С годините се появяват все повече привърженици на вегетарианството и

...
С годините се появяват все повече привърженици на вегетарианството и
Коментари Харесай

Защо да хапваме месо често?

С годините се появяват от ден на ден последователи на вегетарианството и веганството. Хората стартират да отхвърлят животинското месо и да го изключват от менюто си. Всеки има право на избор с какво да се храни, само че е значимо да се знае, че месото също е доста потребно за организма.

Така да вземем за пример единствено 100 грама телешко месо съдържат високи количества витамин В12, витамин В3 ( ниацин ), витамин В6. Откриват се още обилие от желязо, цинк, селен и безчет други витамини и минерали.

Витамин В 12 (цианкобаламин) е нужен за вярното действие на органите и системите. Неговото оптимално количество дава отговор за образуването на червени кръвни кафези, като по този метод защищава тялото от анемия. Също е нужен за вярното действие на нервната система. В противоположен случай може да са налице главоболие, нервно напрежение, внезапни промени в настроението стигащи, до шизофрения.

Непреработеното месо е богато на потребни мазнини, както и омега-3 киселини, които са в пъти повече при животните, хранени с трева.

 Месо

Месото съдържа доста хранителни субстанции, които не могат да се открият в растенията. Креатинът се среща единствено в животинските храни. Той е доста значим за образуването на енергиен запас в мускулите и мозъка, като при недостиг е налице понижена умствена и физическа продуктивност.

Нещото, поради което месото се подценява е всеобщото разбиране, че е цялостно с мазнини, които довеждат до сърдечно–съдови болести. Оказва се обаче, че месото не е нездравословно за здравето и не потреблението му не довежда до повишение на неприятния LDL холестерол.

Протеинът в месото е доста значим за функционалността на мускулите и костите, както и значими за организма аминокиселини, които би трябвало да бъдат импортирани от вън.

Не е неочакван и фактът, че потреблението на скотски протеин усилва мускулната маса. Различни изследвания показват, че в кръвта на хората, които не употребяват месо, равнището на тестостерон е по-ниско.

Налице са и спекулации, че месото покачва риска от развиване на злокачествени болести. Тук специалистите показват обаче, че има основна разлика в състава хранителни субстанции в модифицираната и непреработената животинска храна.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР