защитят локалните производители.

Дни преди предстоящото решение на Брюксел на 15 септември предложение България да се откаже от " мораториума " беше импортирано в деловодството на Народното събрание. Документът беше разчетен като политически символен, тъй като беше подписан от съпредседателите на Политическа партия и Демократична България Кирил Петков и Атанас Атанасов, както и от Делян Пеевски и Хамид Хамид от Движение за права и свободи. Подписът на водача на ГЕРБ отсъстваше от високопоставената компания на вносителите - групировката беше показана от водача на Съюз на демократичните сили Румен Христов и депутата от ГЕРБ Александър Николов. Впоследствие Борисов и Пеевски не гласоподаваха предлагането в пленарна зала

Детайлите в тази къса история хвърлят повече светлина върху това на пръв взор ненужно деяние. Още с появяването си документът беше прокаран стремително през икономическата комисия на Народното събрание, а на 14 септември - и в пленарна зала. По информация на " Капитал " решението, което Брюксел разгласи на другия ден, е било известно на партиите в Народното събрание авансово, по тази причина от ръководещото болшинство са бързали със самоинициативата.

Последвалите събития обаче се оказаха не толкоз едноизмерни, колкото водачите на ПП-ДБ са си представяли. От концепцията, че България ще се трансформира в авангард на едно по този начин или другояче предрешено деяние - отпадането на мораториума за украинското зърно, последвалите политически ходове доведоха до вътрешна рецесия малко преди значимите избори за локалната власт.
Реклама
С позициите си за избухналия митинг на така наречен зърнари Бойко Борисов и Делян Пеевски - единият глобен от Съединени американски щати за корупция, а другият " предизвестен " посредством глоба на непосредствен до него, демонстрираха, че имат последната дума в управническата " сглобка ". Въпреки че са измежду основателите - партийно и персонално, на анулацията на мораториума, двамата насочиха недоволството на зърнопроизводителите към държавното управление на Николай Денков, до момента в който се представяха за факторите, които ще решат казуса. След подадените от реплики към фермерите предстоящо те настояха с изключение на с изпълнителната власт да договарят с политическите водачи в Народното събрание. По същото време водачът на ГЕРБ разгласи, че партията му е в действителна коалиция с ПП-ДБ - " няма по какъв начин да бъдем в по-реална ", и причисли към нея " на процедура " и Движение за права и свободи.

Така Борисов и Пеевски се легитимираха за необятната аудитория като тези, които вземат решение проблемите, макар че " на процедура " са виновни за натрупването им. Протестът на зърнопроизводителите освети както в никакъв случай до момента тежките несъответствия в селскостопанския бранш, които се задълбочаваха с всяко последващо ръководство на ГЕРБ - до сегашната картина на свръхконцентрация на ресурсите и дотациите в дребна част едри производители и изтласкването или слагането на по-малките според от тях.
Докато Борисов и Пеевски чакат дивиденти от функциите си на спасители на обществения мир, показвайки дружно с това, че силата в този бранш е с тях, развиването на събитията издаде разломни процеси в ПП-ДБ, където част от парламентарната група на обединението неодобрява управлението си.
Проблемът породи по време на съвещанието на икономическата комисия в Народното събрание, през която управленията на ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи прокараха за първи път предлагането си. Там то обаче срещна отпор на двама основни за Политическа партия народни представители: Даниел Лорер и Искрен Митев. Те гласоподаваха против партийната заръка и против предлагането на Петков, Пеевски и Атанасов.

Към оня миг земеделският министър Кирил Вътев (квота на ПП) беше дал сигнали, че България ще желае удължение на мораториума върху украинския импорт и вкарването в обсега му на още две артикули - нерафинирано слънчогледово олио и изсъхнало мляко, които влизали в страната на по-ниски цени.
Реклама Бунтът в ПП-ДБ
След импортираното в Народното събрание предложение за отпадане на възбраната Вътев промени позицията си. А след съвещание на парламентарната група на ПП-ДБ, извършено след злополучната икономическа комисия, мнението си трансформира и Искрен Митев. Пред " Капитал " той сподели, че се е почувствал измамен от земеделските производители по време на съвещанието на комисията. А след това е схванал, че и Европейска комисия ще приключи мораториума, по тази причина решил в пленарна зала да поддържа предлагането. " А и в последна сметка е по-добре за стопанската система ", уточни Митев.

Колегата му Даниел Лорер обаче не гласоподава в пленарна зала. Освен него не гласоподаваха още 11 депутати от обединението. Проверка на " Капитал " сподели, че част от тях не са били на работа в този ден, а някои са закъснели. Но от справката излиза наяве, че има и такива, които на първото гласоподаване за отпадане на мораториума са дали своят вот " за ", а на прегласуването не са упражнили своя глас.

Причината е, че откакто са видели, че предлагането ще бъде признато, са дали различен тип знак - че не са съгласни с налагането на решения от водачите без разискване в групата. " Още повече, когато сходни решения са стартирани от Пеевски ", разясниха депутати пред " Капитал ".
С взор към " жътвата "
Извън тихия протест в редиците на ПП-ДБ поради решение - с имиджов резултат за депутата от Движение за права и свободи, който го стартира обществено, показателното в тази ситуация е, че самият той като вносител не гласоподава. Справката сочи, че в този ден и Борисов, и Пеевски не са били на работа. В подтекста на митингите обаче бяха на първа линия - с инструкции и предизвестия към кабинета.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР